Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Родителството – най-трудният, но и най-смисленият период от живота на всеки човек – част 1

Родителството – най-трудният, но и най-смисленият период от живота на всеки човек – част 1

Родителството – най-трудният, но и най-смисленият период от живота на всеки човек – част 1 - изображение
Родителството, макар и възнаграждаващо, може да бъде един от най-трудните и отнемащи време и енергия периоди от живота ни. Освен че се грижат за ежедневните нужди на децата, родителите са отговорни за развитието на техните житейски и социални умения, поведение и навици.

Още от момента на обявяването на бременност повечето родители получават множество предложения и съвети как да отглеждат детето си. Педиатрите предоставят информация на майките относно здравето и безопасността на кърмачетата, различни медийни източници предлагат обширни и често противоречиви съвети за отглеждането на деца, а членовете на семейството могат да имат много разнообразни мнения за това, което е най-доброто за детето. Най-добрият изход за родителите, които са затрупани от объркващи съвети, е да се вслушат в напътствията на специалисти – педиатри или терапевти.

Експертите в областта на детската психология и развитие в общи линии се съгласяват, че няма нито един подход в родителството, който може да бъде определен като "най-добър", и по-скоро съветват родителите да опитат различни стилове и да намерят този, който е приложим в тяхното семейство.

Според Националния институт за здравето на децата и човешкото развитие родителите като цяло отговарят за:

- Безопасността на децата, осигуряване на комфортни условия на живот.

- Изслушване на децата и прекарване на време с тях.

- Създаване на атмосфера на сигурност, привързаност, ред и последователност.

- Определяне и налагане на ограничения и правила.

- Наблюдаване на приятелствата, които децата създават, и средата, в която са, извън семейството.

- Търсене на помощ при всякакви медицински или поведенчески проблеми.

Да си родител може да се окаже най-трудната мисия в живота ви…

Отглеждането и възпитанието на детето може да бъде трудно по много причини. Грижата за дете, особено за бебе или малко дете, може да отнема значително време и да попречи да поддържате здрави взаимоотношения с партньора, близките и приятелите. Много родители са изправени пред финансови предизвикателства или трудности в координирането на графиците и грижите за децата. Родителят, който остава вкъщи, за да поеме отглеждането им, може да се чувства претоварен, изнервен и стресиран, което създава напрежение в партньорството.

Родителството често е и физически натоварващо: някои родители с малки деца прекарват значителна част от деня в изпълняване на различни задачи, свързани с хигиената на дома, пазаруване и други дейности, а последствията са преумора и недостатъчно сън.

Отглеждането и възпитанието на детето може да стане още по-трудно, когато то е с физическо или психическо заболяване. Трудно е и отглеждането на дете, нуждаещо се от постоянно лечение или други допълнителни грижи, особено когато то не е единственото дете в дома – в този случай родителите са поставени пред предизвикателството правилно да разпределят вниманието и грижите си. Това може да доведе до високи нива на стрес и силно чувство за вина.

Изследванията показват, че когато родителите не действат като екип, когато не комуникират добре или по друга причина изпращат объркващи послания, за децата е много трудно да разберат какво се очаква от тях. Вследствие на това те реагират с неправилно поведение, което създава допълнителни предизвикателства за родителите. По тази причина детските психолози подчертават значението на сплотеното родителство.

Влияние на родителите върху развитието на децата

Родителите често са най-влиятелните хора в живота на детето. Дори след като то стане пълнолетно, няма да спре да търси мнението им по етични и морални теми, както и помощта им при проблемите в ежедневието. Важно е да се отбележи, че поведението, идеите, вярванията, предразсъдъците и комплексите на семейството оказват силно влияние върху тези на децата, особено в ранните години.

Децата, отглеждани в среда, в която родителите си позволяват да използват груб език, смятат се за по-малко от другите, обсъждат или се подиграват на околните, критикуват начина им на мислене, религия, по всяка вероятност ще се превърнат във възрастни със сходни на родителите си убеждения, предразсъдъци и комплекси.

Децата следват също и религиозните и политически възгледи на своите родители, поне докато не пораснат достатъчно, за да ги поставят под съмнение и да изградят свои собствени. Колкото повече насърчаваме децата да търсят нови гледни точки, колкото повече им помагаме да изградят широк мироглед, толкова по-малка е опасността да се превърнат в ограничени и обезсърчени възрастни.

Но все пак влиянието на родителите има своите граници, защото върху детската психика въздействие оказва и околната среда – приятели, училище, медии, травмиращи събития, тормоз от страна на съученици. Всичко това може да доведе до проблеми в поведението въпреки усилията на родителите.

Пред какви предизвикателства са поставени самотните родители и родителите с различни психични разстройства като депресия и тревожност, прочетете във втора част на статията >>>.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org
Снимка: parents.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСоциални грижиНовиниЛюбопитноАнкетиОрганизации