Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 5 от най-честите проблеми на юношеството – част 1

5 от най-честите проблеми на юношеството – част 1

5 от най-честите проблеми на юношеството – част 1 - изображение

Юношеството може да бъде сложно. Наистина сложно. Промените през този период объркват не само обкръжението на юношата, но и него самия. Емпатията и търпението са много полезни инструменти, които ще ни помогнат да се справим в този труден за всички страни период. Освен това обаче трябва да обърнем внимание и на всички признаци, които могат да сигнализират за възможен психичен проблем.

Перспективата за юношеството плаши много родители заради своята стряскаща репутация и предизвикателствата, пред които ни изправя. Това също е периодът в живота, в който човек е най-уязвим и склонен към различни разстройства, като тревожност или депресия.

Прочетете и разберете кои са най-големите проблеми в юношеството и как можем да се справим с тях:

Депресия и дистимия

Депресията е състояние, което засяга много тийнейджъри. Необходимостта да бъдат приети, ниското самочувствие (в резултат на акне например) или тормоз от страна на съучениците са само някои от възможните причини за депресия.

Проблем в юношеството може да бъде и дистимията – лека, но хронична форма на депресия, която обикновено продължава около 2 години.

Статистика: Всеки пети тийнейджър страда от някакъв вид психично разстройство.

Подкрепата на семейството е изключително важна. Не пренебрегвайте и не отхвърляйте тревогите на юношите и важните симптоми, подсказващи възможен психичен проблем. Имайте предвид, че е напълно нормално тийнейджърите не говорят много и семейството да не е средата, в която да се изразяват в пълнота. Следователно, трябва да бъдете бдителни и да обръщате достатъчно внимание на тийнейджъра.

Тревожни разстройства

Безпокойството, което е толкова разпространено в съвременния живот, набира скорост именно в юношеството. Очакванията, които един тийнейджър може да има, или изискванията към него, са предпоставка за силен стрес. От друга страна, постоянното сравнение с другите, също е източник на тревога.

Как да разберем дали юношата е подложен на стрес и кои са симптомите на тревожните разстройства?

Наблюдавайте дали страда от безсъние, дали е твърде раздразнителен (имайте предвид, че раздразнителността и изобщо честите промени в настроението са типични за юношеството), стомашни болки без видима причина, мускулно напрежение. Ако забележите подобни симптоми, се консултирайте със специалист.

Анорексия, булимия, склонност към преяждане при хранене

Проблемите, свързани с храната, несъмнено са някои от най-често срещаните в юношеството.

Подрастващите често търпят критики и подигравки за външния си вид. В същото време те са заобиколени от всички страни с непостижими образци на красота, които обществото продава на висока цена. Така че юношите често се концентрират върху това, което ядат, и често прибягват до опасни диети, за да контролират теглото си.

Проблемът обаче не произтича непременно от това и може да се дължи на факта, че тийнейджърите са склонни да предприемат действия, без да се консултират с никого. Понякога ограниченията, които си поставят, са толкова крайни, че могат да имат катастрофални последици за здравето.

В някои случаи тези разстройства може да са проява на по-сериозен основен проблем – като например травма от детството, която кара тийнейджъра да се чувства виновен и лош, поради което той изпитва нужда да контролира живота си чрез храната. Често хранителните разстройства се проявяват заедно със саморазрушително поведение.

Съвет: Не бъдете агресивни

Неагресивното и търпеливо отношение към подрастващите е от жизненоважно значение, ако искате да им помогнете да се справят с негативното, враждебното или саморазрушително поведение. Понякога родителите могат да се чувстват разочаровани и дори на ръба, но е важно да остават спокойни и да не изливат гнева си върху юношите. За тази цел е добре да се погрижите за себе си и здравето си, като си осигурявате повече почивка или вие самите потърсите подкрепата на специалист.

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпортИнтервюта