Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 10 природни начина да бъдем по-фокусирани и будни

10 природни начина да бъдем по-фокусирани и будни

10 природни начина да бъдем по-фокусирани и будни - изображение

Има много природни начини да останете фокусирани и будни. От алтернативни терапии до билкови лекове. Тези естествени подходи могат да помогнат за повишаване на вашата продуктивност, да защитят здравето на мозъка с възрастта и да подобрят общото ви благосъстояние.

Хранителни вещества

Определени видове храни могат да помогнат в тази мисия. Те включват:

1) Риба и ленено семе

Лененото семе и мазните риби като сьомга и сардини са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини — вид есенциална мастна киселина, която играе ключова роля за запазването на здравето на мозъка.

Доклад, публикуван в Advances in Nutrition през 2013 г. показва, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат в борбата със застаряването, свързано с увреждането на мозъчната функция.

Нещо повече, някои изследвания показват, че омега-3 мастните киселини могат да спомогнат подобряване на вниманието. В проучване, публикувано в Neuropsychopharmacology през 2015 г., например, се установява, че добавката на омега-3 намалява симптомите на невнимание при децата.

2) Храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантните хранителни вещества могат да предложат известна защита срещу отслабването на познавателната функция, свързана със стареенето (т.е. набора от умствени способности, свързани с процеси като внимание, памет и решаване на проблеми), според изследване, публикувано в European Journal of Nutrition през 2013 г. Преглеждайки 10 минали публикувани проучвания, авторите на статията намират някои доказателства, че антиоксидантните хранителни вещества като витамин С и витамин Е могат да забавят скоростта на когнитивния спад.

3) Зелен чай

Изследване на плъхове, публикувано в Brain and Cognition през 2008 г., показва, че консумацията на зелен чай може да подобри ученето и паметта.

Освен това пилотно проучване, публикувано в списанието Nutrients през 2014 г., установява, че дневната доза зелен чай спомага за подобряване на когнитивната функция при малка група възрастни хора.

Натурални средства за мозъчно здраве

Редица билкови средства са обещаващи като естествен подход да останем фокусирани и будни. Ето един поглед върху науката зад две от тях:

1) Куркумин

Извлечен от билката куркума, куркуминът доказано подобрява когнитивната функция в някои предварителни изследвания. Проучване, публикувано в International Journal of Biochemistry and Biophysics през 2015 г. показва, че той може да увеличи нивата на докозахексаеновата киселина в мозъка (омега-3 мастни киселини доказано имат благоприятен ефект върху когнитивната функция).

2) Розмарин

Дневният прием на билката розмарин може да повиши когнитивните резултати и да изостри паметта при по-възрастните, според малко проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food през 2012 г.

Лайфстайл практики за по-добра концентрация

Начините на живот, които могат да ви помогнат да останете фокусирани и будни включват:

1) Достатъчно сън

Голяма част от изследванията показват, че лишаването от сън може да има дълбоко отрицателно въздействие върху когнитивната функция, включително вредни ефекти върху фокуса и паметта.

2) Физически упражнения

Изследване, публикувано в Neurology през 2010 г., показва, че извървяването на поне 10 км на седмица може да запази паметта при по-възрастните хора. Проучването установява също, че редовните тренировки спомагат за борбата със застаряването, свързана със свиването на обема  на мозъка.

3) Управление на стреса

Подобно на некачествения сън, оставянето на ежедневния ви стрес без контрол може значително да наруши когнитивната функция. За да останете фокусирани и будни, е от решаващо значение да предприемете ежедневни стъпки, за да намалите нивото на стрес.

Техники за ума и тялото за по-голям фокус

Не само полезни за облекчаване на стреса, следните техники за ума и тялото могат да ви помогнат да запазите фокуса и бодростта си:

1) Медитация

В проучване на 40 студенти (публикувано в Сборника на Националната академия на науките на САЩ през 2007 г.), изследователите отбелязват, че 20-минутно обучение по медитация в продължение на 5 дни спомага за подобряване на вниманието, както и за понижаването на тревожността, умората, гнева и депресията.

2) Тай Чи

Публикувано в The American Journal of Preventive Medicine през 2015 г., прегледът на девет публикувани по-рано проучвания показва, че практикуването на тай чи може да помогне за подобряване на вниманието, паметта и други компоненти на когнитивната способност при здрави възрастни.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: meldmagazine.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлНовиниХранене при...ФизиологияСпортСнимкиБотаникаЛечения