Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 11 страхотни начина да подобрите паметта си: доказани техники, които наистина работят

11 страхотни начина да подобрите паметта си: доказани техники, които наистина работят

11 страхотни начина да подобрите паметта си: доказани техники, които наистина работят - изображение

Наистина ли е възможно да подобрим паметта си? Ако постоянно забравяте къде сте оставили ключовете си или ви се губи информация, когато сте на изпит, то вероятно си мечтаете за по-добра памет. За щастие има много неща, които можете да направите, за да подобрите паметта си.

Очевидно използването на някаква система за напомняне може да помогне. Настройването онлайн календар или създаването на ежедневни списъци със задачите си може да гарантира, че няма да забравите да ги изпълните.

Но какво да кажем за цялата важна информация, която желаете да вмъкнете в дългосрочната си памет? Това ще отнеме известно усилие и дори ще изисква малка или по-драстична промяна в начина ви на учене.

Преди следващия голям изпит, не забравяйте да проверите някои от тези изпитани техники за подобряване на паметта. Тези изследвани стратегии могат ефективно да улеснят припомнянето и способността ви за задържане на информацията.

Фокусирайте вниманието си върху материалите, които изучавате

Вниманието е един от основните компоненти на паметта. За да може информацията да премине от краткотрайната памет в дългосрочната, трябва активно да се запознаете с нея. Учете на място без дразнители, като телевизия, музика и други неща, които ви отклоняват и разсейват.

Избягвайте зазубрянето, като установите редовни сесии за учене

Според Bjork (2001), ученето, разбито на няколко сесии, ви дава времето, необходимо за адекватно обработване на информацията. Изследванията показват, че студентите, които учат редовно, запомнят материала далеч по-добре от тези, които учат в една обща маратонска сесия (т. е. всичко наведнъж).

Структурирайте и организирайте информацията, която изучавате

Изследователите установяват, че информацията се организира в паметта ни във взаимосвързани клъстери. Можете да се възползвате от това като структурирате и организирате материалите, които изучавате. Опитайте да групирате подобни понятия и термини заедно или да ги очертавате в записките и учебниците си, за да свържете концепциите в група.

Използвайте мнемоника за запомняне на информация

Мнемониката е техника, която често се използва от студентите за подпомагане на припомнянето. Тя е просто начин за запомняне на информация чрез създаване на изкуствени асоциации. Например можете да свържете термин, който трябва да запомните, с общ елемент, с който вече сте добре запознати. Най-добрите мнемоники са тези, които си служат с положителни картини, хумор или новост. Може да измислите рима, песен или шега, която да ви помогне да си припомните конкретен сегмент от информация.

Разяснявайте и повтаряйте информацията, която изучавате

За да имате възможност да си припомняте дадена информация, вие трябва да я вкарате в дългосрочната си памет. Една от най-ефективните техники за целта е известна като разяснително повторение. Пример за тази стратегия би било да прочетете определението на ключов термин, да го проучите и след това да намерите по-подробно описание на значението му. След като повторите този процес няколко пъти, вероятно ще забележите, че припомнянето на тази информация е много по-лесно.

Визуализиране на концепции за подобряване на паметта и припомняне

Мнозина извличат голяма полза от визуализирането на информацията, която изучават. Обръщайте внимание на снимките, таблиците и графиките във вашите учебници. Ако няма налични такива, опитайте да създадете свои собствени. Чертайте диаграми или цифри отстрани на записките си или използвайте маркери в различни цветове, за да групирате свързани идеи в учебните си материали.

Обвързвайте новата информация с неща, които вече знаете

Когато изучавате непозната материя, отделете време да помислите как тази информация се отнася до неща, които вече знаете. Чрез установяване на взаимоотношения между нови идеи и тези в паметта ви можете драстично да увеличите вероятността за припомняне на наскоро научената информация.

Преподавайте новите понятия на някой друг

Изследванията показват, че четенето на глас значително подобрява запаметяването на материала. Педагози и психолози откриват, че когато учениците преподават новата информация на другите, те подобряват разбирането и припомнянето си. Можете да използвате този подход във вашето собствено учене, като преподавате наученото на приятел или на партньора си.

Обърнете внимание на трудната за разбиране информация

Забелязали ли сте как понякога е по-лесно да запомните информация в началото или в края на една глава? Изследователите установяват, че редът на поднасяне на информацията може да играе роля при извикването й в ума ни, което е известно като сериен позиционен ефект.

Можете да преодолеете проблема със забравянето, като отделяте повече време за повторение на тази информация. Друга стратегия е да опитате да преструктурирате наученото, за да бъде по-лесно за припомняне. Когато срещнете особено трудна концепция, отделете допълнително време за запаметяването й.

Променяйте вашата рутина на учене

Друг чудесен начин да улесните припомнянето е от време на време да променяте рутината си за учене. Ако сте свикнали да учите на едно конкретно място, следващия път се преместете на друго. Ако учите вечер, преглеждайте информацията, която сте изучавали предишната вечер, на сутринта. Като добавите нещо ново към вашите учебни сесии, ще увеличите ефективността на усилията си и значително ще подобрите дългосрочното запомняне.

Наспивайте се

Изследователите отдавна знаят, че сънят е важен за паметта и ученето. Някои скорошни проучвания показват, че дрямката след учене на нови неща помага за задържането и припомнянето на наученото.

Едно проучване установява, че сънят след учене всъщност води до физически промени в мозъка. При мишките, лишени от сън, се наблюдава по-малък растеж на дентритите след учебна задача, отколкото при добре отпочиналите мишки.

Така че следващия път, когато се мъчите да научите нова информация, се наспете добре след това.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимки: lumesseafrica.co.za

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАлт. медицинаФизиологияХранене при...БотаникаСнимкиСпортЛечения