Начало Психология Социална психология Аз Три характеристики на високоинтелигентните хора

Три характеристики на високоинтелигентните хора

Три характеристики на високоинтелигентните хора - изображение

Интелигентността е едно от измеримите качества на човешкия мозък. Всички знаят, че измерването на коефициента на интелигентност се прави чрез доста дълъг логически тест, но има и още признаци на високата интелигентност.

Какво е интелигентност

Интелигентността ни дава способност за справяне със задачи и проблеми, за разсъждаване, анализ и разкодиране на получена информация (независимо дали е пряка или символна). Тя е възможността за абстрактно мислене на индивида, повишаваща адаптивността му.

Съществуват различни видове интелигентност,  като всеки от тях е обособен, защото носи различни свойства на личността.

- Лингвистичната интелигентност дава на човек добро усещане за смисъла на думите и спазванетo на граматични правила, тя улеснява комуникацията с околните.

- Музикалната интелигентност дава възможност за развиване на музикални умения и познания, основава се на добре развито чувство за ритъм и хармония на звука.

-Логико-математическа интелигентност, наричана още “любов към боравенето с абстракции“— самото име говори за качествата, които носи, според данните от проучванията, най-големите научни открития се дължат на нея.

- Пространствената интелигентност се отнася до съотношение между предмети и размери, тя е изключително полезна за визуалните изкуства и професиите, включващи управление на пространствени движения.

- Телесно-кинетична интелигентност носи умел контрол над собственото тяло и неговите движения.

- Личностна интелигентност се отнася се до добро проследяване на собствените мотиви и достигане на пълно разбиране за тях или добре развито усещане за мотивите на другите и достигане на качествено разбиране на действията им.

Различните видове интелигентност водят до по-лесно развитие на точно определени умения в личността, не всички да количествено измерими с тестовата форма, която ползваме стандартно, но всеки от тях носи по-добро адаптиране в сферата си.

Ако в индивида има развита комбинация от няколко вида, те могат да предопределят съдбата му, насочвайки го в определена сфера на дейност. Ако ли не, могат просто да му дадат по-интересен поглед над света. Този интересен поглед е характерен само за високоинтелигентните хора.

Кой са трите признака общи за високоинтелигентните хора

Опознават света и използват своята креативност

Високоинтелигентните хора се стараят да научават максимално много за света – така освен че трупат знания, те дават възможност на ума си да наднича през различни гледни точки към заобикалящата ги среда. Поради това че се стараят да виждат света и проблемите в него от възможно най-много ъгли те, са способни да погледнат нестандартно и креативно на поставените задачи.

Говорят си сами

Високоинтелигентните хора водят вътрешни монолози. Обличането на проблемите в символни определения – думи или картини, дава възможност на ума да анализира и планира, възможно най-детайлно и точно с наличните данни. Вътрешният монолог е изключително полезен за подобен анализ, той дава възможност на личността да обмисли внимателно действията си и да стигне до по-точни изводи.

Адаптивни са към нови проблеми

Високата интелигентност несъмнено дава адаптивност. Не е задължително адаптивността да е мигновена, понякога събирането и анализът на точни данни е бавен процес, но хората, които я носят рано или късно се приспособяват добре към новите обстоятелства…. или принуждават обстоятелствата да се приспособят към тях.

Характерно за интелигентните хора е, че откриват пътя си и се учат от грешките по уникален начин, те са много различни помежду си, но въпреки това могат да видят обединяващите ги фактори.

По статията работи: Станислава Тонева
Снимка: kaldata.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиСпортАлт. медицина