Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Що е интегративна психотерапия

Що е интегративна психотерапия

Що е интегративна психотерапия - изображение

Интегративната психотерапия обхваща практическото отношение на психологията, като утвърждава стойността на всяка индивидуална личност. Тя е обединяваща психотерапия, целяща да отговаря правилно и ефективно на емоциите, поведенческо, когнитивно и физиологично ниво на функциониране, също както и на духовното измерение на живота.

Човек се опитва да отговори на събитията в живота си. Tравматични преживявания или твърде голям стрес в някой от аспектите на съществуването, могат да доведат до застой на един или няколко от аспектите. Този вид психотерапия се стреми да подпомогне интегрирането им в цялостната личност, с цел те да бъдат възстановени в автентичния си и нормален вид.

Терминът „интегриращо“ в този случай има много значения. То се отнася до процеса на интегриране на личността: Приемане на отреченото(отхвърлено, без да подозираме за нерешените аспекти на личността си); Намаляване използването на защитни механизми, потискащи спонтанността и ограничаващи гъвкавостта при решаване на проблеми.
Това е цялостен процес. Чрез него се повишава възможността на хората в някакъв момент успешно да се изправят открито (без защита и предразсъдък, мнение, отношение и очакване) пред себе си и света.

Интегративната терапия обединява емоционалната, когнитивна, поведенческа и физиологична системи в личността с осъзнаване на социалните и трансперсонални аспекти на системите около него. Подпомага човека да види себе си като личност, същество, биологична единица и духовно създание в ролята си в обществото, семейството идеите и вярата, така че да се намери истински във всяко от тези превъплъщения и в обединението им.

Тя взима под внимание многото гледища за човешкото функциониране. Според нея в психодинамичната, бихейвиористична, когнитивна, семейна, Гещалт терапии се дават частични обяснения на поведението, ето защо тя използва похвати от всяка една от тях.

Целта й е да улесни цялостността, да повиши качеството и благополучието в интрапсихичните (вътрешните психични), междуличностни и обществено-политически взаимодействия. Като освен че се опитва да въздейства на цялостната картина, се старае да зачита личните граници на всеки индивид.
Интересно е, че философията на интегративната терапия насърчава всячески терапевтите си да общуват усилено с поддръжници на други теории, за да са информирани в развитието на областта.

За какво се използва

Използва се за широк спектър от психологически проблеми. Сред тях са тревожност, депресия, злоупотреба с упойващи вещества, панически и хранителни разстройства, проблеми с приемането на тялото, ниско самочувствие, семейни проблеми.

Защо хората я предпочитат

Положителното на подхода е, че е по-директен и стриктен от други подходи, като това работи по-добре при част от клиентите.
Тази теория се фокусира върху миналото, така че да анализира основите на сегашните проблеми и емоции. Тя е средно продължителна и трае от месеци до години в зависимост от индивида, проблемите и терапевта — не разчита на бърз ефект, който може да отмине също така бързо.

Възможни минуси на терапията

До момента интегративната психотерапия не е популярна в България, но с набирането на популярност по света се повишава и вероятността за обучение на специалисти и у нас. Като непозната в обществото тя се възприема като екзотична, понякога твърде строга и дълга (дори трудна за клиентите, подложили се на нея).

Както при всичко и това направление на психологията има своите почитатели. Дали е подходяща за човека, може да се оцени само според конкретната личност.

По статията работи: Станислава Тонева

Източник: clinical-partners.co.uk; integrativetherapy.com

Снимка: anxiety.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСпециалистиЗаведенияСоциални грижиЛеченияИнтервюта