Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Серотонин: Хормонът на щастието и как той засяга нашето тяло

Серотонин: Хормонът на щастието и как той засяга нашето тяло

Серотонин: Хормонът на щастието и как той засяга нашето тяло - изображение
Хормонът на щастието - серотонин - е химическо вещество, което нашите неврони произвеждат, за да общуват помежду си. Той е невротрансмитер, намиращ се в няколко региона на нашата централна нервна система. Изтъкнат от някои изследователи като хормон на щастието, серотонинът е седативно и антидепресивно вещество, което оказва пряко влияние върху нашето настроение.

Наред с многото си функции той се намесва в тялото ни, регулирайки и балансирайки апетита, чрез усещането за ситост. Серотонинът също така е отговорен за регулирането на нашите цикли на сън, но прекомерното ниво на този невротрансмитер може да доведе до безсъние.

Той играе важна роля в нашата сексуалност, тъй като, когато е в умерено високи нива, се наблюдава увеличаване на сексуалното желание. Обратното, когато нивото на този хормон е понижено в нашето тяло, може да се наблюдава намаляване на сексуалния апетит.

Серотонинът се намесва и в усещането за гняв, агресия, регулирането на настроението, телесната температура и усещането за болка.
Той е обективната мярка за нашето състояние на ума.

Какво прави серотонинът в тялото ни?

В подходящи нива той създава усещане за удоволствие и благополучие в тялото ни. Обратно, когато нивата му са понижени, поради лоша диета или продължителни периоди на стрес, той се свързва с тревожните разстройства.

Една от най-важните му функции е регулирането на телесната температура. Разликата от няколко градуса в температурата на нашето тяло може да доведе до масово унищожаване на големи групи клетъчни тъкани.

Серотонинът също играе важна роля в здравето на нашите кости. Ето защо костната плътност на хората, които приемат антидепресанти (инхибитори на обратното захващане на серотонина), може да бъде засегната. В детска възраст серотонинът регулира секрецията на хормони, като този на растежа. Промените в нивото на това вещество са свързани с психически дисбаланси като тези при шизофренията или детския аутизъм.

"Тялото трябва да е в отлично състояние. Ако тялото се влоши, шахматната игра се влошава. Не можете да отделите тялото и ума." - Боби Фишер

Благосъстоянието и хормонът на щастието

Изследването на нашето благополучие разкрива ценна информация за източниците на индивидуално щастие. Важно откритие се намира в това, доколко хората показват по-голяма или по-малка тенденция към щастие. Ако направим торта и включим всички фактори, които влияят върху щастието, и я разделим на 100 части, 50 ще са свързани с генетиката.

По-специално, генът, който транспортира серотонин - 5-HTTLPR ген - е този, отговорен за усещането за щастие. Ян Еманюел Де Неве, автор на изследването, което подчерта значението на този ген, също така предупреждава, че не само той определя дали даден човек се чувства удовлетворен от живота си или не. Той посочва, че все още не е ясно как въздейства върху мозъка, но е известно, че адекватните нива на 5-HTTLPR гена увеличават предразположението на човек към щастие.

"Щастието не зависи от постиженията или идеалните ситуации, а от психическото ни здраве" - Рафаел Сантандреу

Търсите ли щастие? Увеличете нивата на серотонина

Повишаването на нивата на серотонина е едно от най-добрите неща, които можем да направим за нашето щастие. Практикуването на релаксиращи упражнения редовно ни помага да премахнем стреса, да спим добре и да се чувстваме отпочинали. Те се състоят в релаксиране на части от нашето тяло чрез напрежение и отпускане на мускулите.

Заниманието с дейности, които са приятни и ни карат да се чувстваме добре, повишава нивата на серотонин, като по този начин подобрява настроението ни. Слънцето и поддържането на редовен цикъл на съня ни помагат да поддържаме правилния баланс на нивата на невротрансмитъра, като въздействаме директно върху нашето усещане за щастие.

Ако искате да пращите от серотонин, трябва да избягвате прекомерния прием на алкохол, рафинираната захар и брашна, енергийни напитки или кофеин, както и някои лекарства.

Освен това трябва да се отбележи, че генетичните фактори също повлияват върху нивата и производството на хормона, което обяснява защо някои хора са по-склонни да развият определени разстройства, отколкото други.

"Щастието е вътрешно, а не външно; следователно, то не зависи от онова, което имаме, а от онова, което сме ние." - Хенри Ван Дике

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: binauralbeatsmeditation.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияАлт. медицинаЛюбопитноНовиниИзследванияФизиологияБотаникаЛеченияСнимкиСоциални грижи