Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Внимавайте с негативните мисли, защото от тях зависи качеството на живота ви

Внимавайте с негативните мисли, защото от тях зависи качеството на живота ви

Внимавайте с негативните мисли, защото от тях зависи качеството на живота ви  - изображение

Нашите мисли обуславят качеството на нашите емоции.

Грижата за нашето емоционално здраве ще ни помогне да се почувстваме по-добре със себе си и живота си, ще подобри способността ни да се свързваме с другите и да изграждаме смислени отношения.

Стоическият философ Епиктет ни учи, че собствената ни свобода зависи от способността да оставим нещата, които не можем да контролираме:

„Свободата е единствената достойна цел в живота. Тя може да бъде спечелена, единствено когато се научим да пренебрегваме нещата, които са извън нашия контрол.”

Философът ни съветва да се концентрираме върху нещата, които можем да контролираме като например мислите, които живеят в нашия ум. Това е от особено голямо значение, защото ако не успеем да овладеем ума си, той ще стане заложник на нашите негативни мисли, вследствие на това ние ще изгубим своя вътрешен мир и яснота и съответно – своята свобода.

Качеството на нашите мисли определя качеството на нашите емоции. От своя страна, емоциите оформят качеството на нашия живот; те управляват нашите действия (или липса на действия), които на свой ред определят резултатите, които постигаме в живота. С други думи, животът, който получаваме, отразява мислите, които таим в себе си за него.

Например, съмнението, което изпитваме в способностите си (негативна мисъл за себе си) създава страх и безпокойство в живота ни (отрицателни емоции) и може да ни попречи да се възползваме от възможността или да изпълним задача (бездействие). В резултат на това не постигаме желания резултат (тоест, претърпяваме неуспех). В действителност, неуспехът е вследствие на мислите, които са окупирали нашия ум.

Добрата новина е, че можем да направим много, за да се почувстваме по-добре със себе си и в живота си, като се погрижим за нашия ум и качеството на нашите мисли.

Вижте няколко лесни практики, които ще ви помогнат в тази задача:

Припомнете си красива гледка

Това може да е пейзаж, който си спомняте от детството или от скорошно пътуване. Припомнете си положителните чувства, които сте изпитали. Опитайте се мислено да преживеете всеки един миг на удоволствие – лекият вятър, уханието на цветята, тишината, песента на птиците…

Внимателно ходене

Спрете това, което правите, станете и се разходете много бавно, усещайки всяко движение на краката си. Да се съсредоточите върху разходката си е чудесен начин да изчистите ума си от мисли, които могат да ви донесат тревога или дискомфорт. Практикуването на внимателно ходене за около 5 минути ще подобри способността ви да се концентрирате, когато се върнете към заниманията си.

Нека хората да знаят, че ви е грижа за тях

Любовта и приятелството трябва да бъдат изразявани. Отделете време да се свържете с някой, когото обичате и чието приятелство е важно за вас. Поставете си за задача ежедневно да се свързвате с важен за вас човек – обадете се или пратете имейл. Той може да бъде член на семейството или приятел. Споделете нещо за живота си и изразявайте благодарност за присъствието на другия в живота ви. Ако някой направи нещо хубаво за вас, изкажете сърдечна благодарност. Когато се прибирате, спрете и купете цвете за любимата си - нищо, че нямате годишнина. Намирайте начини да изразявате любовта и благодарността си.

Слушайте музика

Изберете подходящ момент и място – в офиса или дома, сложете си слушалки и си пуснете музиката, която ви носи спокойствие. Фокусирайте се върху мелодията и й позволете да ви завладее.

Изразявайте благодарност

Отделяйте няколко минути всеки ден, в които да споделяте благодарността, която изпитвате към хората в живота си и възможностите, които ви дават.

Фокусирайте се върху мисията си

Ежедневно подсилвайте увереността си с мисълта, че вие сте необходими на света и можете да допринесете за развитието му. Помислете какво можете да направите през деня, с което да допринесете за нечия усмивка, напредък, спокойствие… Всеки ден е уникален и неповторим. Вие сте уникални и неповторими. Утре е далеч, а вчера е минало, което означава, че имате само настоящия момент да обичате и да дарявате щастие – не пропускайте нито една възможност да правите това.

Грижете се за вашата общност

Дръжте очите си отворени и наблюдавайте какво се случва около вас. Помислете какво бихте могли да направите за вашата общност. Може би имате съсед, който е болен и се нуждае от помощ. Или някой, който е сам и се нуждае от компания. Може би някой се нуждае от вашата усмивка. Или може би ще намерите организация, в която бихте желали да се включите доброволно.

Всеки ден срещате хора, които познавате, и дори хора, които срещате за първи път. Всяка среща е възможност да се свържете, да обичате, да помогнете - с усмивка, предоставяйки вниманието и съветите си. Просто се свържете и обичайте. В резултат на това ще се почувствате по-добре – със себе си и в живота си.

Трансформацията е резултат от малки, но съзнателни действия.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: 77happiness.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноТестовеСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаСоциални грижиНовини