Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да помогнем на децата да преживеят по-лесно раздялата на родителите си

Как да помогнем на децата да преживеят по-лесно раздялата на родителите си

Как да помогнем на децата да преживеят по-лесно раздялата на родителите си - изображение

За децата разводът може да бъде много тъжно, стресиращо и объркващо време. На всяка възраст децата могат да се почувстват шокирани, несигурни или ядосани от опасността мама и татко да се разделят. Те дори може да се чувстват виновни, обвинявайки себе си за проблемите у дома. Не забравяйте, че като родител има много неща, които можете да направите, за да бъде процесът по-малко болезнен за вашите деца.

Разводът никога не е безпроблемен процес, но тези съвети могат да помогнат на децата да се справят по-лесно с раздялата и да излязат от трудния период по-устойчиви, по-разумни и дори с още по-здрави и пълноценни взаимоотношения и с двамата родители.

Как можете да помогнете на детето си по време на развод?

Разводът е изключително стресиращо и емоционално преживяване за всички, но най-засегнати са децата, защото преобръща целия им свят.

Да наблюдаваш как се разпада семейството ти може да бъде травматично преживяване във всяка възраст. Неминуемо, подобно преходно време не може да премине без болка и трудности, но може да намалите значително скръбта на децата си, като превърнете благополучието им във ваш основен приоритет. Вашето търпение, увереност и внимание към децата могат да сведат до минимум напрежението им. Постарайте се по всякакви начини да им осигурите сигурност, грижи и любов. За да намалите стреса колкото е възможно повече, поддържайте нормални, спокойни взаимоотношения с партньора си и си създайте правило никога да не се карате пред децата.

Какво иска детето от родителите си по време на развод

„Искам да знам какво става с вас, с теб, мамо, и с теб, татко. Обаждайте ми се, пишете ми, задавайте ми много въпроси. Когато не разговаряте с мен, чувствам не съм важен за вас…”

„Моля ви, спрете да се карате. Опитайте да си говорите спокойно и разумно да се споразумеете по въпросите, свързани с мен. Когато се карате заради мен, си мисля, че съм направил нещо нередно и се чувствам виновен.”

„Искам да обичам и двама ви и да се наслаждавам на времето, което прекарвам с всеки един от вас. Помогнете ми. Не ме карайте да избирам страна. Не ме карайте да обичам единия си родител повече от другия.”

"Когато говориш за другия ми родител, казвай ми само хубави неща за него или изобщо не казвай нищо. Когато споделяш нещо лошо за другия ми родител, чувствам, че се надяваш да взема твоята страна."

"Моля ви, не забравяйте, че искам и двамата да сте част от живота ми."

Как да съобщите на децата си за развода

Този разговор ще бъде мъчителен, затова предварително подгответе децата си за трудната тема. Изберете момент, в който сте спокойни и обмислете внимателно какво точно да им кажете. Отделете достатъчно време за този разговор, защото децата ви ще имат нужда от вас – от вашите отговори и от подкрепата ви.

Какво да кажа и как да го кажа

Кажете истината – по възможно най-деликатния начин. Вашите деца имат право да знаят защо сте решили да се разделите. Опитайте се да подберете ясни думи. Обяснете просто и честно, като например: "Не се разбираме”. Може да се наложи да напомните на децата си, че раздялата на родителите не означава раздяла на децата с родителите.

Кажете "Обичам те". Това е мощно послание, което е изключително нужно в този момент, защото дава увереност на децата, че вие продължавате да ги обичате и че не ги изоставяте. Кажете им, че ще продължавате да се грижите за тях по всякакъв начин, от приготвянето на закуската им до помощ за домашното им.

Избройте накратко промените, които ще настъпят в ежедневието на семейството и ги успокойте, че заедно ще се справите с всичко.

Избягвайте да обвинявате. Важно е да бъдете честни с децата си, но без да сте критични към партньора си. Това може да бъде особено трудно, когато са настъпили злополучни събития (като изневяра), но с малко дипломатичност можете да избегнете обвиненията.

Колко информация трябва да дам на детето ми за развода?

Особено в началото е добре да помислите каква информация е разумно да дадете на децата си. Обмислете също какво би могло да ги засегне.

Съобразете се с възрастта на детето си. По принцип по-малките деца се нуждаят от по-малко подробности и ще им бъде по-лесно да се справят с просто и кратко обяснение, докато по-големите деца може да се нуждаят от повече информация и по-дълги разговори.

Не забравяйте, че всичко, което казвате на децата си, трябва да бъде истина.

Грижете се за себе си

Първата инструкция за безопасност при аварийна ситуация в самолет е да поставите първо своята кислородна маска. Същото се отнася и за периода на развод. Трябва първо да се погрижите за себе си, само така ще можете да полагате пълноценни грижи и за децата си.

Справяне с развода или раздялата

Разпадането на една връзка може да бъде началото на емоционален и болезнен период. Може би дълго време ще се чувствате изолирани, объркани и обезверени. Потърсете здравословни начини да се справите с болката и не забравяйте, че колкото по-скоро си върнете вътрешното спокойствие, толкова по-полезни ще бъдете на децата си.

Спортувайте и се хранете здравословно. Физическата активност ще ви помогне да се освободите от стреса и чувството на неудовлетвореност, което е обичайно за този труден период. И въпреки че готвенето у дома изисква повече усилия, отколкото храненето навън, съвместните вечери ще накарат всички ви да се почувствате по-добре.

Срещайте се често с приятели. Въпреки че е много изкушаващо да се изолирате и да не се виждате с никого, така ще си направите лоша услуга и ще задълбочите скръбта си. Ако раздялата е нещо, за което не искате да говорите, помолете приятелите си да избягват темата, те ще ви разберат.

Водете си дневник. Описването на чувствата, мислите и настроенията ви може да ви помогне да се освободите от напрежението, тъгата и гнева.

Никога не изливайте негативните си чувства пред дете. Не го използвайте като отдушник, така ще направите преживяването още по-тежко за него.

Потърсете подкрепа от терапевт. Задължително го направете, ако не можете да се справите сами или ако разводът е тежък и стресиращ. Терапевтът ще ви помогне да се справите със силните емоции, които са напълно нормални да периода - като гняв, страх, скръб, срам или вина.

Бъдете тактични. Следвайте най-мъдрото правило: ако нямате какво хубаво да кажете, не казвайте нищо.

Бъдете мили и учтиви към бившия си партньор. Това не само дава добър пример на вашите деца, но и може да накара бившия ви партньор да следва същата линия на поведение.

Погледнете светлата страна на новия си живот, търсете всякакви нови възможности да се сближите с децата си, създайте си нови семейни традиции и не пропускайте поводи да се забавлявате.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: huffingtonpost.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСнимкиСпециалистиНовиниРецептиАлт. медицинаХранене при...АнкетиИнтервютаТестовеСпортОбразованиеОрганизацииНормативни актовеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника