Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Творчески начини за изследване на вашата памет

Творчески начини за изследване на вашата памет

Творчески начини за изследване на вашата памет - изображение

Освен ако определен аромат, вкус или звук не ни даде импулс, ние често не се връщаме в спомените си. Ние не гледаме назад и не изследваме миналото си. Днес често ни се припомня да се съсредоточим върху настоящия момент, тук и сега. Това, разбира се, е важно. Но извличането на приятни спомени също е важно. Защото тези спомени определят кои сме ние. Те разкриват нашите различни и завладяващи страни. Те обясняват защо сме тези, които сме.

Изследването на детските ни спомени е чудесно вдъхновение за нашата творческа работа. Според мултимедийния художник Джейн Дънвелолд, "Писането за детските спомени е добър начин да се разклати вашето умствено и емоционално равновесие; а изскачащите изображения и идеи могат да се превърнат в съдържание за произведения на изкуството."

Дънвелолд ни дава страхотно упражнение за изследване на нашата памет. В първата част тя предлага да пишете за първата дреха, която си спомняте; на колко години сте били; откъде идва тя; на кого принадлежи; кой я е изработил; защо я помните; и защо тя е важна. Или за първата си лична дреха, която помните или любимата ви такава. Във втората част на упражнението направете рисунка на любима стая, в която сте израснали. След като приключите с рисунката, пишете за стаята; защо сте я харесвали.

По-долу има няколко други начина да изследвате паметта си.

 • Пишете за любимите си аромати от детството.
 • Пишете за любимите си вкусове от детството.
 • Пишете за любимите си звуци от детството.
 • Пишете за трите си любими места от детството.
 • Пишете за първия си ден от училище във всяка възраст.
 • Пишете за момент, в който не сте могли да спрете да се смеете.
 • Запишете се, докато пеете любима песен от вашето минало.
 • Запишете се, докато разказвате всичко, което си спомняте от 13-ия ви рожден ден.
 • Интервюирайте някой от членовете на вашето семейство за най-глупавия спомен, който има за вас като дете. Попитайте го за най-глупавия спомен, който има за себе си.
 • Направете снимки от различни ъгли на място, което е било важно за вас като дете или юноша.
 • Напишете или нарисувайте нещо, което не искате да забравите.
 • Разходете се из дома си и направете списък на предметите от вашето минало, които са особено скъпи за вас. Избирайте различен предмет всяка седмица и пишете за неговата значимост. Или създайте албум с бележки: направете снимка на всеки обект. Залепете я в албума си и напишете кратко описание за важността му. Направете същото за останалите обекти.

Знаем, че много от нашите спомени не са приятни. Някои от тях са болезнени и опустошителни. И предпочитаме да не се връщаме там. Предпочитаме да не ги преживяваме отново. Не го правете. Повторете само спомените, които имат положително значение за вас, тези, които ви карат да се усмихвате или да се смеете, тези, които ви напомнят за нещо вълшебно, което никога не искате да забравите.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: w96890ij.beget.tech

Източник: psychcentral.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиПсихологияНовиниАнкети