Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Специалистите съветват — спрете с новогодишните обещания

Специалистите съветват — спрете с новогодишните обещания

Специалистите съветват — спрете с новогодишните обещания - изображение

Според статистиката новогодишните обещания обикновено не се изпълняват по план и всъщност едва около 8% от резолюции, които правим в навечерието на новата година, са се увенчали с успех (въпреки че онези от хората, които са записали обещанията си, постигат десет пъти по-добри резултати в справянето с предизвикателствата, които се появяват между тях и целта им). И все пак, обезсърчаващата статистика не спира хората да правят равносметка на живота си и да обмислят това, което искат в бъдеще.

Малко преди нова година, практически е невъзможно да не обръщаме поглед назад към изминалата година и да се чудим какво можеше да бъде по-добре и различно.

Да отслабнем, да се храним се правилно, да тренираме за здраве, да харчим по-малко и спестяваме повече, да се откажем от тютюнопушенето, да си намерим партньор… в крайна сметка се оказва, че списъкът с всички точки, по които се чувстваме неуспешни, са все неща, които досега не сме успели да направим и едно новогодишно решение само по себе си няма да промени нищо.

Наистина, не е странно, че обещанията след подобна равносметка не работят. Колко често се чувствате мотивирани и готови да направите промени, след като видите ясно нещата, които не харесвате в себе си и в живота си? Нека признаем, че не сме добри в това да предприемем положителни промени, ако се чувстваме несигурни в себе си. Направени са изследвания, целящи да подкрепят тезата за неуспеха на  равносметки, които предизвикват чувството на срам у нас, и се оказва, че подобни мигове не носят на личността нищо повече, освен увеличаване на стреса, водещо до по-лоши резултати (например срамът от теглото води до повишен прием на храна).

Да не говорим, че тези обещания идват в апогея на празничните ангажименти, които могат да ни изтощят изключително силно в емоционално отношение и се комбинират с високите нива на стрес (породени от скорошното завръщане на работа).

Това е точно обратният резултат на този, който ни е нужен в началото на новата година.

Чували ли сте някога мотивираща реч пред екип, в която шефът започва с нещата, куцащи в работата- онези, с които служителите му не се справят? Можете да си представите какъв би бил краят, ако Леонидас беше казал на спартанците, че триста души не стигат за защита на прохода. Резултатът щеше да е пълен крах, а не героична битка.

Според учените е разумно тази година да направите различен списък вместо да давате обещания, че ще се промените — такъв, в който изброяваме миговете, в които сме били страхотни. Всеки път, щом усетите несигурност, трябва да му хвърляте по един поглед, защото така ще си направите много по-добра услуга.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: officeholidays.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСпортЗдравни съвети