Начало Психология Поведенческа психология Патология 4 основни причинителя на хранителните разстройства

4 основни причинителя на хранителните разстройства

4 основни причинителя на хранителните разстройства - изображение

Хранителните разстройства са доста сложни психо-физиологични предизвикателства, изискващи много повече от диагностициране и силна воля, за лечението си. Един от всеки пет души някога се сблъсква подобен проблем. Повечето хора възприемат хранителните нарушения само като форма на психично разстройство, но трябва да се взема предвид, че се основават на начина на живот, културата, семейния живот и обкръжаващата среда. Много е важно да се помни, че причините за хранителни разстройства са комплексни и не трябва да третираме два случая еднакво, защото това е неблагоприятно. За да е по-лесно забелязването им, ще дадем кратък преглед на най-честите 4 причини за хранителни разстройства.

Стресът в твърде сложния ни живот

Лесно се забравя колко е хаотичен светът. Стрес, война, насилие, икономически проблеми, тормоз от връстници, дезадаптивност към общество и семейство, медиен натиск — не забелязваме всичко това, защото е ежедневно и минава за нормално. Ние сме просто хора и невинаги успяваме да се изразим добре, да общуваме качествено, да разрешаваме вътрешни и външни конфликти. Много от нас от деца забелязват сложността и болезността на света, в който живеем, но постоянното сблъскване с тези проблеми се счита за необичано, защото те са толкова често срещани, че са се превърнали в норма.
Безредното, емоционално хранене израства в такива условия, защото е символичният начин на личността да се справи с всички проблеми, за които не намира истинско рационално решение.

Семейството е фактор

Ние сме плод на средата и възпитанието си, колкото и да ни е неприятно да го признаем. Нагласите на родителските фигури са изключително важни за развитието на детската психика. Когато родителят има нездравословни отношения с храната, те неизбежно се отразяват на начина на мислене на детето. Пример са майките, прехвърлящи наклонността си, да спазват диети и броят калории, върху детската психика.

Неотдавнашно проучване установи, че повече от 40% от момичетата, преминали през диета, са го направили по съвет на майките си. Ако родителите дори споменат диети и отслабване на детето си, те създават предпоставка за негативно възприемане на тялото в бъдеще. Щом „лекуват отклоненията в теглото“ при дете, по този начин и то се чувства недостойно, има значителна вероятност от развитие на хранително разстройство в по-късна възраст.
Хранителните нарушения често се превръщат в механизъм за справяне (макар и символично) с трудностите у дома и предизвикателствата, в отношенията с околните. Това е начинът, който младите хора могат несъзнателно да използват, за да „реагират“ на родители, братя и сестри.

Предходни психически травми

Между една и две трети от дамите и момичетата, потърсили лечение на хранителни разстройства, са били жертва на физическо, сексуално или психическо насилие. Подобни, травматични събития, засягат психиката и самочувствието на тези жертви и това разрушение може да се прояви под формата на булимия, анорексия, системно преяждане и други хранителни нарушения.


Когато някой е малтретиран в ранна възраст, може да използва храненето като начин да поеме контрола върху собственото си тяло или да почувства нужда да накаже себе си, поради наличието на вина и срам. Не е рядкост самонаказването да се оформи като промяна на хранителните навици. Преяждането пък, често е следствие от необходимостта да се изпълни емоционална празнота, оставена от някакво насилие.

Културни особености

Ние непрекъснато се сблъскваме с проповядваната от медиите идея за физическо съвършенство. Виждаме оскъдно облечени мъже и жени, във върховно физическо състояние и живеем с мисълта, че така трябва да изглеждаме. Повечето хора не осъзнават ефекта на постоянното облъчване с това „обработено съвършенство“. А той, в най-общи линии е, че представите ни за тялото стават нереалистични и нездравословни.

Телевизия, филми, списания ни казват, че трябва да направим всичко възможно, за да следваме тенденцията за красота. Ние сме принудени да вярваме, че всяко излишно тегло трябва задължително да се стопи с диета и упражнения. Фокусът над красотата и самоконтрола е основен фактор, допринасящ за хранителните разстройства, както при жените, така и при господата.


Премахването на нереалистичните, болестни убеждения, заразяващи съзнанието ни с идеята за „ВИП съвършенство“, е една от превантивните мерки за хранителни проблеми. Повечето хора разбират тази концепция, но не съзнават силата на подсъзнанието при самоатака на телесния образ, който поддържаме.

Преодоляването на проблема

Човекът е предразположен да приема проблемите само като такива. От деца ние се опитваме да изкореним всички негативи за личността, притеснени от тяхното съществуване. Много малко хора се замислят, че туширането на всеки от тези недостатъци (включително и хранителното разстройство) е възможност личността ни да израсне, психиката да съзрее и адаптивността да нарасне

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologyofeating.com
Снимка: roots.gr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИнтервютаЛеченияПсихологияНовиниХранене при...Здравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаЗаведенияБотаникаИсторияДиетиСпорт