Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 20 оттенъка на тъгата: защо страдаме от депресия?

20 оттенъка на тъгата: защо страдаме от депресия?

20 оттенъка на тъгата: защо страдаме от депресия? - изображение

Много хора, които страдат от депресия, не търсят лечение, а на мнозина, които го правят, то не помага. Обикновено лечението е под формата на лекарство, терапия или и двете. Антидепресантите са ефективни при лечението на 40-60% от пациентите. Подобни проценти на успех са съобщени при психотерапевтични лечения на депресия.

Защо леченията не облекчават страданията на повечето хора? Има ли начин да увеличим процента на успех на медицинското и немедицинското лечение на заболяването?

Отговорът е категорично "да". Причините за депресията са хетерогенни. По този начин, тези, които назначават лечение, не трябва да използват общо лечение за депресия. Това, което ще видите по-долу е неизчерпателен списък на потенциалните причини за депресия. Всяка от тях заслужава свое собствено лечение.

1. Дисбаланс на мозъчните химикали:

Балансът на мозъчните химикали е от решаващо значение за здравословното настроение и поведение. Някои от невротрансмитерите, които може да са извън баланс при депресията, са: серотонин, допамин, норепинефрин, ацетилхолин, глутамат и GABA (гама аминобутирична киселина).

2. Генетика:

Някои от най-силните доказателства за генетичен принос за депресията е повишеният риск при роднини на хора, страдащи от депресия. Лице, което има роднина от първа степен, претърпяла тежка депресия, рискът се увеличава с от 1,5% до 3% в сравнение с някой, който няма роднини от първа степен, засегнати от депресия.

3. Патологични електрически сигнали в мозъка:

Има два типа сигнали в мозъка: химически и електрически. Докато изследванията обстойно проучват хипотезата за химически дисбаланс, има много малко знания за невро-електрическите патологии, свързани с депресията. Но това, което е известно от векове, е, че електрическата конвулсивна терапия временно облекчава симптомите на тежка депресия. 

4. Медицински състояния:

Едно от най-честите усложнения на хроничните заболявания е депресията. Професионалистите съветват винаги да проверяват първо за медицински състояния, преди да припишат диагноза за психични разстройства. WebMD изброява разпространението на депресия при пациенти с хронични заболявания (разпространение на депресията в скоби), инфаркт (40-65%), болест на Паркинсон (40%), множествена склероза (40%), рак (25%), диабет ( 25%) и хронична болка (30-54%).

5. Лекарства:

Някои лекарства по рецепта могат да причинят депресия. Например, бета-блокерите, някои лекарства за акне (също така повишават риска от самоубийство) и противозачатъчни хапчета. Според проучвания, медицинските заболявания или медикаменти може да са в основата на от 10% до 15% (повече или по-малко в зависимост от медицинското състояние) на всички депресии.

6. Вирусни и автоимунни причини:

Патогените, действащи директно върху мозъка, са свързани с психиатрични симптоми. Датско проучване изследва медицинските картони на над 3 милиона души. Те откриват, че всяка история на хоспитализация поради инфекция е свързана с 62% по-голям риск от по-късно развиване на разстройство на настроението. В допълнение те съобщават, че автоимунно разстройство в историята на индивида увеличава риска от бъдещо разстройство на настроението с 45%.

7. Хормонални:

Жените са два пъти по-склонни да развият депресия от мъжете. Има много причини за тази разлика, но една от тях е свързана с хормоналните различия. Според Центъра за контрол на заболяванията, 11-20% от жените страдат от следродилна депресия. Отново ще кажем, съществуват много причини, но една от тях е хормонална.

8. Неприятни преживявания в детска възраст:

Нежеланите детски преживявания увеличават вероятността от по-късно развитие на депресия. Например, проучване установява, че загубата на родител (или и на двамата) в детството увеличава риска от депресия в зряла възраст. Друго проучване показва, че съществува степенувана връзка между излагане на неблагоприятни ситуации и риск от депресия.

9. Смяна на сезона:

Смяната на сезона също може да бъде свързана с депресията.Този тип депресия се нарича сезонно афективно разстройство.

10. Диета:

С мета-анализ е открита връзка между дефицита на витамин D и депресия. Друго проучване предупреждава за захарта. Изследователите откриват, че мъжете, които консумират 67 грама или повече захар на ден, са с 23% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с депресия в период от пет години, отколкото мъжете, които приемат 40 грама или по-малко.

11. Психо-социални фактори:

Съществува обширна литература за фактори като самота, удовлетвореност от работата, семейно положение във връзка с депресията.

12. Навици на съня:

Съществува сложна връзка между съня и депресията: лошите навици на съня могат да причинят или да изострят депресията, а депресията причинява смущения в съня.

13. Пристрастеност към медиите:

Социалните медии могат да имат вредно влияние — довеждат до намаляване на производителността, намаляване самочувствието и увереността, и да причинят промени в настроението. Някои филми или телевизионни сериали също могат да предизвикат депресия при някои хора. През 2009 г. много фенове на Аватар съобщават, че се чувстват депресирани, а някои дори суицидни (Avatar blues).

14. Личност:

Някои типове личности са изложени на по-голям риск от депресия, като например много чувствителните хора с тревожно детство.

15. Статут на малцинство/мнозинство:

Да бъдеш част от малцинство върви наред със своя пакет от социални болки. Хората от малцинствата съобщават, че се чувстват по-виновни и притеснени, изпитват повече срам и тъга, отколкото хората с по-висок статус.

16. История на употреба на вещества:

Спирането на някои лекарства или употребата на вещества в миналото може да бъде свързана с депресията.

17. Стрес:

Хроничният стрес увеличава кортизола и косвено намалява мозъчните невротрансмитери като серотонин и допамин, което може да допринесе за депресията.

18. Старост:

Разбира се, депресията не е част от нормалното стареене, но по-възрастните хора са по-уязвими. Има много биологични, социални и психологически промени, които настъпват с възрастта. Някои хора се борят с процеса на стареене и това може да доведе до депресия.

19. Местоживеене:

Нивата на депресия варират според държавата и града. Хората, живеещи в градските райони, имат по-висок риск от живеещите в селските райони. Рискът също варира в зависимост от географията на мястото, например степента на самоубийство е свързана с надморското равнище.

20. Загуба на смисъл или цел:

Хората, които се затрудняват да намерят смисъл в живота си, могат да развият екзистенциална депресия. Или загуба на мотивация за търсене на смисъл или цел.

За да бъде ефективно лечението на депресията, причините трябва да бъдат подробно проучени. За всеки пациент трябва да бъде разработена програма за лечение, която да се занимава директно с причините.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: kayefrankcom.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияХранене при...ЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоЗдравни проблемиТестовеАнкетиБотаникаИзследвания