Начало Психология Социална психология За психологията 12 неща, които психологът иска да знаете за психичното здраве

12 неща, които психологът иска да знаете за психичното здраве

12 неща, които психологът иска да знаете за психичното здраве - изображение

Ето някои неща, които искаме да разберат повече хора. За целта ще се позоваваме на твърдения на психотерапевта Алана Шуурс:

1. Всеки е част от спектъра. Мислите, че вие не сте част от него? Следователно вие сте в спектъра на хората, които не мислят, че са в него. Светът щеше да бъде по-щастливо място, ако всички приемахме собствената си и чуждата уникалност.

2. Няма такова нещо като провал. "Всеки, с когото някога съм работила, и ми е казал, че се е провалил по някакъв начин, също е спечелил - било то мъдрост, перспектива, прозрение или достатъчно здрав разум да не прави нещо отново. Ако това не е успех, тогава не знам какво е." 

3. Ако не поглеждате на счупената ръка с мисълта: "Знам, че е зле, но ще я оставя няколко месеца, за да видя дали ще зарасне сама", тогава моля, не правете това с вашето душевно здраве. Подобно на счупената ръка, "счупената глава" се лекува по-добре, когато се лекува бързо.

4. Психолозите не са наследствено зли. Умопомрачаващо е, че някой, който се нуждае от помощ, я отхвърля, защото "не иска да влоши нещата". Психологът също не иска да ги влошава. Той желае да ги подобри. Той е учил в продължение на години, защото има желание да бъде от помощ на хората.

5. Емоциите са нормални. Те са част от това да бъдеш човешко същество. Ако се преструвате, че нямате емоции, то вие правите грешка.

6. Това, което казвате и правите, ще се отразява на останалите. Правете правилния избор. Признавайте действията си и се извинявате на този, който сте наранили. Можете да повлияете живота на някого.

7. "Най-психически здравите хора, с които съм работила, са тези, които поемат отговорност за себе си и живота си, но не поемат отговорностите на целия свят."

8. Да бъдеш несъвършен е нещо добро. Несъвършенството позволява растеж, откритие, творчество и възможност за по-добро утре. Перфекционизмът до голяма степен позволява растеж на стомашните язви.

9. Няма такова нещо като "твърде късно" да се търси помощ. "Веднъж работих с 92-годишна жена, която имаше 76-годишна история на панически атаки. Нужни бяха само три сесии, за да облекчат напълно нейните атаки и тревожност. Ако получавах по 10 долара всеки път, когато някой ми каже, че му се иска да е потърсил помощ по-рано, щях да се пенсионирам няколко години по-рано."

10. "Най-добрият естествен антидепресант, който някога съм срещала, е чувството за хумор. Чувството за самоирония е дори още по-добро."

11. Ако не бихте го казали на приятел, моля, не го казвайте на себе си. Бъдете любезни към себе си - не ви струва нищо, а ще ви спести разходи за много терапии по-късно в живота.

12. Светът е пълен с гадняри. Ще се сблъсквате с такива хора от време на време. Не го приемайте лично. Един от най-добрите начини да допринесете за човечеството е да не сте един от тях.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: cheatsheet.com

Източник: themighty.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиТестовеНовиниСнимкиСпортИнтервютаСоциални грижиЛечения