Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да контролираме емоциите си, така че да не ни контролират те

Как да контролираме емоциите си, така че да не ни контролират те

Как да контролираме емоциите си, така че да не ни контролират те - изображение

Емоциите не са добри или лоши – добър или лош е начинът, по който решаваме да се справим с тях. Ключът към успеха е да ги осъзнаваме и да се научим да ги контролираме, така че да не позволим да ни контролират те.

Емоциите влияят върху начина, по който мислим и се държим. Важно е да сме наясно как емоционалната ни реактивност може да промени нашето възприятие и в крайна сметка - нашето поведение.

Вижте 7 начина, по които вашите емоции се превръщат в най-големите ви врагове:

Гневът може да ви накара да направите неща, за които да съжалявате по-късно

Гневът може да е катализатор на много добри неща – повечето обществени инициативи, защитаващи правата ни, са пример за това, че гневът може да постави началото на нещо хубаво и ценно за общото благо на обществото. Независимо от това, с гнева трябва да се отнасяме внимателно, защото ако не го контролираме, той може да доведе до бедствие. Научете се да разпознавате предупредителните знаци, че гневът ви расте и да предприемете стъпки, за да се успокоите, преди да се ядосате толкова, че да започнете да се държите по начин, за който по-късно ще съжалявате.

Безпокойството може да ви причини тревожност

Ежедневието е пълно с поводи за безпокойство, но трябва да се научим да се ориентираме и да спрем да се тревожим за неща, които са извън контрола ни. Прекомерното безпокойство може да доведе до тревожни мисли, катастрофални предсказания и безсмислени въпроси като: "Какво ще стане, ако...".

Опитайте се да преборите безпокойството, като превръщате непродуктивната тревога в активно разрешаване на проблеми. Ангажирайте се да подобрите ситуацията, като предприемете стъпки за предотвратяването на проблемите, от които се страхувате, вместо да се безпокоите, че може да се случи нещо лошо.

Несигурността в собствените ви способности може да ви накара да се откажете

Чувството на несигурност и безсилие може да доведе до мисли като: "Не мога да се справя" и "Това е твърде трудно". Този начин на мислене само ще подхранва вашето безсилие. В крайна сметка това може да доведе до по-малко усилия от ваша страна и нежелание да довършите проектите си заради липсата на вяра, че можете да са справите.

Опитайте се да проследите начина, по който несигурността ви се отразява на вашата ефективност. Когато сте заети с трудна задача, правете чести почивки и поддържайте полезен вътрешен монолог, който да насърчава усилията ви.

Тъгата също може да ви накара да се откажете

Когато се чувствате тъжни, може да се изкушите да се изолирате. Но оттеглянето от приятелите и семейството ви може да влоши състоянието ви. Малко хора са весели, когато избират да останат сами на дивана вкъщи дни наред.

Изберете да останете във връзка с близките си, защото те ще ви утешат и подкрепят и така вие отново ще можете да продължите напред.

Страхът може да бъде пагубен

Страхът от провал е една от най-големите пречки по пътя към осъществяването на мечтите ни. Често страхът е причина да се откажем, още преди да сме се осмелили да започнем. Научете се да се изправяте пред страховете си – постепенно ще става все по-лесно да ги побеждавате и с времето ще придобиете увереност, че можете да правите дори неща, които ви плашат.

Еуфорията може да доведе до пренебрегване на риска

Не само отрицателните емоции могат да саботират усилията и успеха ни, вълнението също може да бъде проблематично. Когато сте силно развълнувани от нещо, емоциите могат да ви попречат да прецените правилно риска и да надцените шансовете за успех.

Добре е да помните, че чувствата, които изпитвате, могат да окажат силно влияние върху вашите решения. Отделете време, за да оцените плюсовете и минусите на решенията си, и се уверете, че те не са повлияни от емоциите ви.

Срамът може да ви принуди да се скриете

Срамът е мощна емоция, която може да ви накара да поискате да се скриете от всички. Може да се опитате да скриете грешките, от които се срамувате, или да не представяте на света своето истинско Аз. Това обаче е погрешна стратегия.

Въпреки срама, който изпитвате, не губете увереност в себе си и помнете, че животът върви напред, а не назад, и винаги по-важното от това, че сме сгрешили, ще бъде старанието ни да не повтаряме грешките си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: bigthink.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиФизиологияАлт. медицинаАнкетиСпортБотаника