Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Дисфункционални начини на мислене: автоматични мисли

Дисфункционални начини на мислене: автоматични мисли

Дисфункционални начини на мислене: автоматични мисли - изображение

Нашите мисли — всичките 70 000-100 000 на ден - непрекъснато ни помагат да интерпретираме света около нас, описвайки какво се случва, в опита да го разберем, като интерпретираме събития, гледки, звуци, миризми, чувства.

Без дори да го осъзнаваме, ние тълкуваме и даваме собствено значение на всичко, което се случва наоколо. Можем да решим, че нещо е приятно или неприятно, добро или лошо, опасно или безопасно.

Мислите са просто електрохимични импулси в нашия мозък. Мислите НЕ са фактически изложения.

Още първи век Епиктет е казал: "Хората не са разтревожени от нещата, а от гледната си точка за тях".

Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) твърди, че не събитието причинява емоцията (и нашата поведенческа реакция), а значението, което даваме на това събитие — или онова, което мислим за това събитие.

Поради нашите предишни преживявания, нашето възпитание, нашата култура, религиозни убеждения и семейни ценности, ние можем да правим различни интерпретации и оценки на ситуациите от тези, които би правил някой друг. Тези интерпретации и значения, които даваме на събития и ситуации, водят до физически и емоционални усещания.

Значението, което придаваме на ситуацията, предизвиква нашата емоция

Нещо се случва или ние забелязваме нещо, което предизвиква дадена мисъл. Определен тип мисли са склонни да водят до определени емоции.

Определени видове мисли водят до различни емоции


Мисли от типа: Нещо лошо ще се случи и няма да успея да се справя, ще ни накара да се чувстваме тревожни и да се опитаме да избягваме този вид ситуации.


Мисли от типа: Смятам, че ме третират несправедливо, ще ни накарат да се разгневим и ще реагираме, атакувайки, викайки или нанасяйки удар по някакъв начин.


Отрицателните или мрачни мисли ще доведат до депресия, ето защо ще се отдръпваме, изолираме и ще вършим по-малко.


Автоматични мисли

Могат да бъдат под формата на думи, картина, спомен, физическо усещане, въображаем звук, базирания на нашата интуиция или усещане, че просто го знаем.

Правдоподобност. Ние сме склонни автоматично да вярваме в мислите си, обикновено, без да поспрем и да поставим под съмнение тяхната валидност. Когато друг шофьор ви засече на пътя, може би ще отсъдите, че той е егоистичен и безразсъден кретен, но всъщност той може да кара жена си в болница, защото всеки момент ще роди. Мислите не са задължително верни, точни или полезни. Запитайте се: Това факт или мнение е?

Те са автоматични. Просто се случват, изкачат в главата ни и често не ги забелязваме.

Нашите мисли са наши. Те могат да бъдат доста специфични за нас, може би заради нашия настоящ или минал опит, знание, ценности и култура, или просто без никаква основателна причина. Някои мисли са неподходящи, което може да ги направи да изглеждат още по-обезпокоителни, защото добавяме някакво значение за това защо ги имаме (трябва да съм лош човек!).

Фиксирани и упорити. Нашите мисли се повтарят отново и отново, а колкото повече се повтарят, толкова по-правдоподобни изглеждат — в такъв случай те построяват цяла верига от нови, свързани мисли, които ни карат да се чувстваме все по-зле. Те могат да бъдат тематични и да продължават за кратки периоди или (много често) години и десетилетия.

Използвайте техниката STOPP, за да се научите да забелязвате, да поставяте под въпрос и да решавате как да реагирате на тревожни мисли.

Не вярвайте на всичко, което мислите!


Редактор: Елиза Трайкова

Източник: pgetselfhelp.co.uk

Снимка: everydayrussianlanguage.com

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиНовиниЛеченияАлт. медицина