Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Съществуват само 4 вида консуматори на алкохол – от кои сте вие

Съществуват само 4 вида консуматори на алкохол – от кои сте вие

Съществуват само 4 вида консуматори на алкохол – от кои сте вие - изображение

Съвсем очевидно е, че приемът на алкохол е резултат от хилядолетно поддържане на ритуали и житейски навик на множество хора. Но забелязвали ли сте някога защо избирате да пиете?

Ако знаете кое е онова нещо, което мотивира хората да пият, по-добре ще разбирате техните нужди, когато става въпрос за насърчаване да пият по-малко или да ограничат вредите от алкохола.

Четирите типа хора, пиещи алкохол

Всеки индивид може да изведе множество лични причини, поради които пие, което прави научното разбиране на доводите доста трудно. Съществува нещо, наречено мотивационен модел на алкохолна употреба, и то твърди, че пиете, защото очаквате промяна в начина, по който се чувствате, след като го направите. Първоначално моделът е разработен, с цел да се подпомогне лечението на алкохолно зависимите, но се оказва, че идеите в модела са довели до ново разбиране за това, което мотивира хората да пият. 

Мотивът

Моделът предполага, че хората пият, за да увеличат положителните емоции или да намалят отрицателните такива. Те също така са мотивирани от вътрешни награди като повишаване на желаното лично емоционално състояние или от външни награди като социално одобрение. Така се оказва, че всички мотиви за пиене попадат в една от четирите категории: подобрение на емоционалното състояние (защото е вълнуващо), справяне с проблеми (за да забравят тревогите си), социална насоченост (за празнуване) и за постигане на съответствие със средата.
Консуматорите на алкохол могат да са силно или слабо мотивирани и не е задължително да са водени само от един мотив. Всички фактори (като например генетиката, личност или околна среда) просто оформят вашите мотиви за пиене, според този модел.

1. Социално пиене

Доскоро почти всяко проучване за приема на алкохол е правено с младежи и тийнейджъри. И се оказва, че дори в различните култури социалните мотиви са най-честата причина младите хора да приемат алкохол.
В този модел, социалното пиене може да се случва с цел увеличаване размера на забавлението, което изпитвате, докато сте с приятели.

Това се вписва в идеята, че пиенето е предимно социална игра. Важно е да се спомене, че ако мотивите са социални, то приема на алкохол ще е умерен.

2. Пиене, за да сте в съответствие с околните

Когато хората пият само при социални поводи, защото искат да се впишат (не защото това е изборът, който обикновено правят), приемат от напитката по-малко от тези, които пият главно по други причини. Това са хората, които ще пийнат чаша шампанско за тост или ще държат вино в ръката си, за да избегнат чувството, че са различни от околните.

3. Пиене за подобряване на емоционалното състояние

Част от тези хора просто пият, за да могат общуват. Има и два типа младежи, които са в особено рискова комбинация от личностни характеристики и емоционални състояния.
Най-често срещани са онези, които пият за стимулиране на емоциите и са по-склонни да бъдат екстровертни, импулсивни и агресивни. Тези млади хора (най-често от мъжки пол) са по-склонни да се опитват активно да стигнат до продължително опияняване — както и други екстремни усещания – създавайки „рискова личност“.

4. Пиене, за да се справят с негативните емоции

Вторите най-често срещани са хората, които пият главно за справяне с емоциите си, имат по-високи нива на невротизъм, ниско ниво на приятност и живеят с негативно мнение за собствената си личност. Тези консуматори на алкохол може да го използват, с надеждата да се справят с други проблеми в живота си, особено с такива, свързани с тревожност и депресия. Според статистиката жените често прибягват до подобни мерки, когато имат повече проблеми. В много краткосрочна перспектива това може да е ефективно за притъпяване на емоцията, но в дългосрочен план води до доста сериозни неприятни последици.

Защо това има значение

На вниманието на научната общност са поставени обещаващи изследвания, които показват, че мотивите на хората, които консумират много алкохол могат да доведат до интервенции за намаляване на вредното опияняване. Към момента потокът на изследвания и достигането до значими изводи е ограничен само до знания, относно мотивите за прием на алкохол при младите хора. Разбирането за консумацията на спиртни напитки при личности в зряла и старческа възраст, като учените се надяват да стигнат до някакви по-крупни изводи в бъдеще.

Следващия път, когато решите да пиете, се замислете защо искате да го направите. Има много хора, които вечер посягат към алкохола, за да се отпуснат, но ако се стремите да се напиете, то шансовете да си нанесете вреда са доста по-високи. Важно е да помните, че дори и да пиете днес, утре проблемите още ще са си там.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноРецептиЛеченияВидеоХрани и ястияСнимкиИсторияЗдравни съветиХранене при...СпортОрганизацииАлт. медицинаЗдравни проблемиИзследванияЕ-тата в хранитеСоциални грижиБотаника