Начало Психология Социална психология Аз 5 неща, които трябва да направите, ако в детството си сте били емоционално пренебрегвани

5 неща, които трябва да направите, ако в детството си сте били емоционално пренебрегвани

5 неща, които трябва да направите, ако в детството си сте били емоционално пренебрегвани  - изображение

Представете си дете, израстващо в къща, пълна с много хора. Представете си, че то дълбоко съзнава, че не би трябвало да иска нищо, от който и да е от тях. Ако детето многократно е опитвало да създаде контакт и всеки път е получавало игнориране в отговор, то знае, че ще го игнорират отново.
Представете си, че то е наясно, че в никакъв случай не бива да позволява на емоциите му да показват чувствата, бушуващи из него. Представете си, че всеки път, когато емоцията се изрази, детето получава реакции гласящи, „не пипай, не си желан, не си нужен, млъкни, не изразявай емоции, не чувствай“. Това са характеристиките на детското емоционално неглижиране. Не е случайно, че специалистите посочват точно тези характеристики, описващи пренебрежението към подрастващата личност. Никое от тях не е непознато за нас, но всички заедно, като семейна тенденция са плашещи, нали?

Част от хората, с които общуваме, са изживели цялото си детство така, ако не и с по-строги правила за емоционалността. Те са израснали в семейство, в което никой не е отговарял на въпросите им, не се е интересувал, дали са доволни или весели и как въобще се чувстват. Нали са били здрави, значи всичко е било наред!
Тези времена са белязали с дълбоки следи психиката им, така че дори да не ги помнят ясно, още търпят последствия.

Ако сте едно от децата, пораснали в среда, в която не е имало значение какво мислят по въпроса за собственото си съществуване, защото емоционалното състояние е било пренебрегвано от околните, в полза на друг приоритет, то този текст е за вас.

Какво се случва с детето, което си представихме

Подобно отношение от рано приучава личността, че не трябва да има претенции за свое място на този свят, че не е добре да натоварва другите с нуждите си и в никакъв случай с чувствата, и неприемливите си вътрешни дилеми.
Но въпросното дете пораства, и вместо да добива нормалната емоционална зрялост, която всички други притежават, защото са имали време да упражняват и работят над вътрешния си мир, действайки върху него и околния свят, с еднаква енергичност, се бори с вярването, че „тези неща са без значение“.

Възможно ли е да се намали вече нанесената вреда

Всъщност да. За щастие немалко хора, преминали през детско неглижиране, са преодолели последиците от подобно третиране. На вниманието ви представяме 5 неща, които да направите, ако сте израснали емоционално пренебрегвани.

Приемете неприемливото

Имате нужди, както и всяко друго човешко същество. Желанието и необходимостта от радост, общуване и близост с хората не са признак на слабост, а такъв, че сте живи. Емоционалните ви пориви не са неестествени, колкото и странно да е, вие и околните ще ги преживеете.

Сприятелете се с врага

През целия живот, белязан от неглижирането на детските емоции, човек счита чувствата си за враг на съществуването и развитието. Може би дори ви е срам от тях, защото от дете сте убеден, че не трябва да ги има. Ако се заемете със задачата, да се спогодите с чувствата си, с времето ще откриете, че можете да ги опознаете и присъедините в нормалния си живот.
Започнете да ги анализирате и наименувате, а те ще ви помогнат да вземате решения кому да се доверите, ще ви научат да ги управлявате и ще ви напътстват, когато логиката не успява да сработи.

Не бягайте от контактите

Израствайки в среда, в която сте били постоянно отхвърляни, най-вероятно сте изградили нездраво отношение с околните. Шансът да избягвате дълбок емоционален контакт е високо вероятен, но за да се стигне спокойно и плавно до такъв развой е нужно да започнете да търсите естествени и нормални взаимоотношения с повече хора. Не избягвайте общуването с околните, приобщете се към тези около вас, които изглеждат искрени надеждни. Приемете, че могат да донесат помощ, дълбочина и богатство на живота ви.

Опознайте непознатия

Звучи подвеждащо, защото на горните редове пишеше нещо подобно, но всъщност говорим не за друг, а за вас. Ако сте израснали в среда, където чувствата са били нежелателни и отхвърлянето е било нормално, то сте плод на семейство, в което никой не ви е познавал наистина. В числото на непознатите сте и вие самият, защото всъщност не сте имал време да изследвате реакциите си при взаимодействие на външния и вътрешния ви свят. Опознавайки себе си истински най-накрая ще се почувствате стъпили на стабилна основа.

Отворете ключалката

До сега най-вероятно сте ограничавали контактите си, не сте предлагали помощ и не сте искали такава, затваряйки възможностите за развитие на междуличностни отношения. Време е да „отворите вратата“ и да контактувате свободно, съобразявайки се с нормите на обществото, а не с натрапените в детството. Възползвайте се от възможностите и проучете нови преживявания, общества и усещания, които преди са били „заключени навън“.

Представете си човек, който до сега се е усещал невидим и как, вземайки решението, че ще е част от света, се появява в картината на реалния, обагрен с емоция живот.
Представете си, че той признава уникалността си и силните си страни, че съзнава своята стойност. Представете си колко е различен той.

Нещото, което трябва да направите, за да излекувате болката от постоянното отхвърляне и емоционално потискане, е да тръгнете по вече отъпкания път към приемането, че чувствата имат значение.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: blogs.psychcentral.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиФизиологияНовиниСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаАнкетиСпортБотаника