Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 7 навика, които застрашават интелигентността ни

7 навика, които застрашават интелигентността ни

7 навика, които застрашават интелигентността ни - изображение

Знаете ли, че честите справки в Google могат да ни направят по-малко интелигентни? Звучи странно, но е самата истина.  Вижте кои ежедневни навици представляват реална опасност за интелигентността и помислете как да ги преодолеете.

Наситените мазнини и захарта намаляват нашата когнитивната гъвкавост

Когнитивната гъвкавост е умението ни да си приспособяваме и адекватно да реагираме на променящи се ситуации. Ново изследване показа, че хранителните продукти с високо съдържание на захар и мазнини увреждат именно тази наша способност. Данните са получени в експерименти с мишки, поставени на нормален хранителен режим, на режим с висок прием на храни, богати на мазнини и режим с високо съдържание на захар. Месец по-късно физическите и умствените способности на мишките, хранени с повече мазнини и захар, чувствително започнали да спадат.

Допитването до Google може да ни накара да се чувстваме по-умни, отколкото сме в действителност

Справките в интернет създават усещане за висока интелигентност, която в повечето случаи не отговаря на реалността.

„Google е изключително мощен инструмент, на практика може да ви отговори на всякакъв въпрос и съвсем реално ви осигурява достъп до цялото знание на света, до всякакъв тип информация”, коментира ръководителят на изследването Матю Фишър, обяснявайки, че така е много лесно да объркаме нашите собствени знания с тези от външен източник.

„Хората започват да не си дават сметка до каква степен са запознати с дадена тема и колко зависими са от интернет“, допълва Фишър.

Използването на множество устройства свива мозъка

Ново изследване категорично доказа вредата от използването на няколко устройства едновременно - като телефони, лаптопи и други.

Екип от невробиолози за първи път успя да установи, че хората, използващи едновременно множество устройства, са с по-ниска плътност на сивото вещество в областта на мозъка, свързана с когнитивния и емоционалния контрол. Типичен пример за мултитаскинг е гледането на телевизия, докато говорите по телефона, или пък слушане на музика, докато играете видеоигра.

Високото ниво на кръвната захар вреди на паметта

Изследване, публикувано в списание Neurobiology, показва, че съвсем здрави хора, които обаче са с високо ниво на кръвната захар, са с много по-висок риск от проблеми с паметта. Според водещия автор на изследването д-р Агнес Фльоел намаляването на нивата на кръвната захар до нормални граници може да е успешна стратегия за предотвратяване на бъдещи проблеми с паметта.

Всезнайковците знаят значително по-малко, отколкото си мислят

Скорошно изследване на психолози показа, че колкото повече даден човек си мисли, че знае по даден въпрос, толкова е по-вероятно той да твърди, че напълно измислени факти са верни.

„Колкото повече човек е убеден, че има знания в сферата на финансите, толкова по-склонен е той да твърди, че знае измислени финансови термини. Този модел се наблюдава и в други области като литература, биология, география и философия”, информира водещият автор на изследването Став Атир.

Преценката на човек колко знае за даден биологичен термин зависи до голяма степен и от това колко си мисли той, че знае в областта на биологията като цяло.

Недоспиването съсипва мисловните способности

Вредите, които нанася недоспиването на мисловните способности, са наистина огромни. Мозъкът на хората с лош сън трябва да работи много по-усърдно, защото краткосрочната и дългосрочната памет са доста по-слаби.

Скорошно психологическо изследване установи също, че недоспиването вреди и на умението ни да планираме и да създаваме нови стратегии. Лишаването от сън значително нарушава и способността ни да разчитаме емоциите по лицата.

Физическата умора вреди на умствената дейност

Резултатите от друго изследване са категорични, че физическият и умственият стрес си взаимодействат и причиняват умора. Ресурсите на мозъка в префронталния кортекс или зоната на мозъка, която използваме за контрол и планиране, са разделени по време на умствена и физическата дейност, показва още изследването, което е едно от първите, които доказват как умствените и физическите задачи си взаимодействат и изморяват мозъка.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: prevention.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимки