Начало Психология Социална психология За психологията 12 цитата от Даниъл Канеман: за оптимизма, щастието, времето и решенията

12 цитата от Даниъл Канеман: за оптимизма, щастието, времето и решенията

12 цитата от Даниъл Канеман: за оптимизма, щастието, времето и решенията  - изображение
Даниъл Канеман е израелско-американски психолог и лауреат на Нобелова награда за икономика за работата си в областта на психологията, анализираща рационалния модел на оценяването и вземането на решения. Идеите му оказват дълбоко влияние в различни области на живота и науката, включително в медицината, икономиката и политиката. През 2011 г. името му е в списъка на списание "Foreign Policy" с най-важните мислители на нашето време. Даниъл Канеман е почетен професор по психология и обществени въпроси в университета на Принстън.

"Мозъците на хората съдържат механизъм, който е предназначен да дава приоритет на лошите новини."

"Целта на политиката би трябвало да е намаляването на чо­вешкото страдание. Справянето с депресията и крайната бед­ност би трябвало да е наш приоритет."

"Най-лесният начин за увеличаване на щастието е контроли­рането на начина, по който използвате времето си. Можете ли да намерите повече време за нещата, които обичате?"

"Над нивото на удовлетвореност, свързано с дохода, вие може­те да си купите повече приятни преживявания, но ще загуби­те част от способността си да се радвате на по-простите."

"Всеки аспект от живота, към който се насочи вниманието, ще се привижда като голям в една глобална оценка. В това е същността на илюзията на фокусирането, коя­то може да се опише с едно-единствено изречение: Нищо в живота не е толкова важно, колкото мислите, че е, когато мислите за него."

"Оптимизмът е нормален, но някои щастливи хора са по-оптимистични от останалите. Ако сте генетично надарени със склонност към оптимизъм, едва ли е необходимо да ви се казва, че сте щастлив човек - вече се чувствате щастливи."

"Илюзията на фокусирането може да стане причина хората да грешат относно настоящото си благополучие, както и относно щастието на другите и относно собственото си щастие в бъдеще."

"Адаптацията към една нова ситуация, била тя добра или лоша, се състои до голяма степен във все по-малко и по-мал­ко мислене за нея. В този смисъл повечето дългосрочни житейски обстоятелства, включително параплегията и бракът, са временни състояния, с които човек свиква, когато се намира в тях."

"Илюзията на фокусирането (която Гилбърт и Уилсън наричат фокулизъм) е богат източник на погрешно искане. По-специално тя ни прави склонни да пре­увеличаваме ефекта на значителни покупки или променени об­стоятелства върху бъдещото ни благополучие."

"Централният факт на нашето съществуване е, че времето е най-важният, ограничен ресурс, обаче помнещото Аз игнорира тази реалност. Пренебре­жението към продължителността, съчетано с правилото за пика и завършека, поражда деформация, която предпочита краткия период на интензивна радост пред по-дългия период на умерено щастие. Огледалното отражение на същата деформация е причи­на да се страхуваме повече от късия период на интензивно, но по­носимо страдание, отколкото от много по-дългия период на уме­рена болка. Пренебрежението към продължителността ни прави и склонни да приемем един дълъг период на леко неудоволствие, защото краят ще бъде по-добър, и ни насърчава да се откажем от възможността за дълъг щастлив период, ако е вероятно той да има лош завършек."

"Един момент може да получи значение и поради това, че променя преживяването на последващите моменти. Например един час, прекаран в упражнения на цигулка, може да подобри преживява­нето на много часове свирене или слушане на музика години по-късно."

"От по-дребнавото клюкарене край автомата за вода до по­-добрите решения има пряка връзка. Хората, които вземат ре­шенията, понякога са по-способни да си представят гласовете на настоящите клюкари и на бъдещите си критици, отколкото колебливия глас на собствените си съмнения. Те ще правят по-­добри избори, когато очакват, че техните решения ще бъдат оце­нявани не само по това, какви са излезли, а по това как са били взети."

Редактор: Ина Фенерова
Източници: brainyquote.com, „Мисленето“ - Даниъл Канеман, изд. "Изток-Запад", 2012 г.
Снимка: indopositive.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно