Начало Психология Поведенческа психология Патология Депресия и шизофрения

Депресия и шизофрения

Депресия и шизофрения - изображение

Какво представлява депресията?

Депресия е термин, който се използва много в наши дни, за да опише общото чувство на понижено настроение. Но за хората, които изпитват истинска депресия, реалността е много по-лоша от простото неясно чувство на нещастие. Хората, страдащи от депресия, изпитват интензивно чувство на тъгаи понижено настроение, съчетани със загуба на интерес към живота и понижено емоционално благополучие. Те могат да се окажат заклещени в мисловен модел, който ги изважда от строя, пречи им да се грижат за себе си правилно и дори застрашава живота им.

Някои от основните характеристики на депресията са:

· Отслабване

· Чувство за празнота

· Липса на мотивацияи енергия

· Забавяне на речта и движенията

· Постоянни мисли за смърт и самоубийство

· Разстройство на съня

· Личността може да бъде видимо обезпокоена или изтощена

· Умора

· Чувство за безполезност и вина

· Упорито чувство на тъга

· Липса на интерес и удоволствие от живота

· Лоша концентрация

· Понижено самочувствие и самооценка

· Песимизъм (постоянно негативно мислене)

· Загуба на апетит

· Загуба на либидо(сексуално желание)

Въпреки че е лесно да изброим тези характеристики, е важно да се оцени, че докато повечето хора могат да изпитат някои от тях по всяко време от живота си, то има разлика между нормалните възходи и падения, и упоритото и осакатяващо чувства на отчаяние, които характеризират реалната депресия. Депресивните симптоми често причиняват тежко увреждане на ежедневните функции, влошено качество на живот и по-чести хоспитализации. Те също така значително увеличават риска от самоубийство.

При шизофренията депресията се проявява често при по-възрастните, а при други се преживява след края на психотичния епизод. Това състояние бива наричано пост-психотична депресия от психиатрите.

Колко честа е депресията при шизофрения?

На практика цифрите за това колко често се наблюдава депресия при болните от шизофрения варират в широки граници между проучванията - главно поради различните инструменти за изследване, използвани за измерване на депресивните симптоми. Въпреки това по-вероятно е хората с шизофрения да страдат от депресия, отколкото останалите, и с различна интензивност. В действителност някои експерти твърдят, че по-голямата част от хората (около 70%) с шизофрения изпитват най-малко един депресивен епизод по време на тяхното заболяване, а около 25% от хората с разстройството страдат от депресия по всяко време от живота си. Това се равнява на около 15% от хората в общото население.

Депресивните симптоми не дискриминират — еднакво често срещани са при мъжете и жените и не изглежда да имат връзка с предишни събития от живота. Някои спекулират с това, че депресията се среща толкова често при болните от шизофрения, че двете състояния биха могли да имат едни и същи биологични корени.

Защо е важна депресията, когато говорим за болните от шизофрения?

Преди се смята, че хората с шизофрения, които страдат от депресия, имат по-добър резултат от лечението като цяло. Вече е известно, че това допускане е неправилно, тъй като вече знаем, че втората увеличава риска от самоубийство. Известно е, че смъртността при болните от шизофрения е около 3,5 пъти по-висока от тази на общото население, а някои експерти като Фулър Тори смятат, че самоубийството е най-високият фактор за високата смъртност. Други експерти не могат да постигнат съгласие за това коя е причина за високата смъртност, а трети определят естествените причини като сърдечно-съдови заболявания за по-вероятни.

Депресията вероятно е един от основните мотиватори за самоубийство при болните от шизофрения, както и при общото население. Някои експерти смятат, че тя всъщност е най-важната причина за самоубийство при страдащите от шизофрения, дори по-важна от халюцинациите или заблудите.

Шизофрениците са с 13 пъти по-голяма вероятност да се самоубият, отколкото общото население. Мъжете са по-изложени на риск, като три четвърти от всички самоубийства при това заболяване са при мъже. Някои от ключовите рискови фактори включват неприемане на лекарства, злоупотреба с алкохол или наркотици, депресия и чувство на отчаяние.

Хората с шизофрения, които страдат от депресия, също са по-склонни да страдат от рецидив на психотичните си симптоми и да преживеят повече хоспитализации.

Депресията при шизофрения може да доведе до злоупотреба с алкохол и наркотици.

Депресията е трудна за диагностициране, протичайки наред с шизофренията. Това е така, защото последната често включва негативни симптоми като социално отдръпване и апатия, протичащи заедно с положителни симптоми като халюцинации и заблуди — ето защо тези негативни симптоми могат лесно да бъдат объркани със симптомите на депресия. Последното представлява изключително предизвикателство за лекарите в поставянето на правилната диагноза.

Отрицателните симптоми на шизофренията обикновено включват:

· Липса на мотивация

· Ниски енергийни нива

· Забавени движения

· Несподеляне

· Лоши комуникационни умения

· Ниско самочувствие

· Липса на емоция

· Неспособност да се изпита удоволствие

· Апатия

· Социално отдръпване

· Липса на либидо

· Тревожност

Когато сравним този списък на отрицателните симптоми със списъка с депресивни симптоми по-горе, е лесно да разберем защо лекарите толкова трудно правят разграничение между двете. По тази причина диагнозата може да се променя периодично, тъй като характеристиките на едно или друго състояние стават повече или по-малко забележими.

От друга страна, може да се случи положителните симптоми на психоза да бъдат объркани с депресия. Например опитите за самоубийство могат да бъдат мотивирани главно от халюцинации или заблуди, но да се объркат с депресия.

Депресията също е важна, защото може да мотивира хората да злоупотребяват с наркотици или алкохол. Повече от половината от болните от шизофрения имат коморбиден проблем със злоупотребата с наркотици или алкохол и този проблем обикновено е предиктор на опасно поведение като самоубийство и насилие.

Що е коморбидност?

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: livingwithschizophreniauk.org

Снимка: undepress.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛеченияЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлХранене при...Социални грижиАнкетиБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеЗдравни проблемиИзследвания