Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 5 добри психологически причини да пътешестваме повече

5 добри психологически причини да пътешестваме повече

5 добри психологически причини да пътешестваме повече - изображение

Много са „заразените“ с пътешестване. Това е „опасна болест“. Тя води до плануване на следващото приключение още по време на настоящото пътуване и разходи, отсъствия от дома и битовизмите, прекъсвания на обичайния, скучен, работен процес и сблъскване с много пречки. Заразата е много страшна, защото ще ви накара да отворите мирогледа си, да планирате действията си, да преодолявате препятствия, да се адаптирате и да жадувате още…

Оздравяване и щастие

Проучванията сочат, че средностатистическият, съвременен човек поддържа изключително дълготрайно високи нива на стрес. Пътешествието може да донесе изключително ефективно емоционално разтоварване. Оставянето на познатите стени зад гърба ни може да обогатява с нови преживявания, които да допринесат производството на ендорфини от мозъка. Ендорфинът е неслучайно е наречен „хормон на щастието“. Той ще забави процеса на стареене в тялото и ще свали нивата на стрес,  подобрявайки общото състояние не само на психиката, а и на тялото. Туризъм, слънце, открити водни пространства ще изпълнят тялото с енергия, сила и положителни емоции. 

Развитие на комуникационните умения 

Пътешествията ни сблъскват с напълно различен тип хора, който не е в обкръжението ни, докато киснем в близкото кафене. Може, пътувайки да срещнем нови приятели, работодател или половинка. Навлизането в други социуми и култури ще развие комуникативни умения. Освен, че може да научим (или обогатим) друг език, ще открием, че истинско общуване може да се постигне дори само с жестове и мимики. Универсалният език и приобщаването към различен комуникационен шаблон дава усещане за изобретателност и увереност. 

Обогатяване на знанията 

Посещението на ново място неизменно носи нови знания, въпреки че не се стремим към тях. Дори да липсва целенасочено желание за обучение, няма нищо по-добро, за обогатяване на ерудицията, от пътуването. История, култура, обичаи и традиции ще се разгърнат пред пътуващия и ще оставят своята следа в спомените му. В крайна сметка, паметта ни работи най-ефективно, когато за запълването й са работили всички възприятия. Пътуването ни дава необходимото – виждане, чуване и усещане на информацията, така че тя ще остави траен отпечатък в нас.

Опознаването на чужда култура винаги има положителен ефект над душата. Може да бленуваме Мека или Непал, за да търсим мъдростта, но да я намерим на пейка с някое бабче, случайно срещнато, докато обикаляме непознато селце. 

Личностен растеж 

Преди всичко пътешестването ще ни покаже самите нас. След дългото време в една и съща среда, ние свикваме, приемаме съвсем лесно личните си качества и недостатъци и не търсим растеж, защото той не е нужен. Пътят ще ни разкрие неподозирани лични възможности. Оказва се, че в неочаквани ситуации по време на пътуване, ние се учим да се адаптираме и реагираме бързо, с иновативен подход към решаването на проблема, разкриваме скрития си потенциал.

Пътуването е психологически тренинг, в който не се играят упражнения. Няма да получим диплома от него, но ще ни научи на неочаквани неща за нас и света. 

Устойчивост на стрес 

На новите места трябва да се адаптираме към променящите се условия, което по принцип води до повишаване на нивата на вреден стрес. Но пътуването може да промени драстично отношението ни към справянето с проблемите и самия стрес, защото докато променяме ситуацията (решаваме проблемите) промените в нас се случват неусетно, във фонов режим. Пътуването дава увереност, нови подходи и способи за борба със стреса. 

Проучванията показват, че пътешестването намалява значително риска от депресия. Може би, защото осмисля живота или дава постоянно очакване на нови събития, или ни залива с ендорфини, самоувереност и усещане за готовност. Специалистите твърдят, че хората се освобождават от ксенофобията и повишават толерантността си по време на пътуване, може би всичко това ще подтикне и вас към организиране на следващото пътешествие.

По статията работи: Станислава Тонева

Източници: liveexpert.ru

Снимка: businesstoday.com.tw

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпортАлт. медицинаНовиниСпециалистиОрганизацииЛеченияСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиИсторияНормативни актове