Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Честите кошмари в зряла възраст

Честите кошмари в зряла възраст

Честите кошмари в зряла възраст - изображение

Когато се събудите посред нощ заради изключително притеснителен кошмар, най-вероятно си мислите, че сте единственият човек в зряла възраст, който преминава през това мъчение. Все пак не са ли децата тези, които сънуват кошмари? Не надрастваме ли смразяващите кръвта сънища в някакъв момент от живота си?

Въпреки че е вярно, че кошмарите са много по-често срещани сред малчуганите, от време на време мъжете и жените също сънуват как най-големите им страхове стават реалност. Малка част от достигналите зрялост хора страдат от кошмари сравнително по-често.

И вие ли сте една от тези личности? Причиняват ли ви страшните и/или обезпокоителни сънища значителен дистрес? Пречат ли ви да получавате необходимите си дози сън? Ако се причислявате към тази група, то тогава е важно да идентифицирате причинителите на среднощните си тревоги.

Същност на кошмарите

Кошмарите са силно реалистични, всяващи смут сънища, които събуждат спящия от дълбок сън. В много от случаите страхът, предизвикан от преживяното, води до ускорен пулс. Кошмарите обикновено се случват по време на REM (Rapid Eye Movement) сънната фаза, когато по-голямата част от сънищата се формират. Обикновено човек преминава през 4-5 такива фази в една нощ. Тъй като REM фазите стават все по-дълги след всяко едно приключване на предишната, е възможно спящият да сънува кошмари много по-често в ранните утринни часове отколкото в началото на нощта.

Тематиката на кошмарите варира значително. Въпреки това някои хора имат сходни сънища като много мъже и жени сънуват как не могат да избягат достатъчно бързо от някаква надвиснала опасност или как падат от много високо. Ако някога сте преживели травмиращо събитие като нападение или инцидент, е възможно да иматe повтарящи се кошмари, свързани с преживяното.

Въпреки че кошмарите и нощните страхове (нощни пристъпи на силен ужас и паника, викове насън и двигателна възбуда) карат хората да се събуждат от страх, те са доста различни. Нощните страхове обикновено се наблюдават през първите няколко часа след първото заспиване. Те приемат формата на емоции, а не на сънища, така че мъжете и жените не могат да си спомнят какво ги е ужасило толкова много.

Кое причинява кошмари сред хората в зряла възраст?

Кошмарите при възрастните обикновено са спонтанни, но в някои случаи те могат да бъдат причинени от различни фактори и заболявания.

Някои хора имат обезпокоителни и всяващи страх сънища, след като са консумирали храна преди лягане. Това може да ускори метаболизма и да сигнализира на мозъка да бъде по-активен. Също така е установено, че редица лекарства допринасят за по-висока честота на кошмарите. Наркотичните вещества и антидепресантите, които оказват влияние върху мозъчните процеси, често водят до кошмари. Други лекарства като например някои медикаменти за понижаване на кръвното налягане могат да причинят появата на обезпокоителни сънища при възрастните.

Спирането на приема на медикаменти и вещества, включително алкохол и успокоителни средства, в някои случаи може да предизвика кошмари. Ако забележите разлика в честотата на кошмарите след промяна на лекарствата, които приемате, е препоръчително да говорите с вашия лекар.

Липсата на сън може да допринесе за появата на обезпокоителни сънища при възрастните, което само по себе си намалява вероятността от получаването на задоволителна доза сън. Вероятно е и тревожността и депресията да станат причина за кошмари при хората в зряла възраст. Посттравматичното стресово разстройство също често кара мъжете и жените да страдат от хронични, повтарящи се кошмари.

Обезпокоителните и предизвикващи страх сънища при достигналите зрялост индивиди могат да бъдат причинени и от определени нарушения на съня. В тази категория попадат сънната апнея и синдрома на неспокойните крака. Ако тези две нарушения не бъдат идентифицирани, то тогава може би става въпрос за друго специфично нарушение на съня. Установено е, че има определен наследствен фактор - хората с роднини, които също страдат от кошмари, са по-склонни да развият това състояние.

Какви са последиците за здравето от кошмарите при възрастните?

Кошмарите се превръщат в много повече от просто няколко лоши сънища, когато започнат да оказват значителен негативен ефект върху вашето здраве и благополучие. Сред хората, сънуващи неприятни сънища, тези от тях с тревожност или депресия са по-склонни да бъдат измъчвани от преживяването. Тъй като кошмарите могат да попречат на нормалното функциониране, е желателно да се консултирате със специалист, в случай че кошмарите са неизменна част от вашите нощи.

Острата липса на сън, причинена от трудните за забравяне и силно обезпокоителни сънища, може да причини множество заболявания включително сърдечни проблеми, депресия и затлъстяване.

Видове лечения за преодоляване на кошмарите

За щастие, има редица действия, които вие и вашият лекар може да предприемете, за да намалите честотата на кошмарите и негативния ефект, който те имат върху живота ви. Първо, ако вашите кошмари са вследствие на приема на определен медикамент, може да се опитате да промените дозата или да намерите алтернативно лекарство, като така елиминирате този нежелан страничен ефект.

За индивидите, чиито проблемни сънища са причинени от състояния като сънна апнея или синдром на неспокойни крака, третирането на основното заболяване може да помогне за облекчаване на симптомите като цяло.

Ако кошмарите ви не са вследствие на болест или определени медикаменти, не се отчайвайте! Психотерапията представлява ефективно лечение за възрастните, които страдат от неприятни сънища, включително такива, причинени от тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство.

Репетицията на образи представлява обещаваща когнитивно-поведенческа терапия за хроничното състояние. Терапията помага на страдащите да променят кошмарите си, като всяка вечер измислят нови, по-приятни завършеци на неприятните сънища.

Редактор: Нора Маркова
Източник: webmd.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиВидеоПсихологияФизиологияЛюбопитноЛайфстайлИсторияНовини