Начало Психология Социална психология Аз Защо ние сме по-умни от нашите родители: ефектът на Флин и човешката интелигентност

Защо ние сме по-умни от нашите родители: ефектът на Флин и човешката интелигентност

Защо ние сме по-умни от нашите родители: ефектът на Флин и човешката интелигентност - изображение

Сигурно сте чували някой познат, роднина или приятел да се оплаква от децата в днешно време. Та те само играят видео игри по цял ден, пишат си с приятелите и не правят нищо продуктивно. Накратко, сегашното поколение не може да се похвали със същите интелектуални висини като предходното. Психолозите, които изучават интелигентността, са открили доказателства за точно обратното. Учените, изследващи ефекта на Флин, откриват, че резултатите на тестовете за орпеделяне на коефициента на интелигентност IQ всъщност са се подобрили значително с течение на времето.

Какво точно представлява ефектът на Флин?

Ефектът на Флин, за първи път описан от новозеландския изследовател Джеймс Флин през 80-те години на миналия век, се отнася за откритието, че интелигентността на населението се е повишила значително с времето. Тази промяна е отразена в резултатите на тестове за интелигентност. Учените, които изучават този феномен са открили доказателства за ефекта на Флин в множество страни. В едно проучване, публикувано от психолога Лиса Трахан и нейните колеги, се анализират данните от редица други експерименти (които включват резултатите на повече от 14 000 участници). Научният екип открива стабилно увеличение на IQ точките от 50-те години на 20-ти век досега. Въпреки че психолозите са попаднали и някои изключения от основния тренд, като цяло човешката когнитивна способност се е развила значително.

Кои са причините за появата на ефекта на Флин?

Изследователите са формулирали няколко теории, които дават обяснение за психологичното явление "ефект на Флин". Някои защитават тезата, че причините за повишената интелигентност на хората са подобрените здравни услуги и увеличеният достъп до хранителни стоки в световен мащаб. През последните няколко десетилетия се наблюдава намаляване на броя на жените, които употребяват наркотици или пушат по време на бременност, подобряване на средствата за превенция и лечение на инфекциозни болести, както и подобряване на храненето.

Както Скот Бари Кауфман пише в онлайн списанието Psychology Today, "Ефектът на Флин ни напомня, че когато дадем повече възможности на хората да преуспяват, по-голяма част от тях ще го направят."

С други думи, ефектът на Флин може от части да се дължи на факта, че през последните 100 години ние като общество сме започнали да разрешаваме много от проблемите, свързани със здравето, които са пречели на предходните поколения да достигнат пълния си потенциал.

Друг обяснение за еволюцията на човешката когнитивна способност се състои в социалните промени, които се случват вследствие на Индустриалната революция. Според самия Джеймс Флин светът днес се е превърнал в място, което изисква от нас да усвояваме нови мисловни навици. Новозеландският изследовател открива, че IQ резултатите са се увеличили най-значително в областта на абстрактното мислене и установяване на прилики между различни премети.

Модерното общество очаква от индивида да владее много повече компетентности и умения. Непрекъснато се появяват нови работни места, които изискват изтощителен интелектуален труд. Училищата също са се променили – докато тестовете преди 50-60 години са измервали умението на децата да запаметяват успешно информация, повечето учители днес се опитват да обучат учениците си как да разрешават проблеми и да обясняват своите доводи. Също така, все повече и повече хората завършват своето средно образование и продължават да се развиват академично (постъпват в университет или колеж). Много мъже и жени решават да имат едно или две деца в сравнение с предходните поколения, при които 6-членните или 7-членните семейства не са рядкост. Някои учени предполагат, че така децата получават повече внимание и време от страна на своите родители.

Надежда за бъдещите поколения

Ефектът на Флин демонстрира колко адаптивен и податлив е човешкият мозък. Изглежда някои от мисловните ни модели не са задължително вродени, а по-скоро представляват продукт на средата ни. Когато един индивид е изложен на влиянието на модерните индустриални общества, то той започва да мисли по начини, които значително се различават от тези на нашите предци.

Накратко, ефектът на Флин nи показва, че коефициентът на интелигентност може би не е точно това, което си мислим, че е. Вместо да измерва естествената интелигентност, която не може да се научи, IQ резултатите може би се формират вследствие на влиянието на обществото, в което живеем, и образованието, което получаваме.

Редактор: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиНовиниСнимки