Начало Психология Социална психология Аз Какво представляват флуидната и кристална интелигентност

Какво представляват флуидната и кристална интелигентност

Какво представляват флуидната и кристална интелигентност - изображение

Доста хора твърдят, че интелигентността им не работи така добре, щом остареят, и изследванията доказват, че в това има някаква доза истина. Флуидната интелигентност започва да намалява след края на юношеството, кристалната пък продължава да нараства и в зрялата възраст на индивида.

Какво представляват флуидната и кристална интелигентност

Психологът Реймънд Кетъл е първият, предложил концепциите за тези два вида интелигентност, а теорията е допълнително разработена от Джон Хорн.
Тя предполага, че интелигентността се състои от различни способности, които си взаимодействат и работят заедно, за да създадат цялостната индивидуална интелигентност.

Какво е флуидна интелигентност

Кетъл определя флуидната интелигентност като „… способността да се възприемат отношения, независимо от предишни специфични практики или инструкции, относно тези конкретни взаимоотношения”. Тя включва способността да мислим и разсъждаваме абстрактно и да решаваме проблеми, възникнали пред нас. Тази способност се счита за независима от ученето и образованието на индивида. Всеки я използва, когато подрежда пъзел или разработва стратегии за решаване на проблеми. Според някои изследвания тя спира развитието си в края на пубертета, а след третото десетилетие на личността започва да намалява.

Какво е кристалната интелигентност

Тя включва знания, идващи от опита и образованието. Ситуациите, изискващи работата на кристалната интелигентност, включват четене с разбиране и изпити в академичната сфера.

Поради факта, че се корени в преживявания и знания, трупани с възрастта, тя става по-силна всяка изминала година.

Съпоставка на флуидната и кристална интелигентност

Според психолога Алън Нокс "… те представляват глобалната способност да се учи, разсъждава и решават проблемите, която повечето хора наричат интелигентност". Двата вида се допълват, с цел да се справят със задачи, които не могат да се изпълнят само чрез самостоятелна работа на една от тях.
И двата вида интелигентност са изключително важни за ежедневното протичане на живота ни. Например, когато сме подложени на психологически тестове, може да ви се наложи да разчитате на флуидната интелигентност, за да създадете стратегия за решаване на проблема, докато използвате кристалната, за да си припомните нужната информация.

Те се обединяват, за да създадат, т. нар. от Кетъл „обща интелигентност”. Важно е да се отбележи, че кристалната интелигентност не е флуидна, която е променила формата си. Техните структура и действия са различни.

И двата вида интелигентност са склонни да се променят през целия живот, като се смята, че флуидната достига своят връх съвсем рано (въпреки, че съществуват нови изследвания, които показват висока вероятност някои от нейните аспекти да достигат своя разцвет едва около 40 годишна възраст). Кристалната интелигентност достига най-високите си нива в началото на третата възраст.

Добрата новина е, че целенасочените тренировки на ума могат да подобрят и двата вида интелигентност, повишавайки капацитета на личността.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: gelder-gingras.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиНовиниСнимки