Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 13 признака, че сме по-умни отколкото осъзнаваме

13 признака, че сме по-умни отколкото осъзнаваме

13 признака, че сме по-умни отколкото осъзнаваме - изображение

Всички претендираме, че сме скромни и заявяваме „не съм толкова умен, просто имах късмет“ - все пак е странно да изкажем на глас подозренията си, че сме гений.
Но понякога трябва да сме честни със себе си и, ако наистина подозираме високите си умствени способности, да положим усилие и разберем дали това наистина е така.
За да разкрием каква е истината зад съмненията, може да разгледаме тези 13 признака за висока интелигентност, подкрепени от научни доказателства:

Не се разсейвате лесно

Сценаристът Франк Джу твърди, че „хората, които могат да се фокусират дълго време и да избегнат разсейване“, са високо интелигентни. Доказателството, което той изтъква в своя подкрепа, е статия на списание Current Biology от 2013 г.
Във въпросния материал се описват две проучвания, установяващи, че хората с по-високи резултати при тестовете за интелигентност се нуждаят от повече време, за да разпознаят големи движения във фона на образ, който им е показан. Това вероятно е следствие от съсредоточаване върху най-важната информация и филтриране останалата (което налага повече време за обработката й).

Нощни птици сте

Според изследване, колкото по-умен е човек, толкова по-склонен е да остане буден до малките часове на нощта.
Проучване, публикувано през 2009 г. в „Personality and Individual Differences“, разглежда връзката между детското IQ и навиците, свързани със съня, сред хиляди подрастващи. Оказва се, че по-интелигентните от тях са посочили, че седят до по-късно вечер и съответно се събуждат по-късно сутрин.
В друго изследване от 1999 г. участват едва 400 души, но успява да стигне до същите резултати, като това потвърждава изводите от предходното.

Много сте приспособими

Един от признаците за висока интелигентност по определение е адаптивността на индивида и умението да се настройва според различните ситуации. Колкото по-интелигентен е един човек, толкова по-ефективно ще се справя със задачите, независимо от обстоятелствата около него.
Последните изследвания, разбира се, потвърждават това. Все пак високата интелигентност ни подсказва как да променим собственото си поведение, за да се справим по-ефективно със средата и промените в нея.

Знаете, че почти нищо не знаете

Най-интелигентните хора са склонни да признаят, че не са запознати с определена концепция. Това дава възможност да се научи нещо ново и показва искреност. Това твърдение не идва само от мъдри слова на древногръцки философи, а и от изследване на Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг, което установява, че колкото по-неинформиран е един човек с някоя тема, толкова по-силно надценява познанията, уменията и качествата си по нея.

Любопитството ви е винаги включено

Самият Айнщайн казва — „Нямам особени таланти, просто съм страшно любопитен".
През 2016 г. Journal of Individual Differences издава проучване, което установява съществената връзка между детската интелигентност и желанието за добиване на нов опит (който в зряла възраст можем да определим като интелектуално любопитство).
В продължение на 50 години британските психолози  се занимават с проследяване развитието на живота на хиляди хора. В началото избират 11-годишни деца, постигнали по-високи резултати в теста за интелигентност, а към края откриват, че те са се оказали по-отворени за добиване на нов опит.

Отворени сте за света

Интелигентните хора не се затварят за нови идеи и възможности.
Ако не ви се струва странно да обмисляте и приемате чуждите идеи, това е добър признак. Тесногръдието и отхвърлянето на алтернативни решения говори за по-ниски нива на интелигентност.
Според психолозите хората с отворени умове, са склонни да търсят още гледни точки и да преценяват по-справедливо. В същото време, дори да не отричат гледната точка на околните, умниците внимават кои идеи приемат и подкрепят.

Харесва ни да оставаме насаме със себе си

Интелигентността нерядко върви ръка за ръка с повишен индивидуализъм. Интересно е едно проучване на British Journal of Psychology, което е стигнало до резултати подсказващи, че високоинтелигентните хора изпитват по-слабо удоволствие от общуването с приятели, отколкото останалите.

Имаме добър самоконтрол

Умните хора успяват да преодолеят импулсивността, чрез изясняване на желаното, планиране, проучване на възможните стратегии и разглеждане на последствията от личните действия, преди да се стигне до тях.
В изследване от 2009 г. на списание Psychological Science участниците са поставени пред избор да предпочетат едно от две финансови възнаграждения, първото по-малко и предоставяно веднага или по-голямото, което ще бъде изплатено на по-късна дата. Резултатите показват, че участниците, предпочитащи изплащане на възнаграждението в по-късен момент, са показали по-добър самоконтрол и в последствие по-високи резултати на тестовете за интелигентност.

Разсмивате всички

Високо интелигентните хора обикновено показват завидно чувство за хумор. Доказателство е изследване, проведено в университета в Ню Мексико, според което професионалните комедианти постигат по-високи от средните резултати при измерване на вербалната интелигентност.

Понякога чувствате това, което се случва на другите

Умните хора са силно емпатични, като това ги прави по отзивчиви и способни да разберат мотивите и чувствата на другите, така че да могат да отговорят адекватно на тях. Всичко това е основен компонент на емоционалната интелигентност. А емоционално интелигентните хора са силно заинтересовани от общуването и научаването на все повече неща за качествената комуникация.

Случва се да свързвате привидно далечни понятия

Много често се счита, че интелигентните хора успяват да възприемат модели, които са невидими за останалите. Според някои творци отличителен белег на конструктивния акт е правенето на такива логически връзки. Журналистът Шарл Дюхиг изследва начинът, по който студиото Дисни разработва своята хитова продукция „Замръзналото кралство“ и заключва, че филмчето изглежда забавно и завладяващо, защото изоставя старите идеи и ги размесва по нов, оригинален начин.

Отлагате твърде много

На всички високоинтелигентни хора се случва да отлагат по-маловажни задачи, с цел да използват времето за значими такива. Някои учени твърдят, че умните хора отлагат дори работа, която считат за смислена, а психологът Уорън Адам Грант съставя скандалната теория, че умниците използват отлагането като ключ към иновациите, защото е свидетел на това как Стив Джобс го използва стратегически.

Размишлявате над мащабни проблеми

Това да се мисли за вселената и целта на живота има смисъл – нищо че звучи странно. А хората с интелигентност над средната имат нужда да търсят и откриват смисъл във всичко.
Екзистенциалното объркване може да е една от причините, предизвикващи по-високи нива на тревожност при умниците. Голямото IQ може и да дава възможност за разглеждане на ситуацията от повече ъгли, но не означава, че винаги сме наясно с предстоящия развой.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sciencealert.com
Снимка: mygoodplanet.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниСнимки