Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 10 факта, които трябва да знаете за емоциите

10 факта, които трябва да знаете за емоциите

10 факта, които трябва да знаете за емоциите - изображение

Склонни ли сте да усещате нещата по-дълбоко, отколкото другите? Или сте повече в интелектуалния край на спектъра — по-обвързани с мислите си, отколкото с емоциите си? Какви са вашите вярвания за чувствата? Дали съвспадат с някой от следните митове?

Мит: Емоциите са ирационални/глупави/знак за слабост

Истина: Емоциите ни позволяват да изразим, както на себе си, така и на околните, това, което преживяваме. Те предоставят важни улики за стъпките, които може да се наложи да предприемем по-нататък. Макар че най-добре е да имаме предвид и емоциите, и основанията, обърнете внимание следващия път, когато се чувствате изчерпани откъм енергия, усещате потъващо чувство или тревога, когато сте в определена ситуация или прекарвате известно време с конкретен човек.

Мит: Ако управлявам емоциите си, ще се чувствам като робот

Истина: Има разлика между потискането на чувствата и регулирането им. Целта е да имаме здравословен и пълен набор от емоции, без да позволяваме те да функционират като единствен барометър за реалността или да ни водят до разрушително поведение.

Мит: Трябва да се чувствам различно. Грешно е да се чувствам по този начин

Истина: Имате право на вашите емоции. Вярно е, че понякога чувствата могат да се основават на погрешно тълкуване на текущото ви положение, но винаги имате право на тях. Например, ако се събудите внезапно през нощта от силен шум с мисълта, че престъпник е влязъл в дома ви, при което сърцето ви започне да бие бързо, това е разбираемо. Ако след това осъзнаете, че шумът се дължи на гръмотевиците отвън, това не означава, че е било грешно да се почувствате неспокойни в началото.

Мит: Отдушникът ще ме накара да се почувствам по-добре

Истина: Викането, удрянето по различни предмети или драскането по нечия кола просто ще засили гнева ви. Ако говорите в детайли за това колко много се страхувате от предстоящия полет или операция вероятно ще увеличите тревогата си. Има разлика между това да разговаряте с някого за чувствата си, което може да е от помощ, и да го правите отново и отново, докато интензитетът на емоциите ви не ескалира до 10, което може само да подхрани огъня.

Мит: Хората ме карат да се чувствам по определени начини

Истина: Вие сте пазителят на вашите емоции. Поведението на определени хора може да е досадно, заплашително или изцеждащо, но вие сте отговорни за начина, по който реагирате. Ако усетите, че се чувствате по определен начин след общуването с конкретен човек, можете да разговаряте с него за вашите взаимоотношения или да изберете да прекарвате по-малко време с него. Обследвайте собствената си роля в естеството на връзката, вместо да приемате, че другото лице е изцяло виновно.

Мит: Емоциите просто ми се случват — не мога да ги контролирам

Истина: Въпреки че не би било препоръчително или възможно да се поставите в емоционална усмирителна риза, определено можете да се научите да модулирате интензивността на вашите реакции и да виждате света, другите хора и себе си по по-малко заплашителни и по-позитивни начини. Изберете промяната в начина, по който мислите и се държите. Помислете как бихте се държали, ако бяхте най-добрата версия на себе си. Съвет: "Най-добра" не означава перфектна.

Мит: Просто съм си такъв

Истина: Въпреки че съществува почти сигурно доказателство, че зад емоционалната чувствителност се крие генетичен компонент (което, между другото, не е задължително лошо нещо), има много неща, които можете да направите, за да управлявате чувствата си, и все пак да имате пълен и здрав диапазон от емоции. Когато се оставят на автопилот, някои хора реагират инстинктивно по-екстремно от останалите. Подобно на това как имунната система на някои хора може да е прекалено чувствителна. Защо някои хора са алергични към фъстъци, а други хора не са? Освободете себе си от осъждането, приемете природата си и след това работете, за да прецизирате реакциите си, така че да сте най-ефективни.

Мит: Не мога да се справя с неловките чувства

Истина: Това убеждение вероятно ще доведе до избягване на ситуациите, които свързвате с определени усещания, което обикновено води до чувството, че не сте способни да се справите с тази ситуация и евентуално с други ситуации като цяло. Начинът да изградите убеждението, че можете да толерирате дискомфорта, е да си позволите да го изпитате (ако е необходимо) и да научите, че можете да се справите с емоционалната буря. Това е пример за онова, което се нарича "изграждане на майсторство" в Диалектическата поведенческа терапия (DBT) и е мощен антидот на отчаянието.

Мит: Ако смятам, че нещо е вярно, то е абсолютно вярно

Истина: Това се нарича емоционално мислене и е едно от най-честите когнитивни изкривявания. Например, нека кажем, че сте се въртели цяла нощ и не сте се наспали достатъчно. В резултат на това, количеството работа, което ви чака в офиса, изглежда непреодолимо (въпреки че като цяло добре се справяте с работата си) и смятате, че вашите професионални умения са недостатъчни. Вероятно вашата умора допринася за чувствата и вярванията, които следват от това — затова помнете, че вашите вярвания и действия могат да бъдат изкривени, когато сте гладни, ядосани, самотни или уморени.

Мит: Никога няма да спра да се чувствам по начина, по който се чувствам сега

Истина: Понякога може да изглежда сякаш настоящото ни емоционално състояние ще продължи вечно. Липсата на надежда, че нещата ще се променят, може да ни накара да се чувстваме опустошени. Ако се чувствате така за повече от две седмици или повече, е хубаво да се консултирате с професионалист в областта на психичното здраве, относно възможността да сте в депресивен епизод. Обаче, понякога животът е просто груб. Вярвайте (дори и да не го чувствате така), че вашите чувства вероятно ще се променят — независимо дали чрез предприемането на действия за справяне с неприятните обстоятелства; приемането на това, че разочарованията са неизбежни; или, когато преживявате трагедии в живота си — чрез връзката ви със семейството и приятелите, или с течение на времето.

Бъдете свой собствен най-добър адвокат — съчувствени, съзнателни и безпристрастни към чувства си. Запитайте се:

  • Емоциите ми съвпадат ли с фактите на ситуацията?
  • Дали да действам според чувствата си в този момент ще е в мой интерес?
  • Дали да действам според чувствата си в този момент ще създаде допълнителен проблем?
Когато изпитвате болезнени, неочаквани или интензивни емоции, приемете, че се чувствате по определен начин, вместо да се борите с това и знайте, че имате способността да избирате как да реагирате на това чувство.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: goodtherapy.org

Снимка: upliftconnect.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияСоциални грижиАнкетиСпортБотаника