Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Съвети за родители на тийнейджъри с проблемно поведение

Съвети за родители на тийнейджъри с проблемно поведение

Съвети за родители на тийнейджъри с проблемно поведение - изображение

Каквито и да са проблемите, с които тийнейджърът ви се сблъсква, те не са знак, че сте се провалили като родител. Вместо да се обвинявате, съсредоточете се върху текущите нужди на тийнейджъра.

Първата стъпка е да намерите начин да разберете какви са неговите емоционални и социални проблеми.

Опитайте да предразположите тийнейджъра да споделя

Може да ви е трудно да повярвате - като се има предвид гневното или безразлично поведение на детето ви към вас, но тийнейджърите все още жадуват за любов, одобрение и приемане от родителите си. Положителната връзка лице в лице е най-бързият, най-ефективният начин за намаляване на стреса чрез успокояване и фокусиране върху неговите проблеми. Това означава, че вероятно имате много повече влияние върху тийнейджъра, отколкото си мислите.

За да отворите линиите на комуникация:

Бъдете наясно със собствените си нива на стрес.

Ако сте ядосани или разстроени, сега не е време да се опитвате да общувате с вашия тийнейджър. Изчакайте, докато сте спокойни и енергични, преди да започнете разговор. Вероятно ще ви трябва цялото търпение и положителна енергия, която можете да съберете.

Бъдете винаги и изцяло на разположение на тийнейджърката си

Предложението за разговор на кафе вероятно ще бъде посрещнато със саркастичен отказ, но е важно да покажете, че сте на разположение. Настоявайте да се храните заедно - без телевизори, телефони или други разсейващи средства. Не се разочаровайте, ако вашите усилия са посрещнати от безразлично свиване на рамене. Може да се наложи да преживеете много вечери в мълчание, но накрая опитите ви ще бъдат възнаградени - когато тийнейджърката е готова да говори, сама ще ви потърси.

Намерете общи интереси

Спортът е идеалният избор за бащите и синовете, а филмите и разходките дават невероятни възможности за укрепване на връзката между майките и дъщерите… Целта не е да бъдете най-добрият приятел на своя тийнейджър, а да намерите общи интереси, които можете спокойно да обсъждате. Много е важно да умеете да общувате леко и да се забавлявате, така ще предразполагате децата си да споделят повече с вас.

Слушайте, без да съдите или да давате съвет

Когато вашият тийнейджър говори с вас, важно е да слушате, без да съдите, да се подигравате, да прекъсвате, да критикувате или да предлагате съвети. Вашият тийнейджър иска да се почувства разбран и оценен от вас, така че поддържайте контакт с очите и му посветете цялото си внимание. Ако по време на разговора проверявате телефона си или четете вестник, вашият тийнейджър ще почувства, че неговите проблеми не са важни за вас.

Очаквайте отхвърляне

Вашите опити да говорите с тийнейджъра може би често ще бъдат посрещани с гняв, раздразнение или други негативни реакции. В такива случаи оставайте спокойни и давайте време на детето си. Опитайте отново по-късно, когато и двамата сте спокойни. Успешното свързване с вашия тийнейджър ще отнеме време и усилия. Не отлагайте, бъдете упорити и скоро пробивът ще дойде.

Друг срещан проблем при тийнейджърите е насилието. Филми и телевизионни предавания изобилстват от всякакво насилие, много уеб сайтове насърчават екстремистки възгледи, които призовават към насилствени действия… Разбира се, не при всеки тийнейджър, изложен на насилствено съдържание, съществува опасност да стане жесток, но за един разстроен юноша, който е емоционално повреден или страдащ от проблеми с психичното здраве, последствията могат да бъдат трагични.

Предупредителните знаци за риск от прояви на насилие при тийнейджърите

  • Играе с оръжия от всякакъв вид.
  • Често играе насилствени видеоигри, които го обсебват напълно, често гледа филми с насилие или посещавате уебсайтове, които популяризират насилието.
  • Заплашва или тормози други.
  • Фантазира за актове на насилие, които би искал да извърши.
  • Проявява жестокост към домашни любимци или други животни.

Психолозите съветват родителите да потърсят професионална терапевтична помощ, ако забележат подобни притеснителни знаци в поведението на детето си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: huffingtonpost.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноСоциални грижиСпортИнтервюта