Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Ролята на хобито за облекчаване на стреса

Ролята на хобито за облекчаване на стреса

Ролята на хобито за облекчаване на стреса - изображение

Хобитата често се считат за дейности, подходящи само за хора, които водят тих и спокоен живот. Въпреки това натоварените, заетите и дори водещите стресиращ и напрегнат начин на живот, може би се нуждаят от такива дори повече от обикновения човек, за да намалят ефектите на стреса над организма си. Какви са предимствата, които хобитата предоставят на човека?

Почивка за психиката

Хобитата ви осигуряват парченце време специално освободено от други задължения, което е предназначено за почивка на ума ви от належащите проблеми. Това е добре дошло за хора, чувстващи се претоварени от всичко, което трябва да сторят и искащи да презаредят батериите, правейки нещо приятно. За тези, които са затрупани от отговорности, може да е трудно да намерят време или да си позволят отделяне от натоварения график, за да се отпуснат с нещо приятно.

Заниманието с хобита може да осигури прекъсване на натоварващите цикли работа и да помогне на хората да усетят, че не просто „си седят“, а използват времето си за нещо продуктивно без това да нагнетява напрежение. Така или иначе хобито осигурява добра почивка от натоварената седмица.

Здравословен стрес

За хората, които са притеснени, че всъщност това не е достатъчно стимулиращо, просто ще споменем, че според изследванията хобитата са не само приятен източник на енергия, а и предизвикват здравословен стрес, който носи усещането за истинско удоволствие от живота. Ако останалата част от ежедневието е натоварена, но еднообразна или ви изпълва с усещане за безсилие, хобитата могат да внесат смисъл и забавление, и да разнообразят скучния навик, без да натоварват като задълженията.
С други думи–хобитата осигуряват точно необходимото на индивида количество предизвикателства.

Социален контакт

Много хобита се изразяват в групови дейности – играта на волейбол или футбол, групите за творческо писане и читателските клубове, са все добри примери. Хобитата, които ви свързват с други хора, могат да внесат допълнителна социална подкрепа, която да доведе до облекчаване на стреса и да допринесе за осмислянето на живота по положителен начин.
Приятелите, с които се забавлявате, практикувайки хобито си, могат да се превърнат в най-близкия ви кръг и да се окажат много дълготрайни и благотворни за позитивното ши отношение към живота.

Удоволствие

Позитивната психология изучава какво прави живота ни хубав и казва, че хобитата могат съществено да променят способността на индивида да се наслаждава на малките удоволствия. По-осезаемото чувство за тези неща в живота може да доведе до повишаване на фоновото настроение. Тъй като хобитата обикновено включват такива удоволствия, поддържането им може да е полезно за цялостното чувство за щастие.
Отново според положителната психология удовлетвореността е доста важен аспект от живота, носещ голяма част от смисъла и удоволствието в него. Хобитата са предизвикателство, изискващо от вас да използвате някои от най-добрите си лични умения и ангажират усещането за последователност, която може да докара човек до почти медитативно състояние. Благодарение на тези свойства на хобитата човек може да загуби усещането за време и да се почувства изолиран от стресорите в живота си, потапяйки се напълно в това, което прави.

Подобни дейности могат да доведат до намаляване на последиците от стреса и повишаване на усещането за персонално благополучие. Ако искате повече щастие и по-малко стресови преживявания в живота си, хобитата осигуряват директен път към това.

Изчерпване и прегаряне

Хобитата създават усещане за забавление и свобода, като могат да сведат до минимум въздействието на хроничния стрес. Хората са затрупани от работа и могат да използват точно хобито като изход от неприятните усещания, мислейки за него с нетърпение, като завършек на тежкия ден. Някои проучвания показват, че работещите на стресиращи места са склонни към т. нар. професионално прегаряне и имат по-малка нужда от „възстановяване“ от деня преди да си легнат, ако имат повече физически или социални дейности за психически отдих – хобита.

Здравни ползи от хобито

Проучване установи, че тези, които извършват физически развлекателни дейности по 20 минути поне веднъж седмично, са по-малко податливи на умора. Други изследвания установяват, че приятните дейности, извършвани през свободното време, са свързани с понижаване на кръвното налягане, нивата на кортизола, обиколката на талията и индекса на телесната маса. Такива дейности също са свързани с по-високи нива на положителни психосоциални състояния и по-ниски нива на депресия.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: xpressmoney.com;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиНовиниХранене при...Алт. медицинаСпортБотаникаЛеченияТестове