Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Цикъл на насилието: можем ли да познаем домашната злоупотреба

Цикъл на насилието: можем ли да познаем домашната злоупотреба

Цикъл на насилието: можем ли да познаем домашната злоупотреба - изображение

Първоначално терминът е използван през седемдесетте години на 20-ти век от американския криминалист и клиничен психолог Ленър Уокър, който го използва, за да именува абстрактна схема за разбиране и определяне на злоупотреби от насилствен характер.

Теорията на Уокър почива на идеята, че взаимоотношенията на злоупотреба се характеризират с предсказуем повтарящ се модел на злоупотреба, емоционално и психологическо насилие, което почти винаги предхожда и придружава физическото насилие. Освен това Уокър предполага, че продължителен период на живот в такъв цикъл може да доведе до заучаване на безпомощно поведение и добиване на „синдром на насилника“.

Концепцията за цикъла на злоупотреба се използва широко в програмите за превенция на домашното насилие. Критиците й твърдят, че теорията е недостатъчна, тъй като тя не се прилага универсално, както предлага самият Уокър. Според тях тя описва неточно или непълно всички злоумишлени взаимоотношения.

Фазите на цикъла на злоупотреба

Цикълът обикновено върви в следния ред и се повторя, докато конфликтът бъде прекратен (обикновено от жертвата, която напълно прекратява отношенията). Насилственият кръг може да се прояви стотици пъти, като приключването на общия цикъл отнема от няколко часа до няколко години. Трябва да отбележим, че продължителността на цикъла обикновено намалява с течение на времето, така че етапите на "подготовка" и "спокойствие" може да се съкратят неимоверно и дори напълно да изчезнат.

1: Фаза на натрупване на напрежение

Този етап е преди явната злоупотреба и се характеризира с влошена комуникация, пасивна агресия, нарастващо междуличностно напрежение и усещане за страх (у жертвата) от изблици на партньора. По време на този етап жертвите често правят опити да променят поведението си, за да избегнат избухването на партньора си. Насилникът през по-голямата част от времето е в лошо настроение, като дори може да извършва малки нападения и да отправя заплахи. Жертвите често споделят, че по време на този период се чувстват като че ходят по яйчени черупки. Признаците на периода са:

- словесна злоупотреба и спорове по незначителни поводи;

- жертвата бива постоянно обвинявана в грешки от насилника;

- насилникът често упражнява власт над жертвата и се опитва да контролира действията й.

2: Фаза на действие и ескалация

Характеризира се с изблици и „инциденти“ на насилствени прояви. На този етап насилникът се опитва да доминира над своя партньор (жертвата) с помощта на насилие. Знаците, които я обозначават са:

- злоупотребяващият изглежда губи контрол над поведението си;

- правят се опити за нанасяне на физическо, емоционално, словесно, сексуално или психологическо насилие над жертвата;

- насилникът прави опити да обоснове действията си;

- както жертвата, така и злоупотребяващият се опитват да рационализират и да сведат до минимум злоупотребите и техните последствия.

3: Фаза на медения месец/помирение

През нея насилникът предоставя извинения, залива ви с обич и дори игнорира случилото се. На този етап се отбелязва "явен край" на насилието, уверения, че никога повече няма да се повтори или че злоупотребяващият ще направи всичко възможно да се промени. По време на този етап насилникът се чувства превъзбуден, разкаян, тъжен или поне се преструва. Част от насилниците се отдръпват от ситуацията, а повечето от тях се опитват да покажат силни обич и привързаност. Случва се злоупотребилият да стигне до самонараняване или заплаха за самоубийство, за да спечели съчувствие и да попречи на жертвата да се отдръпне от отношението. Насилниците са толкова убедителни в това да имитират опити за подобряване на отношенията, че жертвите, които са объркани и притиснати от дългогодишни злоупотреби все пак остават в отношенията.

Въпреки, че изблиците на насилие се забелязват лесно в предходната фаза, в този етап хората затвърждават и увековечават извършените злоупотреби. Знаците, че взаимоотношенията са навлезли в този период, са:

- насилникът става особено романтичен в отношението с жертвата;

- жертвата бива засипана с подаръци;

- насилникът обещава да промени поведението си, да спре да приема алкохол, да работи по-малко и да обръща повече внимание на отношението си с жертвата и т.н.;

- насилникът изразява силни чувства и убеждава жертвата, че злоупотребата няма да се повтори.

4: Спокойна фаза

По време на този етап (който често се счита за част от фазата на медения месец/помирение), отношението е относително спокойно и мирно. Въпреки това неизбежно възникват междуличностни трудности, водещи отново към етапа за изграждане на напрежение.

Цикъл на насилието


Критика на теорията за цикълът на насилието

Теорията за злоупотребата на Уокър се разглежда като революционна и важна концепция в изследването на злоупотребите и междуличностното насилие. Но някои изследователи критикуват методологията му. Дютън и Голант се съгласяват, че цикълът на злоупотребите, разработен от Уокър, описва всички циклично насилствени връзки, които са изучавали. Въпреки това, те отбелязват, че нейното първоначално изследване се основава почти изцяло на данни от разкази, направени от доста малък набор жени, които са били в насилствени отношения. Самият Уокър пише: "Тези жени не са избрани на случаен принцип и не могат да се считат за легитимна база данни, от която да се правят специфични обобщения".
Първоначално Уокър предполага, че цикълът на злоупотребите описва контролиращото патриархално поведение на мъжете, които са имали право да злоупотребяват със съпругите си, за да поддържат контрол върху тях. Термини "цикъл на нападение" и "синдром на опитомената жена" от епохата, в която е работил, до голяма степен са били заменени от "цикъл на злоупотреба" и "синдром на побойника", за да се поддържа обективността, тъй като цикълът на злоупотреба не винаги води до физическо насилие и симптомите на синдрома не се наблюдават само при мъжете.
Оказва се, че цикълът на злоупотреба не се ограничава само до отношенията във връзка или брак.

Цикъл на насилието в дома


Цикъл на насилие между поколенията

Както в интимните взаимоотношения, така и в тези между родител и дете или брат и сестра, може да се появят насилствени взаимоотношения.
Децата, изложени на домашно насилие, са заплашени от изключително висока вероятност да развият  проблеми като например регрес в поведението (връщане към по-ранен етап от социалното, психическо и емоционално развитие), липса на самоконтрол, други поведенчески проблеми и имитиране на насилственото поведение. При израстване в насилствена среда, дори да са чували друго, децата подсъзнателно приемат, че насилието е приемливо поведение в интимни отношения и несъзнателно се впускат във връзки, в които ще изпълняват в някаква форма ролята на насилник или жертва.

Оказва се, че приблизително 1/5 до 1/3 от тийнейджърите, които са присъствали на ситуации на домашно насилие или са жертви на злоупотреба от словесен, психически, емоционален, сексуален и/или физически вид се впускат в подобен род контакти. При тях вероятността да повтарят общата картина е повишена поради психологическата склонност на индивида да повтаря семейния модел, от който е произлязъл. Трийсет до петдесет процента от романтичните им връзки могат да доведат до същия цикъл на ескалиращо насилие в техните брачни отношения.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologydictionary.org; psychology.wikia.com; soc.ucsb.edu
Снимка: instaview.xyz; jasonpsychologist.blogspot.bg; marketwatch.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИнтервютаЛюбопитноСоциални грижиНовиниАнкетиЛайфстайлСнимкиОрганизацииЗдравни съветиБотаникаЛеченияТестовеВидеоРецептиИсторияСпециалистиХранене при...Алт. медицинаСпортОбразованиеНормативни актовеЗаведенияИзследванияКлинични пътеки