Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 10 извинения, прикриващи емоционална злоупотреба във взаимоотношенията

10 извинения, прикриващи емоционална злоупотреба във взаимоотношенията

10 извинения, прикриващи емоционална злоупотреба във взаимоотношенията - изображение

Емоционално насилие (наричано още психическо насилие) е всяка форма на не битова злоупотреба, предназначена да причини увреждане на мислите на друг човек и да попречи на чувството му за благополучие.
Това най-често включва някой, налагащ власт над вас по начин, който атакува чувството ви за самоувереност и ви кара да се разчитате на него, независимо дали става дума за контрол, принуда, манипулация, тормоз и/или словесна жестокост.

Манипулаторът може да злоупотреби по такъв внимателен начин, че да е сигурен, че никой няма да ви вземе сериозно, ако се оплачете. По този начин психологическата злоупотреба може да бъде трудна за доказване.
Емоционалното насилие може да включва:
• Непрестанно омаловажаване пред другите;
• Натоварване с дейности, които сте отказали да извършвате;
• Лъжи за вас и за другите;
• Игнориране, когато се опитвате да общувате;
• Контролиране с кого говорите и общувате, изолиране от близките ви;
• Следене на всичко, което правите, включително имейли и съобщения;
• Забрани и ограничения от самостоятелно напускане на дома;
• Заплахи, ако не изпълнявате командите, които са ви подали;
• Внушение, че без намесата на контролиращите лица няма да се справите сами и имате нужда от тях;;
• Вменяване на вина;
• Контрол над финансите ви.

Защо емоционалното насилие е толкова страшно

Въпреки, че отношенията, крепящи се на емоционална злоупотреба, рядко оставят физически белези, могат да доведат до дълбоки психологически проблеми, които се нуждаят от години, за да се излекуват.
Емоционалното насилие разяжда вашето самочувствие, което означава, че оставате не само с недоверие към света, но и без да имате представа кой сте наистина. Може дори да претърпите криза на идентичността. Тези въпроси се комбинират и затрудняват достъпа до бъдещи взаимоотношения, повлиявайки както на кариерата, така и на обществения живот и финансите ви. Всичко това нерядко е отъпкан път към депресия.

Емоционалното насилие може да доведе до емоционален шок или посттравматично шоково разстройство — и двете са ви познати от популярните предавания и най-вероятно осъзнавате сериозността им.
Емоционалното насилие често е предшественик на физическото насилие — в действителност се смята за най-надеждния предвестник, че вашият партньор има потенциал за физическо насилие.

То се среща навсякъде, то не се ограничава до културни, полови, възрастови и социални особености. Световната статистика говори, че мъжете са също толкова засегнати, колкото и жените.
Взаимоотношенията, съдържащи емоционална злоупотреба, не са само романтични. Те могат да са семейни, също както и служебни. Тормозът на работното място е форма на емоционално насилие.

Психическо насилие

На вниманието ви представяме 10 извинения, които хората използват за емоционалното насилие. Ще се запитате „нима някой е готов да оправдава подобни действия?“. Всъщност най-често жертвите са готови да отричат и оправдават изключително разпалено ситуацията си.

1. Всичко това наистина е напълно нормално

Да, емоционалното насилие е често срещано. Но това не го прави нормално. Здравословното отношение не включва постоянно омаловажаване, контрол и манипулация.

2. Това е по моя вина, аз не се държа както трябва

Ключовата тактика на емоционалното насилие е психологическата манипулация, което означава често се вменява мисълта, че сте луди, грешите или действате твърде неадекватно. Ако непрекъснато ви обвиняват за всичко, това е просто форма на емоционално насилие. Здравата връзка включва поемане на отговорности и от двамата партньори.

3. Това е просто шега

Понякога всички се шегуваме с някого, когото обичаме. Ключът е "понякога"! Този вид шеги са двупосочни. Ако постоянно сте обект на закачки и единственият човек, с когото се забавляват сте вие, вероятно тези шеги са преминали границата и са вече в територия на злоупотреба.

4. Нямаше предвид това наистина

В разгара на аргументацията всички казваме неща, за които съжаляваме. Но колко често те са коварни? Или ви принуждават да правите неща, които не искате? Ежедневно? Повече от веднъж на ден? И такива неща се извършват леко, сякаш това е нормално? Ако те наистина не го мислят, защо постоянно ви говорят така?

5. Отношението на партньора ми е просто странен израз на любовта му

Такъв ли е техният "неподправен" начин да покажат, че ви обичат? И колко често се случва това? Ако те правят хубави неща веднъж или два пъти месечно, но ви мачкат и ви нападат ежедневно? Каква е тази любов, нали любовта е подкрепяща, приемаща връзка между двама души?

Емоционален тормоз

6. Аз не влагах този смисъл

С течение на времето, емоционално малтретираните се променят. С други думи — и най-добрият човек ще започне също да манипулира, в отговор на случващото се. Помислете как и кога сте започнали да виждате себе си като лош човек. Ако представа визия върви и с някакви прийоми, нима това не ви плаши?

7. Мога да го преживея, не ме притеснява толкова много

Това е общо извинение, когато честичко се ползва за емоционално насилие — чувството е, че сте оставени да се справите с „трудни хора“. Това е просто зависимост, и значи, че наливате цялата си енергия в това да се „справяте“ с другиго. Това е борба, а не връзка.

8. Ако трябва да съм честен, ми харесва да се отнасят така с мен

За съжаление, някои жертви на психологическо насилие достигат до точка, в която се убеждават, че обичат да бъдат малтретирани. Никой, не обича да бъде наранен — дори мазохистите си имат граници. Това е механизъм за оцеляване — в резултат на толкова много манипулации и изнудване, вие поемате вината. Дали е разумно да се самозаблуждавате така?

9. Можеше да е по-лошо

Ако си казвате, че не е толкова лошо, докато не сте физически наранени, то помнете, че психологическото увреждане, което ви нанасят в подобна ситуация, се лекува доста по-дълго от счупена кост.

10. Никога не ми е посягал

Не за първи път в текста виждате предупреждението, че емоционалното насилие е предвесник на физическото. Ако все още имате съмнения, то просто наблюдавайте случващото се, когато съобщите, че не се чувствате удовлетворени от някоя ситуация. Щом отново се окажете виновни, манипулирани и наранявани, може би ще добиете представа, че тези методи рано или късно плавно преливат във физически тормоз.

Всички тези оправдания са често срещани и просто показват, че жертвите на насилие са дълбоко повлияни от случващото се. Помислете дали не използвате част от гореизброените извинения? Какво значи за вас подобно откритие?

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: workplaceintimidation.com; huffingtonpost.com; velvet.hu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛеченияПсихологияЛайфстайлАнкетиИнтервютаСнимкиБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаФизиологияСпорт