Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Рецептата на терапевта за домашна отпуска

Рецептата на терапевта за домашна отпуска

Рецептата на терапевта за домашна отпуска - изображение

Всяка ваканция е добре дошла. Според психолозите дори няколко дни извън натовареното ежедневие могат да повлияят на стресовите нива. Но невинаги е лесно да си вземете отпуск, а пътуването често също е изпълнено с трудности. Това може би е причина голяма популярност да добие почивката, прекарана в собствения дом или родния град. Ако се организира правилно, подобна отпуска може да бъде също толкова релаксираща. В някои случай това е по-отпускащо и възстановяващо от традиционната ваканция, тъй като включва по-малко планиране и разходи, което е очевиден плюс.

Психолозите предупреждават, че подобно решение може да доведе до трудност от истинско откъсване от ежедневието и от отговорностите, които то носи, поради факта, че не се отделяте физически от обичайната обстановка и битовизъм. Освен риск да не се изолирате достатъчно от обичайната си рутина, може да се  отегчите, вместо да се отпуснете — добрата отпуска трябва да включва микс от спокойна обстановка и забавление.

Всичко това налага вземане на мерки, за да се увеличи максимално ползата от спиране на работа, изключване на телефона и компютъра. В противен случай може да се окажете по-стресирани от обикновено, поради повтаряне на обикновените дейности от ежедневието, унищожаване на идеята за промяна на пейзажа и бягството от стресирания живот, които правят ваканциите истински освежаващи.

Психолозите дават допълнителни съвети, които да направят предстоящите почивни дни спокойни и приятни, така че да намалите нивата на стрес.

Просто се отпуснете

Повечето хора усещат кога са претоварени и започват да търсят решение на проблема. Част от тях се обръщат към терапевт, но други преценяват, че нямат средства за това и решават, че една почивка може да им се отрази благотворно. Финансово най-щадящо е решението, до което прибягват много хора, а именно да останат у дома. Първото нещо, което трябва да помнят е, че не са си взели отпуск, за да работят, а да се отпуснат. За това не им трябва много – може просто да изгледат няколко сезона от любимия сериал. Подобни (едновременно приятни и отморяващи) занимания могат да са много полезни за зареждане с енергия, преди да се захванете с по-активни и забавни дейности.

Имитирайте туристите

Ако искате разнообразие — разходете се сред природата, отидете да видите някоя галерия или музей и се насладете на типичните туристически атракции, които посещават гостите на града ви. Излезте от зоната си на комфорт и опитайте нещо, което обикновено не правите. Ангажирайки се с нови дейности, може да се почувствате като че ли излизате от шаблона на обичайния битовизъм.

Снимане със смартфон

Изберете си ново хоби

Терапевтите винаги препоръчват на клиентите си да са активни, особено ако се чувстват напрегнати или отегчени — използвайте възможността да опитате нещо ново, ангажиращо и развиващо талантите ви. Захванете се с курс по рисуване или фотография. Опитайте с танцов състав или катерене. Ако вече сте се захванали с подобна дейност, просто я развийте, за да ви помогне да се освободите от хроничния стрес.

Използвайте природата като терапевт

Хората, които са много активни, имат проблеми с това да си отпочинат и се чувстват уморени от постоянното вливане от дейност в дейност. Терапевтите препоръчват на такива личности да си изключат телефоните и да излязат на разходка (дори преход) сред природата. Понякога това е най-доброто, което можете да направите. Планирайте екскурзия (дори за ден) пикник, колоездене – постарайте се да са в някой нов район, който не сте посещавали. Ако е достатъчно близо, може да го превърнете в традиционна дестинация за отмора.

Насладете се на красотата

Тук нещата малко напомнят на арт терапия. По-лесният вариант е да посетите красивите места в околността и да им се насладите, като отдадете цялата си същност на това занимание. Другият, който изисква малко повече усилия, се състои в това вие да създадете красотата. Може да рисувате, снимате, декорирате или разместите. Всичко това ще ви осигури усещане за задоволство и постигната цел, което е доста приятно по средата на една почивка.

Изключете телефона

Психолозите го знаят, а вие може би го подозирате — социалните мрежи, новините, електронната поща и телефонът не ви помагат да се отпуснете. Изключете електрониката, която ви ангажира най-силно и опитайте да се насладите на мига.

Опитайте!

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: thehappening.com; gadgets.ndtv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиСнимкиПсихологияЛюбопитноСоциални грижиНовиниЛеченияРецептиДиетиХранене при...ОрганизацииИнтервютаСпециалистиИсторияКлинични пътекиНормативни актовеАлт. медицина