Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Няколко хобита, които да облекчат симптомите на тревожност - I част

Няколко хобита, които да облекчат симптомите на тревожност - I част

Няколко хобита, които да облекчат симптомите на тревожност - I част - изображение

Когато става дума за облекчаване на тревожността, процесът по откриване на това, което работи най-добре за вас като личност, може да е изключително интимен. Въпреки тази особеност, полезно е да знаем, че хобитата помагат в борбата с тревожността, като начин за генериране на нови идеи за самите себе си.

Въпреки че понякога това може да предизвиква неудобство, уменията за справяне и лечение на психичното здраве изискват опити и грешки, точно както всичко останало. Полезно е да бъдете с отворен ум и да опитвате нови неща. По-долу ще намерите няколко предложения за хобита, от които да си изберете и помогнете в борбата с тревожността. Разбира се, трябва да изберете нещо, което не ви създава още повече тревожност – например, ако сте с по-малък бюджет, изборът на хоби, което изисква значителни инвестиции и материални разходи, може да не е най-добрият избор за вас.

По същия начин, ако сте човек, който отчаяно се нуждае от почивка от насрочените ангажименти, записването за още един клас може да бъде по-добре да оставите за друг период от годината. Правете това, което работи за вас.

И не забравяйте: Ако се борите с тревожност или просто не се чувствате в най-добра форма, никога не се колебайте да се обърнете за помощ към някого! Общуването с доверен приятел, любим човек или специалист по психично здраве може да направи всичко различно.

Вземете си камера

Фотографията е толкова забавна, а днес е по-лесно от всякога да започнете да я практикувате. Не ви е нужна скъпа камера. Можете дори да започнете с камерата на смартфона си и да получите страхотни резултати.

Седнете с пъзел

Може да не сте от най-креативните личности, но реденето на пъзел ще окупира точно толкова вашия ум, колкото ви е нужно, за да релаксирате. Пъзелите са чудесен начин да се фокусирате върху проект, към който можете да се връщате отново и отново. Реденето на пъзел е приятно занимание, което да практикувате с останалите, когато желаете компания, но по-малко разговор.

Практикувайте Йога

Отвсякъде ще чуете за здравните ползи от практикуването на йога и то с право. За много хора облекчаването на стреса и тревожността са главните мотиви да се занимават с тази древна форма на упражняване. Медитацията също е един от най-добрите избори, които можете да направите.

Пишете

Пишете поезия. Пишете фантастика. Пишете в дневник. Пишете, пишете, пишете. Каквото и да чувствате, пишете го на лист.

Независимо дали искате да се публикува вашата работа или не, писането е невероятен начин да разберете и изразите собствените си преживявания. А то също е и безплатно, ако приемем, че имате достъп до компютър или просто химикал и хартия.

Гушкайте животни

Добре де, това не е точно хоби. Но ще ви донесе блаженство. Всеки, който има домашен любимец знае колко успокояващо е да общувате със своя космат приятел. Ще получите допълнително удоволствие и смисъл, ако правите това като доброволец, посещавайки приют, за да разходите куче, например.

Изследванията показват, че времето, прекарано с животни е полезно за психичното ви здраве, а доброволчеството в приюти помага да общувате с вашите космати приятели и ви дава чувство за кауза. И двете страни печелят!

СТАТИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник:bustle.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниАлт. медицинаСпортСнимкиЛеченияБотаникаТестове