Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 5 популярни мита за щастието, в които неизменно вярваме

5 популярни мита за щастието, в които неизменно вярваме

5 популярни мита за щастието, в които неизменно вярваме - изображение

През последните десетилетия психолозите се опитват да намерят разликата между това, което мислим, че ни прави щастливи, и нещата, които наистина ни носят огромно удовлетворение и радост. Според професора по психология Соня Любомирски от Калифорнийския университет митовете за щастието трябва да бъдат идентифицирани и преодолени, за да можем да водим пълноценен живот, изпълнен с благополучие.

Мит: Бракът носи безкрайно щастие.

Средностатистическият човек съобщава за значително увеличение в нивата на щастие с настъпването на брака, но това блаженство трае приблизително две години. След това бившите младоженци са толкова щастливи, колкото са и били преди сватбата.

Как да увеличите благополучието си

Радвайте се искрено на добрите новини на партньора си. Според професор Любомирски най-интимните и силни връзки се различават от останалите не по начина, по който половинките реагират на разочарованията, а по отношението им към хубавите събития от живота на другия. Изразяването на радост от добрите новини и задаването на въпроси относно скорошно повишение или похвала от началника показва, че ви е грижа. Безмълвната подкрепа или насочване на вниманието към недостатъците ("Значи сега ще работиш и през събота и неделя?") подкопава щастието.

Мит: Работата мечта ще ви направи много по-щастливи, отколкото сте сега.

Хората имат умението да се адаптират към всички нови обстоятелства, така че каквато и радост да сте намери на новото работно място, тя ще изчезне с времето. Ако сте получили по-висок пост и придружаващите го екстри (повече отговорности, авторитет и повишаване на заплатата), вашите собствени очаквания и цели също ще станат по-големи, което може да ви отдалечи от пълното щастие. Изследователите откриват, че ръководителите, получили повишение, се чувстват много по-щастливи веднага след назначаването на новата позиция, но в рамките на 12 месеца тяхното удовлетворение спада значително, като достига същите нива като преди повишението.

Как да увеличите благополучието си

Професор Любомирски ви съветва да не приемате новата си позиция за даденост. Опитайте се от време на време да се изпитвате нещата, които не сте харесвали на предишната си работа. Ако това е било по-ниското заплащане, то тогава направете усилието да изкарате една седмица от месеца, ограничавайки бюджета си, сякаш все още работите на старото място. Ако се е налагало да се трудите до късно през нощта, периодично се накарайте да работите до късно. Дори краткотрайното (ментално) завръщане на нежеланата позиция ще ви помогне да оцените напълно сегашното си работно място и да почувствате по-голямо удовлетворение.

Мит: По-голямата къща ще увеличи щастието ви многократно.

Ако притежаването на двуетажна къща с басейн и два гаража означава, че трябва да вземете огромен и рисков ипотечен кредит, закупуването на дома на мечтите ви вероятно няма да си струва. Предишни проучвания показват, че елиминирането на негативните преживявания като безпокойство, свързано с дълга, засилва щастието многократно. Премахването на непрестанните чувства на тревожност, страх и раздразнение, предизвикани от трудния за изплащане ипотечен кредит, има по-силен положителен ефект върху цялостното благополучие, отколкото създаването на позитивни изживявания като закупуването на скъп и луксозен предмет.

Как да увеличите благополучието си

Все повече изследвания показват, че преживяванията, а не нещата ни правят истински щастливи. Изглежда най-щастливите от нас са тези, които притежават умения за инвестиране в положителни изживявания, без значение дали става въпрос за закупуването на китара, самолетен билет, камера или участие в кулинарен курс.

Мит: Преживяването на голяма лична трагедия унищожава щастието много по-бързо отколкото всекидневните раздразнения.

Въпреки че повечето от нас вярват, че значими събития като автомобилна катастрофа или уволнение оказват по-силно влияние върху цялостното благополучие, истината е, че ежедневните дрязги с останалите и незначителни проблеми имат по-голям ефект върху щастието ни. Според учените причината за това е, че сме изключително мотивирани да търсим подкрепата на нашите близки и роднини, когато най-лошото ни застигне, но не споделяме малките неща, които ни се случват почти всеки ден като скандал с половинката, попадането в ужасно задръстване или емоционалните изблици на детето ни.

Как да увеличите благополучието си

Според професор Любомирски незначителни на пръв поглед проблеми не трябва да бъдат игнорирани. Шефът ви смъмри, детето ви отказва да вечеря или колата ви се развали – пробвайте да обсъдите случилото се с приятелите си или партньора ви. Също така може да пробвате да практикувате приятни дейности като посещение на фризьорския салон, киното или парка.

Мит: След като достигнете определена възраст, най-добрите ви години вече са отминали.

Повечето хора вярват, че с всяка една изминала година щастието, което изпитваме, намалява постепенно. Професор Любомирски обаче твърди, че това е напълно погрешно схващане. Три скорошни проучвания показват, че пикът на позитивните емоционални преживявания всъщност се случва на възраст между 64 и 79 години. Когато започнем да осъзнаваме, че животът не продължава вечно, нашата перспектива за света се променя.

Приемането, че годините ни са ограничени, ни мотивира да насочим вниманието си към настоящето и да инвестираме времето и усилията си в нещата, които наистина имат значение.

Как да увеличите благополучието си

Използвайте спомените си, за да сте по-щастливи. Предишни изследвания доказват, че хората изпитват повече щастие, когато се наслаждават на и ценят своите хубави изживявания, но не се опитват да ги анализират прекалено подробно и детайлно. От друга страна, съзнателното обмисляне на болезнени спомени (любовно разочарование или съкращение на работното място) е полезно – така ние им предаваме смисъл и преодоляваме негативните емоции, свързани с преживяванията, успешно.

Редактор: Нора Маркова
Източник: rd.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортСнимкиПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиНовини