Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Сезонно афективно разстройство: Знаете ли какво е това?

Сезонно афективно разстройство: Знаете ли какво е това?

Сезонно афективно разстройство: Знаете ли какво е това? - изображение

Сезонното афективно разстройство (САР), известно още като сезонна депресия или сезонно разстройство на настроението, е точно онова, което мислите, че е, когато чуете наименованието му. Въпреки това, то невинаги се разпознава като разстройство от хората, които го имат. Те стават сякаш внезапно тъжни през определени периоди от годината (обикновено есента и зимата), без да знаят защо.

Научете как да разпознавате признаците на САР в себе си и другите, както и стъпките, които можете да предприемете, за да облекчите страданието.

Какво представлява САР?

Сезонното афективно разстройство е специфичен тип депресия, която се влияе от промените в светлината през всеки сезон. Обикновено промяната започва през октомври и ноември, когато денят става по-кратък. Когато пролетта пристигне, симптомите обикновено се разсейват. Понякога обаче може да се случи обратното — те да се проявят през летните месеци.

Какви са причините за САР?

Причините за разстройството все още не са много ясни. На този етап момента знаем, че тъгата, апатията или обезсърчението са причинени от намалените часове дневната светлина, които идват със сезонната промяна. Ако обаче симптомите на даден човек се влошават през лятото, то увеличаването на светлината през деня причинява промяна в неговите емоции, но самият той често не знае защо това се случва.

По отношение на това, което се случва в мозъка, според експертите в областта, мелатонинът и серотонинът (два хормона, които спомагат за регулирането на цикъла на съня, енергийните нива и настроението), могат да бъдат отговорни за факта, че се чувстваме по-апатични от обикновено.

Какви са симптомите?

1. Промени в настроението

Хората със САР могат внезапно да се почувстват обезсърчени или да имат усещане за безполезност. Накратко, те усещат отчаяние. Те могат също така да са по-раздразнителни, без значение колко "глупава" е причината. Страдащите от сезонна депресия се намират в емоционално състояние, което ги прави по-чувствителни.

2. Загуба на удоволствие

Въпреки че може да изпитвате огромна наслада от дадено нещо, когато сте засегнати от сезонно афективно разстройство, всичко, на което някога сте се наслаждавали, вече не ви интересува, защото не ви доставя същото удоволствие като преди. Вие губите интерес и сте недоволни от много неща и ситуации. И сякаш всичко това не е достатъчно, защото обикновено горното се съпровожда от чувство за вина.

3. Понижени нива на енергия

Може би се чувствате уморени без видима причина. Може би спите твърде много, дори когато не сте уморени. Какво се случва? Това са често срещани симптоми на сезонна депресия. Енергийното ниво може да се влоши внезапно, което ви кара да се чувствате объркани и понякога притеснени, защото не можете да разберете причината или да намерите решение на проблема.

4. Промени в диетата

Много хора претърпяват промени в диетата, когато са засегнати от САР. Те могат да се изразяват, както с липсата на апетит, така и с необходимостта да се яде повече. Последното може да се прояви по-силно поради повишената тревожност, причинена от промени в съня, понижена енергия, внезапна атака на апатия и т.н.

5. Затруднения в концентрацията

Сезонното афективно разстройство може да доведе до влошаване в представянето ви в училище или работа. Обикновено това е резултат от липсата на мотивация и понижената енергия. Сякаш всичко отнема повече усилие, отколкото ви се иска да положите, дори ставането от леглото. Всичко това е придружено с липса на концентрация, което ви кара да мислите за други неща — или изобщо за нищо.

6. Намалено желание за социализация

Хората с това разстройство могат да прекарват по-малко време извън дома си. Те са склонни да се затварят за другите и да се виждат по-рядко със своите приятели и семейство. Сякаш се сгъвате в себе си — никога не ви се излиза, не можете да се отпуснете, да се забавлявате или да се чувствате активни. Това ви носи много разочарование, защото всъщност не правите нищо у дома и затова виждате живота си като безсмислен. На свой ред последното се дължи на комбинация от изброените по-горе симптоми, включително липса на енергия и внезапна апатия.

Как могат хората със САР да се чувстват по-добре?

Въпреки че има много предложения за лечение и стратегии за справяне с проблема, те не са еднакво ефективни за всички. За да започнете, трябва да поговорите с лекар за симптомите, за да видите как той може да ви помогне в борбата с тях. Един специалист може да успокои всички притеснения, които вероятно имате, около разстройството.

Вашият лекар може да ви препоръча да се възползвате повече от дневната светлина, да се упражнявате физически, да се опитате да водите по-активен социален живот, да се храните по-добре, да установите по-добра рутина за пълноценен сън и т.н. Това са няколко неща, които можете да направите, за да се справите със сезонната депресия.

Познавате ли някой, който страда от САР? Смятате ли, че има по-добро решение за сезонната депресия? Споделете с нас в коментарите!

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ПсихологияЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоЗдравни проблемиТестовеАнкетиБотаникаИзследвания