Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 4 мита за секса и изненадващата истина

4 мита за секса и изненадващата истина

4 мита за секса и изненадващата истина - изображение

Когато става дума за секс, всички сме склонни да робуваме на предразсъдъци и митове. Дори вие, ако се разровите в представите си за интимността, ще откриете шаблонни мисли, които може би са верни… а може би не.

Митът, че мъжете винаги искат повече

Страстна двойка се събира и заживява щастливо (или поне в сексуален аспект), докато не се окаже, че след няколко години единият от партньорите жадува повече интимност от другия. Разривът е факт, а в обществото е нормално автоматично да решим, че този някой е мъжът. Нали?
Всички намират за нормално мъжете да са по-сексуални от жените, следователно да са по-незадоволени от интимните контакти в двойката. Оказва се, че това е неверен мит, който психолозите в Кентъки са проучили основно.

Кристен Марк (директор на Лабораторията за насърчаване на сексуалното здраве в Университета Кентъки) твърди, че шансовете на двамата партньори да се окажат сексуално незадоволени са еднакви. Както господата, така и дамите може да се озоват в позиция на незадоволен и емоционално афектиран съпруг. Подобна пропаст в желанието, казва тя, е „по-скоро функция в отношенията, отколкото личностна характеристика.” Сексуалното желание в двойката има спадове, част от тях са нормални, други са следствие на негативи в отношенията и обкръжаващата среда. Двойките трябва да помнят, че колебанията са нормални. Подобно знание подпомага по-лесното справяне с несъответствията.

Митът, че медикаментите са единствената надежда

Ниското сексуално желание при жените най-често идва след усещане за изолация. Оказва се, че голям процент от жените с подобни проблеми не работят първо над интимните си взаимоотношения, а директно прибягват до медикаменти, влияещи на сексуалното им желание.

Лори Бруто (директор на лабораторията за сексуално здраве в Университета в Британска Колумбия) казва, че „телата им може да правят нещо, а умът да прави нещо съвсем друго”, като подчертава, че „виаграта за жени” носи своите последствия и при повечето случаи не се налага да се стига до нея. Тя и колегите й влагат повече надежди в поведенческата терапия на дамите. „Показахме, че медитацията и мускулната релаксация подобряват сексуалното желание и тревогата относно секс, като тези подобрения могат да се задържат”, казва тя. Практиката говори, че ниското желание при дамите се дължи най-често на емоционални пречки – разрив в отношенията с партньора, депресивни епизоди, панически атаки, тревожност и лошо самочувствие.

Митът, че желанието е преди интимността

Психологът Никол Прауз (основател на независимия изследователски институт „Либерос“) е забелязала, че много често истинското желание за секс настъпва, след като първите стъпки за него вече са направени. Ето защо, някои експерти насърчават хората във връзки да започват интимност, дори за не се чувстват напълно настроени за секс. „Недейте чака да ви удари гръм”, казва Прауз, ”ако не получите визуална стимулация или не фантазирате, стимулът може да е точно вашият партньор.”
Тя признава, че този подход повдига някои въпроси, за това как наистина знаем дали искаме интимност, щом я започваме, преди да се е зародила сигурност. Но подчертава, че ако се решим, усещането ще ни води.

Митът за садомазохизма

Въпреки че „доминирането” и „подчиняването” може да ви докарат асоциации с камшици, роби и патологични случаи, привлекателността и динамиката на сексуалните отношения, подчинени на водещ и следващ партньор, е широко разпространена. При обработването на огромни количества данни за еротичните търсения и потребителски навици — изследване, описано в книгата „Милиони злоумишлени мисли” – изчисленията показват, че съществува връзка между почитателите на БДСМ еротични видеоматериали и читателите на любовни романи (където героините се предават на по-силния мъж). В повечето еротични моменти единият партньор води, а другият следва и това е съвсем нормално. Все пак любовните романи не са ни направили садомазохисти.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologytoday.com
Снимка: weheartit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСнимкиСпортНовиниИсторияАнкетиТестовеФизиологияНаправления в медицинатаЗдравни проблемиОрганизацииХранене при...СпециалистиСоциални грижиРецептиАлт. медицинаЛеченияБотаника