Начало Психология Поведенческа психология Патология Страхувате ли се от работа? Може да страдате от ергофобия

Страхувате ли се от работа? Може да страдате от ергофобия

Страхувате ли се от работа? Може да страдате от ергофобия - изображение
Ергофобията е силен, ирационален страх от работа, от извършване на целенасочени действия, които изискват специални умения, знания и усърдие. Много хора биха нарекли това мързел, но става дума за ирационален хроничен страх от работа. Ергофобите изпитват безпокойство и страх от работата и всичко свързано по някакъв начин с нея. Често този силен страх им пречи да отидат на работното място изобщо. Ергофобията може да комбинира няколко фобии - като глософобия (страх от публично говорене), атихифобия (страх от провал), социална фобия (страх от извършване на действия на публично място). 

Определението за фобия е интензивен или ирационален страх от обект или ситуация, която не е опасна. Думата идва от гръцкия термин phobos, което означава "паника". В гръцката митология Фобос е син на Арес, бог на войната, и Афродита, богинята на красотата. Той е олицетворение на страха. Преди всяка битка Александър Велики се е молил на Фобос, за да се освободи от страха.

Ергофобията, подобно на други специфични фобии, има особени характеристики:

 • Страх или силна тревога, свързана с конкретен обект или ситуация (т.е. летене, височини, животни, игли, кръв и т.н.)
 • Предметът или ситуацията, които причиняват фобията, винаги създават непосредствен страх или безпокойство.
 • Хората с фобия избягват или активно се противопоставят на ситуацията или обекта със страх или силна тревожност.
 • Страхът или безпокойството са непропорционални на действителната опасност, която представлява обектът или ситуацията.

Тревожността, страхът или избягването предизвикват клинично значими проблеми. Тези проблеми могат да бъдат в контекста на работата, социалния живот или други важни области. Приблизително 75% от хората със специфична фобия се страхуват от повече от една ситуация или обект.

Специфични характеристики на ергофобията

Всеки може да изпитва различни нива на безпокойство по време на работа. Работната тревожност не е патологична и дори може да бъде нормална. Хората с ергофобия обаче са ирационално и прекомерно уплашени от работното си място. Този вид страх е много по-голям от това, което обикновен работещ човек преживява. Лице, което страда от ергофобия, се притеснява, че е напълно неработоспособно, не може да изпълнява служебни задължения и да покрива длъжностната си характеристика. Някои от пациентите се страхуват от проверка или срещи на работното място. Те обикновено споделят страха си с колегите.

Страхът от работа, подобно на всяка друга форма на фобия, е причина за непрекъснато напрежение. От друга страна, хората с ергофобия признават, че техният страх не е рационален. Независимо от това, те не могат да избегнат чувството на парализиращ страх през повечето време. Хората с ергофобия не са в състояние да контролират страха и безпокойството си.

За да бъде идентифицирана ергофобията, пациентите трябва да изпитват постоянен страх от работа, дори ако сменят професионалното си занимание. Друга характеристика на ергофобията е отхвърляне на различни ангажименти и задачи, свързани с работата, което може да доведе до тяхното уволнение.

Причини за ергофобия

Ергофобията се развива по същите механизми като останалите специфични фобии. Една от причините може да е отрицателно или травматично преживяване на работното място.

Хората могат да развият фобии пряко (когато самият индивид има някакъв негативен опит) или непряко (когато е бил свидетел на травматично събитие). И в двата случая пациентът започва да свързва работното място с негативен опит. Така всеки път, когато лицето е изправено пред нещо, свързано с работа, реагира с тревога. Това може да означава безпокойство, страх, катастрофални мисли, изпотяване и т.н. Тъй като индивидът се стреми да избягва тези тревожни реакции, той съвсем естествено започва да избягва и всичко, свързано с работното място. 

Симптоми на ергофобия

Да се скрие подобен ирационален страх на практика е почти невъзможно, защото отношението към работата постепенно става очевидно за всички. В някои случаи обаче човек може да изпитва страх и тревога, но в същото време педантично да изпълнява своите задължения.


Най-честите симптоми на ергофобията са:

 • интензивно потене;
 • гадене;
 •  неприятно усещане в корема;
 • ускорен сърдечния ритъм;
 • замайване;
 • зачервяване на кожата;
 • рязко влошаване на благосъстоянието.
 • горещи вълни или студени тръпки;
 • страх от загуба на контрол.

Освен физически симптоми, ергофобията има и психически прояви. Ергофобите имат усещането, че предстои да се случи нещо ужасно, от страх те напълно губят контрол над себе си. Отстрани това може да изглежда просто като неадекватно поведение.

Терапия на ергофобия

Лечението на ергофобията е доста специфично. Ако се изложите на стимула, можете да намалите безпокойството и да нарушите връзката работа-травмиращо събитие.

Мислите ли, че може да страдате от ергофобия? Ако е така, препоръчваме ви да потърсите помощ от психолог, специалист по фобии, който ще ви даде ценни насоки за разрешаване на проблема.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияБотаника