Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Учените изследват причините, поради които алкохолът е пристрастяващ

Учените изследват причините, поради които алкохолът е пристрастяващ

Учените изследват причините, поради които алкохолът е пристрастяващ - изображение

Учените от "Клиничен център за изследвания Ърнест Гало" към Калифорнийския Университет в Сан Франциско доста дълго време търсят улики за това как алкохолът опива мозъка с ендорфини.

Консумацията на спиртни напитки води до освобождаване на ендорфини, които предизвикват чувството на удоволствие, а първоначалното освобождаване на тези вещества е като вид награждаване. Откритите маркери показват, как при прием на алкохол мозъкът решава, че е награден, следователно търси отново наградата.

Достигнатите резултати показват, че първия път, когато освобождаването на ендорфин в прилежащото ядро (nucleus accumbens, което отговаря за различни пристрастявания) и орбиталната кора, в отговор на консумацията на алкохол, са неизбежни при човешките същества. Ендорфините представляват протеини, с опияняващ ефект над нервните клетки, които се произвеждат от мозъка, с цел да бъдат използвани от самия него. Повечето хора ги свързват с усещането за щастие, удовлетвореност, награда или удоволствие.

С тези факти е спекулирано над 30 години, като изследвания са провеждани най-вече над животни, но през 2012 година се извършват наблюдения и при човешките същества. Ръководител на изследването е Дженифър Мичъл (директор на клиничния проект на "Гало"), която казва „това дава първото пряко доказателство за начина, по който алкохолът кара хората да се чувстват добре“.

Откриването на точните области на мозъка, в които се освобождават ендорфините, дава възможност за разработване на по-ефективни лекарствени средства за лечение при злоупотреба с алкохол, заявява Ховърд Фийлдс (професор по неврология и директор на клиниката по изследвания в Центъра „Гало“).

Научната общност и света получават достъп до резултатите от изследването в началото на 2012 г. чрез научния журнал „Science Translational Medicine".

Изследователите използват позитронна-емисионна томография (PET скенер), за да наблюдават незабавните ефекти на алкохола върху действието на мозъка на 13 души, приемащи големи количества алкохол, и 12 контролни субекта, които нямат особен опит с него. При всички изследвани субекти приемът на алкохол води до освобождаване на ендорфини. И колкото повече ендорфини се освобождават в прилежащото ядро, толкова по-големи са усещанията за удоволствие, съобщени от пациентите. В допълнение, колкото повече ендорфини се освобождават в орбитофронталната кора, толкова по-голямо е чувството на интоксикация при приелите голямо количество алкохол, но не и при контролните субекти.

"Това показва, че мозъкът на хората, приемащи много и/или често спиртни напитки, се променя по начин, който ги прави по-склонни да го намират приятен и може да ни даде представа за начина, по който проблемът с пиенето се разраства", казва Мичъл. "Това по-голямо чувство за възнаграждаване може да ги накара да пият твърде много."

Преди да приемат спиртните напитки, на наблюдаваните субекти са инжектирани вещества, подобни на опиати, които да се свържат с мозъчните рецептори за подобни субстанции - мястото, където се изливат ендорфините. Тези вещества играят ролята на радиоактивен маркер и „осветяват“ изображението на мозъка в активните зони, като позволяват на учените да картографират точното местоположение на ендорфиновия пик.

След като пациентите получават второ питие, следва ново инжектиране на маркер и те отново биват сканирани. Тъй като естествените ендорфини, освободени чрез приема на алкохол, предотвратяват свързването на маркера, мозъкът "свети" още по-ярко. Сравнявайки областите на радиоактивност в първия и втория образ от скенерните изображения, учените успяват да набележат точните места (области на по-ниска радиоактивност), където ендорфините се освобождават в отговор на пиенето. Те установяват, че ендорфините, появили се в отговор на пиенето, се свързват със специфичен тип опиоиден рецептор, наречен Mu.

Този резултат предполага създаваенто на нов възможен подход за подобряване на ефикасността при лечението на алкохолни злоупотреби чрез разработване на по-добри медикаменти, от тези до момента. За повлияване на наркозависимостта по света е популярно лечението с Налтрексон, който предотвратява свързването на рецепторите, отговарящи за опияняването, с активните вещества. Според групата изследователи същият медикамент не е популярен при лечението на алкохолизъм „не защото е неефективен за намаляването на консумацията на алкохол, а защото част от хората спират приема му, поради факта, че не харесват начина, по който ги кара да се чувстват.“

"Налтрексонът блокира повече от един опиоиден рецептор и трябва да знаем кое блокиращо действие намалява пиенето и кое причинява нежеланите странични ефекти", казва Фийлдс. "Ако разберем по-добре как ендорфините контролират пиенето, ще имаме по-голям шанс да създадем целеви терапии при случаите на пристрастяване. Научната статия е значима стъпка в тази посока, защото тя конкретно разглежда ролята на Mu-опиоидния рецептор за „награждаването“ след прием на алкохол. "

По статията работи: Станислава Тонева
Източник:  neurosciencenews.com
Снимкa: youtube.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЛеченияИсторияЗдравни съветиРецептиСпортВидеоХрани и ястияХранене при...Алт. медицинаОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаника