Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Хората, които са най-склонни да откраднат половинката ви

Хората, които са най-склонни да откраднат половинката ви

Хората, които са най-склонни да откраднат половинката ви - изображение

Сигурно и вие сте чували, че хората, които са във връзка, са много по-привлекателни за противоположния пол. Най-голямата опасност за щастието на двойките обаче идва от един конкретен тип личности - нарцисистите, показват резултатите от ново изследване с участието на 247 студенти.

"Нарцисистите просто не се интересуват дали обектът на техните желания е във връзка или не", обяснява водещият автор на изследването д-р Ейми Брунел и допълва, че хората с нарцистични черти на характера не правят разлика между хора във връзка и хора, които са сами. Те просто се впускат в преследване на този, кого харесват, без да ги е грижа за социалния им статус и обвързаност”.

Терминът нарцисизъм означава любов към себе си и се свързва с редица черти на характера като егоцентричност, егоизъм. Името идва от гръцкия мит за Нарцис, орисан да се влюби в собственото си отражение във водата. Избрано е от Зигмунд Фройд. Реално всеки човек притежава в някаква степен нарцистични черти, определени форми на нарцисизма обаче могат да бъдат ограничаващи и се определят като патологични.

"Нарцисистите се отличават с арогантност, егоизъм и със силно чувство за собствена важност и превъзходство. Те вярват истински, че са специални, рядко изпитват вина или угризения, когато се възползват от другите", казва още д-р Брунел.

Резултатите от изследването показват още, че нарцисистите биха „откраднали” или поне биха се опитали да „откраднат” дори партньор на свой приятел или близък човек.

"Продължаваме да работим в тази посока, защото е от изключителна важност да разберем по-добре поведението на нарцисистите – това би помогнало да си обясним и разберем държанието на някои хора в нашия собствен живот", коментира д-р Брунел.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: hindi.khoobsurati.com

Още по темата:

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитно