Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Съществуват 5 етапа на любовта, но повечето хора достигат едва третия

Съществуват 5 етапа на любовта, но повечето хора достигат едва третия

Съществуват 5 етапа на любовта, но повечето хора достигат едва третия - изображение

„Просто това не е човекът за мен” е най-честият израз, използван от хората след раздяла. Може би и вие самите сте го казвали, което не прави тази констатация по-малко странна. А тя си е странна и абсолютно необяснима! Как е възможно доскоро в очите на всички (включително и във вашите собствени) да сте били перфектната двойка, а в един момент всичко между вас да бъде сведено до... нищо, до „Осъзнахме, че не сме един за друг…”?

Този въпрос обаче има отговор и той е в резултат на продължилите 40 години клинични изследвания на психолога Джед Даймънд, според когото повечето хора наистина намират истинската си любов. Но големият проблем е, че не успяват да преминат успешно през петте стадия на любовта – по-голямата част от двойките стигат едва третия.

Вижте кои са петте стадия на любовта и преценете в кой от тях сте вие самите:

Първи стадий на любовта: Влюбването

Това е времето, в което всеки миг е пълен с щастие, страст и хармония. През този период проектирате всички свои надежди и копнежи върху партньора си, който за много кратко време се превръща в перфектния човек за вас. Нищо не може да сломи вярата ви в него, нищо не може да ви накара да стъпите на земята и да бъдете с една идея по-предпазливи, защото сте уверени, че сте открили своята истинска любов.

Втори стадий на любовта: Двойката

Любовта става все по-гореща, все по-неоспорима и силна, а решението да заживеете заедно – все по-необходимо. Усещате все по-осезаемо как присъствието ви оказва влияние на всички аспекти от живота на половинката ви. Това е период на единство, красота и радост. Именно в този период – след месеци или години, се появяват и децата, които заздравяват връзката ви още повече. Чувствате се желани и защитени, чувствате се на точното място с точния човек.

Трети стадий на любовта: Разочарованието

Това е периодът, в който една по една започват да се разбиват надеждите ви. Все по-често си мислите, че много скоро чувствата между двама ви ще започнат да отслабват и ще изчезнат завинаги. Присъствието на партньора ви вече много по-често ви дразни, отколкото ви радва и огрява. Питате се дали не е разумно да си починете един от друг за известно време. Възможно е дори да си казвате, че не това е човекът за вас, че е време да сложите край на тази връзка, в която само се задушавате и измъчвате.

Четвърти стадий на любовта: Създаването на трайна и истинска любов

Ако по време на трети период проявите търпение и смелост да продължите напред въпреки колебанията и съмненията си, вие успешно ще влезете в четвъртия стадий на любовта. В този период ще изчистите съзнанието си от илюзиите, които в началото на връзката сте проектирали върху партньора си. Сега може спокойно да приемете истината, че човекът до вас съвсем не е този, който сте си представяли, че е, но пък е истински. И този съвсем реален човек има своите недостатъци, които не само разбирате, но и вече спокойно приемате. Това е моментът, в който трябва да заздравите връзката си и да преминете в следващия стадий.

Пети стадий на любовта: Осъзнавате, че силата на двама души е способна да промени света

Сега, когато сте се научили да преодолявате разногласията, създавате силна, дълбока и трайна връзка. Осъзнавате, че двамата заедно може да промените нещо в света. Убедени сте, че щом заедно преминавате през живота, това няма как да е случайно – факт, който ви вдъхновява и зарежда неповторимо. Нещо голямо ви ръководи – може би това е общата ви работа или пък създавате нещо заедно… Но едва когато започнете да функционирате като едно цяло и сте преминали през първите 4 стадия на любовта, може да сте 100 процента убедени, че именно това е човекът за вас.

Д-р Джед Даймънд е психотерапевт, създател на MenAlive, здравна програма, помагаща на мъжете (и хората, които ги обичат) да живеят добре през целия си живот.

връзки, любов

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от thelightmedia.com, menalive.com
Снимка: The Couples Institute, Inspired Conversations

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноИнтервюта