Начало Психология Социална психология Аз Кои са 4-те причини, поради които забравяме

Кои са 4-те причини, поради които забравяме

Кои са 4-те причини, поради които забравяме - изображение

Всеки някога е забравял важна дата, среща…или дори човек, всеки рано или късно в живота си изпада в неудобната ситуация "напълно да изключи" за някакъв факт и после да се изправи пред последствията, които това носи със себе си.

Един от най-известните учени, занимаващи се с паметта в наши дни е Елизабет Лофт, която идентифицира 4 основни причини, поради които хората забравят – неуспех при възпроизвеждането, смущения на паметта, неуспех при запаметяването и мотивирано забравяне.

Неуспех при възпроизвеждането

Имали ли сте усещането, че информацията, която търсите, току-що се е изпарила от ума ви или може би знаете, че е там, но не можете да я намерите? Невъзможността да извлечете данните от паметта си е една от причините да забравяте.

Защо често човек не успява да достигне информация от паметта си? Едно от възможните обяснения е теорията за разпада на информацията. Според нея спомените се разпадат и изчезват с времето. Ако информацията не бъде припомняна тя постепенно избледнява под влияние на времето, докато не бъде загубена.
Един от проблемите с тази теория е, че съществуват спомени, които не са възпроизвеждани, а остават доста ясни и стабилни в човешката памет.

Смущения

Друго предположение, известно като интерферентна теория, предполага, че някои спомени се конкурират и пречат на други спомени. Когато информацията е много сходна с предходно запаметени данни, е по-вероятно да възникнат смущения. Има два основни вида смущения.

  • Активна намеса – когато един спомен прави по-трудно или невъзможно запомнянето на нещо друго.
  • Заблуждаващи смущения – когато новата информация пречи достъпа до по-стари запаметени данни.

Неуспех при запаметяването

Понякога липсата на спомен не е толкова свързана със забравянето, колкото с факта, че информацията не е успяла да достигне до дългосрочната памет. Случва се неуспехите при запаметяване да са фактическата причина за проблема.

В един от най-известните експерименти, свързани с паметта, изследователите искат от участниците да идентифицират правилната банкнота от група изображения с некоректно изобразени образци. Самите вие може да опитате да си спомните детайлите конкретна левова номинация и после да сравните спомена си с реален екземпляр.

Колко добре се справихте? Шансовете да сте запомнили формата, цвета и размера са добри, но вероятно не помните други незначителни подробности. Причината за това е, че само детайлите необходими за разграничаване на номинациите са запазени в дългосрочната ви памет.

Мотивирано забравяне

Понякога човешките същества активно работят над това да забравят конкретна информация – травматични или тревожни събития и преживявания. Двете основни форми на мотивирано забравяне са съзнателно потискане на спомена и репресия, несъзнателно изолиране на данните от паметта.

Концепцията за потиснатите спомени не е общоприета сред психолозите. Проблемът с доказването на тезата за съществуването на подобен механизъм е, че все още не може да се докаже по научен начин дали паметта е потисната или не.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywellmind.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиАнкетиЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаФизиологияБотаникаСпортЛечения