Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Чувствате ли неуважение на работното място?

Чувствате ли неуважение на работното място?

Чувствате ли неуважение на работното място? - изображение

За силата на уважението или как философията на Даоизма допълва основен принцип в позитивната психология ...

Лаодзъ казва: "Тези, които ще лидерстват мъдро, първо трябва да уважават живота." (Дрехер, 1996 г.). Основен принцип на Дао е уважение: към себе си, един към друг, към самия живот.

Дао Дъ Дзин* утвърждава философията за единството – собствената личност и другите са тясно свързани в динамичен процес. Уважението трансформира реалността, превръщайки отделните общувания в цялостните взаимоотношения, конфликтите в творческа комуникация, както и безжизнените механични системи, в динамични организации.

Както философът Мартин Бубер заключава, всичко в живота е връзка и взаимоотношение. Ние можем да се отнесем (с уважение) почтително - "Аз-Ти" - или непочтително, третирайки другия като обект "Аз-То" (Бубер, 1970). Чувствали ли сте се някога третирани като обект? Ценени заради това, което правите, не заради това, което сте?

Чрез нашите ежедневни действия, ние развиваме когнитивни рамки**, през които виждаме света. В една позната когнитивна рамка лидерите (механистична теория Х) възприемат работниците като предмети или заменими части (Макгрегър, 1960). Тяхното "Аз-То" неуважение е ясно доловимо в лекотата, с която омаловажават и използват, подронвайки живота на хората в неуспеха си да споделят информация, да слушат и да се учат, да виждат хората около себе си не като части, а като партньори в творчески процес. Нещо от това да ви звучи познато?

Тъй като нашите когнитивни рамки включват самите нас, когато хората действат с неуважение към другите, те омаловажават всички, включително и себе си. Принципът на Дао ни напомня да уважаваме себе си, процеса и хората около нас. Не е ли това принцип на позитивната психология? 

В началото стои осъзнаване на уважението. И дори тази малка стъпка е от значение - също като лекото вълнение на езерото. Както казва Дао, "Пътуването на хиляда мили започва с една единствена стъпка." (Дрехер, 1996 г.)

В този ред на мисли, разбиранията на Даоизма и тези на позитивната психология се припокриват изцяло. Предмет на позитивната психология е изучаване добродетелите и силата на индивида, стоящи в основата на личното му и обществено процъфтяване. Когато чувстваме неуважение и разбираме, че то е продиктувано от грешната мисловна рамка на отсрещния ("Аз-То" подход), то ние имаме силата да работим върху собствената си - използвайки "Аз-Ти" подход в нашите взаимоотношения.

Каква е стъпката, която можете да предприемете, за да внесете повече уважение в живота си днес?

*Дао Дъ Дзин е единствената книга на Лао Дзъ и един от най-популярните трактати в китайската философия. 

** Когнитивни рамки - основните ни убеждения или мисловни модели, през които виждаме света

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: alidaghighi.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияИсторияЛюбопитноСпорт