Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Как да учим ефективно за изпитите по психология

Как да учим ефективно за изпитите по психология

Как да учим ефективно за изпитите по психология - изображение

Изпитите по психология могат да предизвикат голям стрес, но няма нужда да се паникьосвате. Въпреки че няма сигурни преки пътища при подготовката за психологически тест, има някои неща, които можете да направите, за да извлечете максимума от времето, което имате за учене. Подготовката винаги е ключът към успеха на всеки изпит, така че като започнете рано и използвате максимално времето и ресурсите, с които разполагате, ще се почувствате по-способни да се справите и ще изпитате по-малко тревожност от предстоящия изпит.

Следвайте тези относително прости стратегии и можете да сте сигурни, че ще сте подготвени, когато часът на изпита настъпи.

Започнете да учите от рано

Не чакайте до вечерта преди изпита, за да започнете да четете. Установете график за редовно четене още от първия ден. Планирайте поне един час учене за всеки учебен час, който прекарвате в клас, но бъдете готови да отделите повече време, когато е нужно да се задълбочите в темата/предмета.

Важно е още да се съобразявате със собствените си способности, слабости и сложността на материята, когато създавате графика. Възможно е да има области, в които сте добри, и изискват по-малко фокусирано внимание, а в други да имате значителни затруднения. Разработете учебен график, който ви позволява да преглеждате цялата информация, която сте взели в клас, и да отделите повече време за по-трудните концепции.

Бъдете активни слушатели по време на лекциите по психология

Лекциите не са време за скатаване на задния ред, докато лекторът си говори нещо отпред. Вместо това, бъдете активен слушател и участник в дискусиите. Прочетете предоставения материал от учебника преди всяка сесия в клас и отбележете всички въпроси, които не са ви ясни или са ви интересни. По време на лекцията си водете качествени бележки, които да прегледате по-късно.

Не се притеснявайте, че не успявате да запишете всичко. Опитайте се да очертаете важните теми, идеи и въпроси. Също така не забравяйте, че ако лекторът смята, че нещо е достатъчно важно, за да го запише на дъската или на главния слайд на презентацията, то вие със сигурност трябва да го включите в записките си. Има много голяма вероятност информацията да се падне на следващия ви тест.

Преглеждайте записките си често

След като внимателно сте си водили бележки на лекциите, е време да ги използвате добре. Ако имате малко време непосредствено след урока, седнете за 15-20 минути и прегледайте записките си за деня. В допълнение към времето за редовно преглеждане на материала, прекарвайте няколко часа всяка седмица, в по-задълбочен преглед на бележките си. Направете си флаш карти за учене и се упражнявайте с примерни тестове, за да запомните термините от речника и психологическите концепции.

Формирайте си учебна група по психология

Ученето в малки групи е чудесен начин да се предизвикате, да прегледате важни концепции и да обсъдите теориите, които сте научили в клас. В идеалния случай групата трябва да е от около три до пет човека. Опитайте да се събирате най-малко веднъж седмично, за да говорите за материалите от лекциите и тези за изпита.

Упражнявайте се с пробни тестове

Викторините за упражняване са чудесен начин да установите кои понятия и концепции разбирате, и върху кои от тях все още трябва да работите. Потърсете подобни в интернет.

Помислете за примери от реалния свят

Докато разучавате различните психологически теории, помислете как тези понятия могат да се прилагат в реалния свят. Помислете за примери от собствения си живот или от живота на хората, които познавате. Например, ако учите за етапите на когнитивно развитие при Пиаже, бихте могли да правите асоциации с деца, които познавате, и са в различни точки на развитие.

Този вид учене е чудесен начин да се подготвите за тестовете, в които често се изисква от студентите да посочат примери за различните психологически принципи.

Прегледайте материала по няколко начина

Не си позволявайте да попаднете в учебен коловоз. Вместо това, предизвикайте се да научите материала по различни начини и експериментирайте с различни техники за учене. Използването на средства като мнемоники, флаш карти, примери тестове и групови дискусии спомага за подсилване на материала в паметта ви.

Проучете най-трудните концепции в началото

Макар че е изкушаващо да се съсредоточите върху най-лесния материал, наблягането на най-трудните понятия е най-добрият начин да се подготвите за психологически тест. Справянето с трудни материали, когато умът ви е свеж и активен, гарантира, че ще имате психическата енергия и ресурси, за да се съсредоточите изцяло върху материала.

Не забравяйте, обаче, да правите редовни почивки по време на учебни сесии. Ако все още не можете да разберете някои концепции, обърнете се към преподавателя, за да обсъдите темите допълнително.

Учете по няколко часа всяка седмица

Всички съвети и техники не могат да заменят един от ключовите фактори за успеха на изпита — време. Стратегиите за учене са чудесен начин да фокусирате вниманието си и да получите най-голяма полза от времето, с което разполагате за учене, но е важно да отделяте няколко часа всяка седмица, за да учите по всеки отделен предмет.

Правилото, което повечето университети предлагат, е да прекарвате поне два часа в учене за всеки час, който прекарвате в клас. Този ангажимент може да изглежда обезсърчително, но не забравяйте, че можете да разпръснете тези часове из цялата си седмица. Отделете известно време и си съставете учебен график, който да отговаря на вашия собствен живот и лични задължения, включително университета, семейството и работата.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: thecollegeessayist.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиТестовеСнимкиНовиниСпортИнтервютаЛеченияАлт. медицинаФизиологияХранене при...Ботаника