Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Когнитивни отклонения, които пречат на щастието ни

Когнитивни отклонения, които пречат на щастието ни

Когнитивни отклонения, които пречат на щастието ни - изображение

Що се отнася до щастието, често можем да бъдем най-големия си враг. Ако някога сте изпитвали последиците от нездравословната храна в стомаха си или сте губили цяла вечер, сравнявайки се с всеки, който изглежда да има перфектен живот в социалните мрежи, то вие знаете тази истина твърде добре.

Но дори когато мислим, че поведението ни е отлично, умовете ни все още често работят срещу нас.

Психологията и икономиката отдавна се интересуват от когнитивните отклонения или грешки, които умът ни прави при оценката на информацията и вземането на решения. Повечето от тях ни карат да правим неоптимални избори, да изпитаме емоции, които предпочитаме да избягваме, и ни възпират да бъдем най-доброто, на което сме способни. Някои от тези пристрастия са остатъци от мисловни модели, които са били адаптивни в по-ранни периоди от нашата еволюционна история, но нефункционални в модерния свят.

Почти всички отклонения действат извън нашето съзнание, така че преди да сме в състояние да ги спрем, първо трябва да ги разберем. Съществуват десетки начини, по които мозъкът ни може да ни подведе, но три от тях са особено важни, когато става въпрос за вземане на решения, от които зависи нашето щастие.

Склонност за потвърждаване

На първо място, причината за това пристрастие е в нашия мозък и то е наистина упорито. Склонността за потвърждаване е тенденцията ни да приемаме и интерпретираме информация по начин, който подкрепя това, в което вече вярваме и да игнорираме онова, което опровергава настоящата ни позиция.

Това е като да сте заседнали в трафик с шофьор, чийто GPS дава указания за алтернативен маршрут, който е с 15 минути по-бърз, но въпреки това упорства: "Не, минаваме по този път и ще продължим по него." Това се случва в нашия живот, когато поддържаме вярвания, които често имат много малко доказателства в своя подкрепа.

Ако това вярване не ви служи, вие оставате заклещени в един въображаем свят, който е по-лош, отколкото би трябвало да бъде.

Например, днес е първият ви ден на нова работа и вие вървите към офиса. Проблемът е в това, че за момента не сте особено уверени в себе си и очаквате, че новите ви колеги няма да ви харесат. След като се запознавате с екипа, улавяте погледа на няколко души, които след това си шушукат. Тъй като вече имате очаквания, че те няма да ви харесат, предполагате, че си говорят лошо за вас (вече!). В действителност това е много неясна информация и вероятно просто обсъждат проект или нещо от срещата, провела се по-рано през седмицата. Когато идват други трима колеги и ви канят да обядвате с тях, вие не отдавате голямо значение на този жест, защото все още мислите за случката от сутринта. С времето може би ще получите потвърждения за убеждението, което не е базирано на факти, просто защото умът ви упорито търси причини да докаже случая си.

Съвет за предпазване от тази мисловна грешка: Бъдете собствения си адвокат на дявола. Когато усетите проблемна област в живота си, отразявайте и идентифицирайте всички вярвания, които имате и са част от проблема.

Назовете вярването си и си задайте въпросите, които адвокатът би задал, за да ви докаже, че грешите.

Склонност към привикване

В забележително проучване върху това какво ни прави щастливи, хора, които наскоро са спечелили от лотарията, са сравнени с други, които наскоро са останали парализирани. Изследователите установяват, че когато става дума за големи събития в нашия живот, независимо дали положителни или отрицателни, ние сме склонни да проявяваме адаптация на щастието. Това означава, че големите промени в живота ни оказват влияние на нашето щастие, но това обикновено не е особено значимо и не продължава толкова дълго, колкото очакваме.

Дори след като вече сте прочели това, все още може да си мислите: "Ако спечеля 10 милиона долара, определено ще бъда по-щастлив човек!" И макар че вероятно сте прави, то вие сте в плен на магията на лошото прогнозиране.

Става дума за това, че надценяваме как бъдещите събития ще ни въздействат емоционално. Например, смятаме, че приключването на една връзка ще ни унищожи или очакваме, че купуването на нова къща ще увеличи радостта ни за десетилетия напред. В действителност тези промени не ни засягат толкова, колкото очакваме. Така че, когато планираме бъдещето си, често инвестираме твърде много в събития и материални блага, които според нас ще създадат трайно щастие. Обратно, страхуваме се да направим промени в области от нашия живот, които са проблемни, само защото подценяваме колко устойчиви сме в действителност.

Склонност към оптимизъм или илюзията за неуязвимост

Вижте повече за склонността ни към оптимизъм в отделна статия по въпроса ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: officevibe.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаНовиниЛеченияХранене при...ЛайфстайлФизиологияПатологияСнимкиАлт. медицинаОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиСпорт