Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 9 неверни мита за консултациите с психолог

9 неверни мита за консултациите с психолог

9 неверни мита за консултациите с психолог - изображение

Много филми ни показват как психотерапевтите работят с клиентите си по удобен за сценариста начин. Като плод на това масово в обществото ни се ширят интересни, странни и нелепи митове за психотерапията. Нека ги развенчаем!

Какво си мислите вие, когато стане дума за консултация с психолог? Виждате ли в представите си дизайнерския диван на Фройд? Или се притеснявате колко усилие, време и пари ще струва?


Няколко особено популярни терапии са прехвърлили славата си върху всички видове психологично консултиране, оставяйки впечатление, че са скъпи, безполезни и предназначени само за „луди“. Истината е, че консултирането и психотерапията имат огромен потенциал да помогнат на много от нас, в борбата с целия житейски спектър въпроси. Всеобщата дезинформация е една от причините да представим на вниманието ви 9 мита за терапията:


Терапевта знае какво мисля, може да прочете/налучка мислите ми

Въпреки че консултирането и психотерапията често са свързани с проучването на някой от най-дълбоките ни емоции и преживявания, вашият терапевт ще разбере за тях, само ако му кажете. Той ще работи върху това, което му казвате (и как го казвате), върху начина, по който сте избрал разказа си и поведението си. Например, когато някой разказва нещо изключително болезнено може да използва сдържан словесен израз, но поведението му да е показателно за преживяването. Може да седи със скръстени ръце, да се отдръпне или да отклони поглед към пода.
Помнете, че терапевта не се опитва да ви хване в лъжа или неточност, а да проучи по-добре вашата ситуация, следователно да помогне по-добре.


Налага се да легна на диван

Реалността говори, че в повечето съвременни терапевтични кабинети психологът и клиентът седят един срещу друг. Това подпомага усещането за равенство и изключва варианта, в който на първа консултация сте легнал по гръб с усещане за незащитеност и неудобство, от позицията.


Ще ме насърчат за всичко да обвинявам родителите си

В някои случай детските проблеми са пряко свързани със състоянието на клиента. Това е факт. Но не е приложимо към всеки случаи и терапията може да бъде насочена повече в разглеждане на вашите мисли, чувства и поведение в скорошното ежедневие, а не в изкореняването на неща от миналото. В някои терапии, като психодинамичната и психоаналитичната, вашето минало е на фокус, но при други като когнитивната поведенческа терапия не е. Затова е по-добре да обсъдите с терапевта каква е насочеността на консултациите. Това е важно, защото избирането на подходящия вид терапия е определящо за успешността й.


Терапията продължава години

Когато се определя колко време ще посещавате терапевта се взема предвид вашият конкретен случай, личните ви цели и ситуацията, в която сте в момента. Разговорът за това се провежда на първата консултация и вашият терапевт не би трябвало да го отхвърля.
Има хора, за които 8-10 сесии са напълно достатъчни, за да се справят с проблемите си. Други изискват дългосрочна терапия, която може да продължи месеци и дори повече. Продължителността обикновено се определя от това по колко проблема се работи или по сериозността, сложността на въпросите като емоционални и личностни разстройства, или семейни проблеми. Независимо от дължината и вида на терапията, която сте избрали, вие сте отговорното лице. Имате възможност и право да прекратите процеса по нея, ако смятате, че е ненужна или неефективна.


Терапията не е ефективна колкото лекарствата

Както терапията така и медикаментите имат своите предимста и недостатъци, като е важно да се вземат предвид специфичните нужди на личността. Приемането на медикамент не е задължителен "златен стандарт“ за лечение на всички видове човешки проблеми. За някой въпроси като депресия и тревожност когнитивната поведенческа терапия е в пъти по-ефективна от традиционните антидепресанти. В част от случаите психиатри и психолози комбинират медикаментозната с психоаналитична терапия.


Терапевта се интересува от нас само защото получава заплащане

Въпреки, че лесно се разбира от къде идва това схващане (терапията се счита за доста скъпо начинание), в реалността терапевта може да избере много други професии, носещи му по-добър доход. Хората избрали работата на консултант, психотерапевт или психиатър обикновено се ръководят от желание да са в помощ. Много от тях са се занимавали с психологически проблеми и преди да навлязат в тази професия. Част от терапевтите имат теоретичен интерес от практическата подкрепа, която оказват. Така или иначе вашият терапевт ще ви изслуша с интерес и ще подпомогне преодоляването на проблемите ви, с няколко мотива, а не само защото сте си платили за това.


Терапията е само за хора, които не могат да се справят с проблемите сами

Всъщност това твърдението се отнася до хора опониращи на изказването. Личностите, готови да се изправят пред проблемите си, които са достатъчно смели за това да инвестират в бъдещето си, правят крачката към професионалната терапия. Има много причини, поради които някой би потърсил консултиране или психотерапия. Взаимоотношения, скръб, стрес, работа, травми, финанси, външен вид, приятели, наркотици, гняв, депресия, безпокойство, тегло, прекратяване на вредни навици… списъкът е безкраен. Всеки психически обоснован проблем може да е сред тях.


Терапията бързо ще поправи проблемите ми

Независимо, че идеята на терапията е да подпомогне хората да водят по-щастлив живот, тя не е свързана с осигуряване на бърза корекция. Щастието отнема „цял живот време“ и е нормално, за да го почувствате, да проявите търпение, вървейки по пътя напред.
Вашият терапевт не е там, за да изчертае на земята линия с тебешир и да обяви, че от тук нататък „този и онзи“ проблем няма да ви преследват. А се опитва да ви помогне, подкрепя и напътства, за да придобиете прозрение и разбиране за себе си и ситуацията, в която сте. Става дума за посвещаване на времето, грижите и самооценката, за да разберете по-добре живота, който водите и да развиете уменията, полезни при справянето с трудностите, поднесени то живота.


Говоренето с непознат няма да помогне, защото и той ще ви съди

Приятелите и близките ви могат да окажат незаменима подкрепа, но да сте напълно, болезнено откровени с тях понякога е проблемно. Дори подсъзнателно присъства ужас от това да не ги обидите и нараните, и притеснение, че ще споделят с околните, което ще създаде проблеми в бъдеще. Терапевтът не ви познава лично и позволява да сте „натурални“, обективни и безпристрастни, както и да откриете нов подход към тегобите си. По време на терапията говорите за проблемите си в безопасна, конфиденциална среда с обучен професионалист, който ще се постарае да не ви осъжда.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: mattdabbs.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСпециалистиЛюбопитноИнтервютаЛеченияЛайфстайлСнимкиСпортЗдравни съветиНовиниТестовеСоциални грижиАлт. медицинаОрганизацииИсторияКлинични пътекиЗаведенияНормативни актове