Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 12 тайни за лесно запаметяване на всичко

12 тайни за лесно запаметяване на всичко

12 тайни за лесно запаметяване на всичко - изображение

Ние учим през целия си живот, но все още не знаем всичко, просто защото забравяме много информация.

Защо?

мозъкът след учене

Нека видим защо това се случва и да намерим начин да запаметяваме информацията много по-ефективно. Съществува универсална формула, която ни помага да помним всичко по-лесно, създадена от немския психолог Херман Ебингхаус. И тя работи.

Мозъкът ви предпазва от претоварване с безполезна информация. Ето защо всичко ново се съхранява в краткосрочната памет, а не в дългосрочната такава. Ако не повтаряте нещо или не го използвате, ще го забравите много бързо.

таблица с кривата на забравянето

Кривата на забравянето на Ебингхаус показва, че забравяме повече от половината от научената информация само след час. Една седмица по-късно си спомняме само 20%.

Как да запомните всичко, което желаете

таблица с техники за запаметяване

За да запазите информацията в главата си за по-дълго време, трябва да опитате да я поставите във вашата дългосрочна памет. В този случай принудителното запомняне не е много ефективно, защото мозъкът ви не може бързо да разбере информацията и да формира силни връзки. Ако искате да запомните нещо трайно, то трябва да удължите периода на запаметяване. Той трябва да продължи няколко дни или дори седмици.

12 допълнителни съвета за запомняне

 • Опитайте се да разберете това, което учите. Нещата, които разбирате, се запомнят 9 пъти по-бързо.
 • Научете най-важната информация. Трябва да зададете правилно приоритетите си.
 • Вземете следното предвид: нещата, които са в началото и в края, се запомнят най-добре (ефект на серийната позиция).
 • Превключете вниманието си от една тема на друга. Не забравяйте, че сходните спомени се смесват (теория на интерференциите) и се превръщат в "бъркотия".
 • Учете противоположните неща. Например, ако учите чужд език, запомнете как е ден и нощ. Противоположностите са по-лесни за запомняне.
 • Изградете свой собствен "мисловен дворец". Идеята е да свържете определени неща с определено място. Например, ако сте в стаята си, опитайте да свържете това, което учите, с нещо от интериора. Повторете го няколко пъти. След това опитайте да си припомните как изглежда стаята в паметта си и повторете нещата, които научихте по този начин.
 • Използвайте "думи-гвоздеи". Смисълът на техниката е да "приковете" едно научено нещо към друго. Така, когато си мислите за гвоздеите, автоматично си припомняте останалото (асоциации).
 • Свържете нови думи с тези, които вече знаете. Ако учите език, можете да запомните нещо ново на базата на това, което вече знаете.
 • Измисляйте истории. Ако трябва да запомните голяма част от информацията в определен ред, опитайте се да я включите в история. Важно е отделните части да са свързани помежду си с някакъв сюжет.
 • Използвайте диктофон. Запишете информацията, която учите, и слушайте записа няколко пъти. Този метод работи най-добре при хората, които запаметяват по-добре слушайки.
 • Визуализирайте. Използвайте езика на тялото, когато учите. Това ще ви помогне да задействате мускулната си памет.
 • Изберете само най-добрите материали. Не използвайте остарели книги и методи за учене. Не губете време за нещо, което може да се окаже грешно.

По статията работи: Елиза Трайкова 

Източник: brightside.me

Снимки: пак там; incarabia.com

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниАлт. медицинаФизиологияХранене при...БотаникаСнимкиСпортЛечения