Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Добри и полезни причини да се интересувате повече от психологията

Добри и полезни причини да се интересувате повече от психологията

Добри и полезни причини да се интересувате повече от психологията - изображение

Защо трябва да се интересувате повече от психология? Има много причини да изучавате нейното поле, дори ако не планирате да станете психолог или да практикувате психологическа професия. Не говорим задължително за изучаването й в университет или четенето на книги, можете да научите много за/от нея и тук в нашия раздел.

Психологията е навсякъде около вас и докосва всеки аспект от живота ви. Кои сте сега, какви ще бъдете в бъдеще, как взаимодействате със семейството, приятелите и непознатите - това са всички неща, които тя може да ви помогне да разберете по-добре.

Ето още няколко страхотни причини, поради които смятаме, че всеки трябва да научи поне малко за психологията:

1. Психологията може да ви помогне да разберете себе си по-добре

Докато научавате повече за това как върви развитието на индивида, как се формират личностите и как влияят фактори като обществото и културата върху поведението ни, ще добиете по-дълбоко разбиране за собствения си живот.

2. Ще получите по-силна представа за изследователските методи

Основното разбиране на методите за психологическо изследване ще ви помогне да разберете по-добре някои от твърденията, които ще срещнете в книги, списания, телевизионни предавания и филми. Това ви превръща в по-добре информиран потребител и читател на психологически текстове - ще бъдете в състояние да разграничавате истината от фантастиката около много популярни психологически митове.

3. Тя ще ви даде по-добро разбиране на хората около вас

Следващия път, когато някой се държи по определен начин, ще сте по-способни да разберете влиянията и мотивациите, които стоят зад действията му.

4. Психологията може да ви помогне да бъдете по-добър комуникатор

Изучаването на теми като емоция, вербален език и език на тялото може да ви помогне да настроите уменията си за междуличностна комуникация. По този начин ще придобиете по-добро разбиране за другите хора и това, което те се опитват да ви кажат.

5. Ще развиете критични умения за мислене

Докато изучавате психология, ще научите повече за теми като научния метод, вземането на решения и разрешаването на проблеми - всички те ще ви помогнат да усъвършенствате способността си да мислите дълбоко и критично по различни въпроси.

6. Психологията може да ви помогне във вашата бъдеща кариера

Разбира се, има много вълнуващи области в полето на психологията, които да изследвате, но изучаването й може да ви помогне и в много други професии. Ако искате да станете бизнес мениджър, например, разбирането на човешкото поведение може да подобри способността ви за управление и взаимодействие с вашите служители.

7. Започвате да оценявате човешкото развитие във всички етапи на живота

Познаването на начина, по който хората се променят и растат през целия си живот, може да улесни разбирането на децата ви, както и на възрастните ви родители. Това познание ще хвърли светлина и върху собствения ви опит, който ще ви сблъска с различни предизвикателства и възможности с възрастта.

8. Психологията може да допълни вашето изследване на близки до нея области

Тъй като различните области на психологията обхващат редица теми, включително философия, биология и физиология, изучаването им може да ви помогне да постигнете по-добро разбиране на тези свързани помежду си области.

9. Познанието за психологията може да ви даде по-добра представа за психичните заболявания

Макар може би да не сте заинтересувани от това да станете психотерапевт, изучаването на психология може да ви помогне да разберете по-добре как се диагностицират и лекуват психологическите състояния; как да подобрите състоянието на ума си; как да намалите стреса; как да оптимизирате паметта си и как да водите по-щастлив и здравословен живот.

10. Психологията може да бъде едновременно забавна и очарователна

От интригуващите оптични илюзии, които разкриват вътрешното функциониране на мозъка до шокиращи експерименти, които разкриват колко далеч можем да стигнем при подчинението на авторитетна фигура - винаги има нещо невероятно и дори удивително учудващо, което да се научи за човешкия ум и поведение.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: online.essex.ac.uk

Източник: verywell.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиТестовеНовиниСнимкиСпортИнтервютаСоциални грижиЛечения