Начало Психология Поведенческа психология Патология 11 малко познати признака на депресия – Част 1

11 малко познати признака на депресия – Част 1

11 малко познати признака на депресия – Част 1 - изображение

Депресията представлява сложно афективно разстройство, което се изразява в наличието на класически симптоми и по-рядко срещана симптоматика. Интензивната и продължителна тъга може да е най-познатият признак, но депресията се проявява по различен начин при всеки един страдащ. Нека разгледаме подробно 11 по-малко известни за обикновения човек признаци посредством двама души – Робин и Ариел – които имат поставена диагноза депресия.

Робин 40-годишен мъж, който има съпруга и малък син. Преди няколко месеца той получава повишение на работното място, но по-голямата отговорност и задължения го карат да се чувства все по-притеснен. Робин усеща, че дори най-малкият проблем го кара да се изнервя, като трудно контролира гнева си пред шефа си и своите колеги. Често му се случва да среща трудности с концентрацията, като се налага да препрочита имейлите си и фирмената кореспонденция по два-три пъти, докато схване смисъла на текста. За тези свои проблеми Робин често се самообвинява, че не достатъчно умен или бърз в изпълняването на своите професионални задължения. Когато се прибере вкъщи, той изпива между 3 и 4 бири – това голямо количество алкохол не е типично за него. Нерядко мъжът се събужда през нощта и лежи в тъмнината на леглото си. В тежките среднощни моменти Робин иска да може да плаче, но никога не успява да облекчи мъката си по този начин.

Кои симптоми на депресия, които Робин проявява, не биха били лесно асоциирани с афективното разстройство?

Гняв и раздразнителност

Депресията невинаги означава тъга и сълзи. Често при мъжете депресираното настроение се проявява под формата на раздразнителност, начумереност и гняв. Индивидите, страдащи от този вид депресия, реагират на същите предизвикателства и пречки, които вбесяват всички останали хора, по извънредно емоционален и интензивен начин.

Промени в навиците за сън

Проблемите със съня могат да бъдат най-различни – от трудности при заспиването вечер, до неспокоен и лек сън или както е случаят с Робин – събуждане часове преди алармата. В другия край на спектъра е желанието за прекомерно количество сън. Като например връщане обратно в леглото, веднага след като партньорът е тръгнал за работа или децата са се качили на училищния автобус.

Проблеми с паметта и концентрацията

Лесното забравяне и невъзможността за задържане на вниманието представляват едни от малко познатите признаци на депресия. Пропускането на срещи, непрекъснато закъсняване и трудно преодолима разсеяност могат да превърнат нормалното ежедневно функциониране в колосална задача.

Прекалено самообвиняване

Мисловната нагласа на Робин е повлияна значително от афективното разстройство – той непрекъснато се фокусира върху неуспехите си, като песимистичните, черни мисли не го оставят намира дори и през нощта. Противно на стандартното си аз, което представлява самоуверена и амбициозна личност, Робин постоянно се съмнява в уменията си и смята, че ситуацията никога няма да се подобри. Възприемането на себе си, света и бъдещето през призмата на депресията е признак, който често остава незабелязан.

Злоупотреба с алкохол и наркотици

Удавянето на мъките е съмнителен, но прилаган по целия свят, метод за справяне с любовно разочарование, професионален провал или всякакво друго огорчение. Алкохолът и наркотиците в контекста на депресията могат да бъдат сравнени с дилемата за кокошката или яйцето. Депресираните индивидите са по-склонни да злоупотребят с различни наркотични вещества и алкохол, а прекомерната консумация на спиртни напитки и наркотици може да влоши вече развита депресия. Алкохолът принадлежи към групата на депресантите – въпреки че предлага краткотрайно подобряване на настроението, спиртните напитки въздействат негативно върху симптомите на афективното разстройство. Злоупотребата с алкохол и наркотици е сериозен признак за евентуална депресия.

Чувство за празнота

Робин иска да плаче, но не може. Усещането за празнота и липса на емоции, както положителни, така и негативни, е знак за депресия. Този симптом може да се прояви като невъзможност за проява на обич към партньор, дете или внук, както и неспособност за скърбене при загуба на близък човек.

Депресията, без значение дали изпитаните симптоми са често срещани или малко познати, е лечима с прилагането на подходяща и ефективна терапия.

За да разберете каква е историята на Ариел и кои са малко познатите симптоми на депресия в нейния случай, прочетете втората ни статия ТУК.

Редактор: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

4.7, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлСоциални грижиНовиниХранене при...Алт. медицинаЛеченияСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиБотаникаИзследвания