Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Учените откриха как стойката влияе на емоциите ни

Учените откриха как стойката влияе на емоциите ни

Учените откриха как стойката влияе на емоциите ни - изображение

Повечето хора са наясно с връзката между ума и тялото, също как умствените процеси влияят на физическото ни състояние. Ако сме уплашени, сърцето ни препуска. Смутени ли сме, се изчервяваме. Когато мислим за нещо прекрасно, е разбираемо да се усмихваме. Медитацията може да повлияе на кръвното налягане, а не просто да ни успокои.

Но знаем ли как тялото променя емоционалното ни състояние и ума? Може ли то да ни повлияе осезаемо?

Изследванията на психолозите разкриват, че позицията на тялото (пози, жестове и изражения на лицето) може пряко да влияе на мислите и чувствата ни, дори да се стараем да го избегнем. Необичаен пример е, че ако сбръчкаме носа си усещаме миризмата като по-неприятна. Вдигаме вежди и усещаме по-силно изненадата, от прочетеното. Измиването на ръцете има психологически ефект и подпомага усещането, че неприятните моменти свършват, а угризенията изчезват.

Какво са открили психолозите

Голяма част от изследванията, на връзката между тялото и съзнанието, са фокусирани върху различните пози. Експанзивните (с длани далеч от тялото, повдигната брадичка и лакти насочени в страни) се сравняват с „затворените пози“ (където краката или ръцете са кръстосани, главата е наведена и тялото е отпуснато или свито). Едно мъничко проучване, публикувано от списание „Психологически науки“ през 2010 година, стига до извода, че хората, стоящи в експанзивни пози само за една минута, са се почувствали по-силни. На това, разбира се, е трудно да повярваме, ето защо са им направени медицински тестове и се е оказало, че нивата на тестостерон и кортизол са се повишили.
„Чрез промяна на физическата позиция индивидът подготвя своите физиологични системи, за да издържи трудни и стресови ситуации“, заключва списанието.

Само да изправим гърба и да застанем в експанзивна поза може да увеличи самочувствието ни, според проучване на "Европейският вестник по социална психология“, издадено през 2009 година. Участниците били помолени да опишат своите силни и слаби страни, включително малките си качества и дали са добри кандидати за работни позиции. Онези, които са имали самоуверена, изправена поза, се оценяват по-високо и със самочувствие, отколкото тези, които са отпуснати и със сведен поглед.

Проучване на „Вестник за Експериментална Социална Психология“ от 2012 година е работило с това как хората възприемат болката. Оказва се, че тези, застанали на колене и покорно свели поглед надолу, имат по-ниска толерантност към болка и дискомфорт от други, стоящи гордо изправени. Изследователите стигат до заключението, че дори да нямаме контрол върху обстоятелствата, можем да поддържаме усещането за господстващо положение, контролирайки позата си, а това ще подпомогне да намалим чувствителността към болка.

Изследването, за връзката между тяло и ум, макар в още ранен етап, предполага, че сме способни да се възползваме от знанието, обръщайки внимание на позата си. Ако се държите така, сякаш сте силни и уверени, можете да постигнете това чувство действително, променяйки биохимията на тялото си.

Като всяка теория и тази си има минуси

Това, че осъзнаваме явлението, може да намали ефекта на влиянието му, а дори и да го получим - той ще е временен, та отново ще се налага да предприемаме мерки.

Трябва да помним, че позицията на тялото има културен елемент, както „Експериментална социална психология“ ни напомня, през 2013 година. Проучването на вестника е обхванало Америка, Европа и Азия и е открило, че американската поза на самоувереност с „крака върху плота на бюрото“ в Азия е довела до ужасни резултати. Причината се корени в това, че в там се ценят качества като скромност и смирение, които носят усещането за ценност, а подобно поведение ги отрича. В арабските страни позата също не се приема добре, защото се счита, че показването на подметките е обидно.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: berkeleywellness.com
Снимка: designedwoman.blogspot.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпортСнимкиАлт. медицинаФизиологияСоциални грижиАнкетиБотаникаНовиниРецептиКлинични пътекиИсторияКалкулаториПроизводители