Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Техники за релаксация, които намаляват вредните последици от стреса

Техники за релаксация, които намаляват вредните последици от стреса

Техники за релаксация, които намаляват вредните последици от стреса - изображение

За много от нас релаксацията означава да се настаним на дивана в края на стресиращ ден и да прекараме вечерта пред телевизора. Този тип почивка обаче не намалява вредните последици от стреса. За да успеем да неутрализираме пагубния му ефект, трябва да активираме естествения отговор на релаксацията. Можете да направите това, като практикувате техники за релаксация като дълбоко дишане, медитация и йога.

Включването на тези дейности в ежедневието ви може да помогне за намаляване на ежедневния стрес, да увеличи енергията и настроението ви и да подобри умственото и физическото ви здраве.

В психологията, психиатрията и неврологията стресът е състояние на силно физическо, нервно напрежение, което може да бъде предизвикано от травмиращи събития и негативни фактори, или отрицателно физическо, или емоционално въздействие. Това най-вече се отнася до високите нива на стрес, които могат да имат негативен ефект върху физическото и психическото здраве, докато по-ниските нива могат да бъдат причина за трудна адаптация и справяне с ежедневните дейности и трудности.
Около 75 процента от физическите заболявания са свързани със стреса.

Когато стресът завладее нервната ни система, тялото ни буквално е превзето от химикали, които ни подготвят за "битка или бягство". Тази реакция на стреса може да бъде животоспасяваща в спешни или опасни ситуации, в които трябва да действате бързо. Но когато вследствие на стреса тези реакции зачестят, те могат да навредят на физическото и психическото ни здраве.

Никой не може да се защити от стреса, но можете да противодействате на неблагоприятните му ефекти, като се научите да създавате реакция на релаксация - състояние на дълбока почивка, което е противоположно на реакцията на стрес.

Реакцията на релаксация поставя спирачките върху стреса и връща вашето тяло и ум в състояние на равновесие.

Ето какво се случва, когато реакцията за релаксация е активирана:

  • нормализира се сърдечния ритъм;
  • дишането става по-бавно и по-дълбоко;
  • стабилизира се кръвното налягане;
  • мускулите се отпускат;
  • притокът на кръв към мозъка се увеличава.

В допълнение към успокояващите си физически ефекти, реакцията на релаксация увеличава енергията и фокуса, устойчивостта ни към заболявания, повишава способностите за решаване на проблеми и повишава мотивацията и производителността. Най-доброто от всичко е, че с редовна практика всеки може да извлече ползи от реакцията на релаксация.

Как да активираме реакция на релаксация

Запомнете: четенето или гледането на телевизия макар и понякога да са релаксиращи занимания, не водят до физическите и психологически ползи от реакцията на релаксация. Ето за това ще трябва да практикувате релаксираща техника. Изборът на такава е индивидуален – най-добрата за вас е тази, която напълно отговаря на същността ви, начина на живот и е в състояние да фокусира ума ви и да прекъсне ежедневните ви мисли, за да предизвика реакцията на релаксация. Може дори да откриете, че редуването или комбинирането на различни техники осигурява най-добри резултати.

Имайте предвид и следните съвети при избора на релаксираща практика:

- Ако в стресова ситуация сте склонни да се ядосвате и излизате извън контрол, то най-добрите релаксиращи техники за вас са медитацията, дълбокото вдишване и визуализацията на релаксиращи пейзажи.

- Ако в стресова ситуация се депресирате или затваряте в себе си, за вас биха били полезни стимулиращи дейности като танци, йога или масаж.

- Ако при стрес мисълта ви блокира и не сте способни да реагирате, вие първо трябва да предизвикате реакцията на стрес в организма си – чрез физически активност, бягане, танци, и едва след това да приложите някоя от посочените по-горе релаксиращи техники.

Дайте си сметка от какво имате нужда в конкретния момент: Да останете насаме със себе си или да се срещнете с любими хора?

Ако се нуждаете от самота, релаксиращи техники като медитация или прогресивна мускулна релаксация ще ви помогнат да успокоите ума си и да презаредите батериите си.
Ако имате желание да разговаряте с приятели, потърсете такива, от които ще получите подкрепа и разбиране.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияНовиниСоциални грижиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаСпортСнимкиБотаникаТестове